Witajcie,
mam takiego koncepta, że tak to ujmę - już jakiś czas : głęboka studnia, jakieś 9m w dół i tam 2 m wody. Nie chce mi się kombinować z obudowami, chociaż może tak będzie najszybciej, w sumie żarówka nie będzie na dnie, ale pewnie zaraz pod lustrem.
Do rzeczy - wymyśliłem, ze najprościej będzie zalać czymś gotową żarówkę led 3-4W i dać pod wodę, oczywiście na 12V, pytanie czym, żeby nie korodowało i w razie koncepcji pójścia na dno, żeby nie pękła - olejem silikonowym?
Pozdr.
oświetlenie w studni:) czym zalać żarówkę- olej silikonowy?
oświetlenie w studni:) czym zalać żarówkę- olej silikonowy?
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Zalany słoik nie ma prawa pęknąć o ile o coś nie uderzy, nie wiem jak jest z toksycznością oleju silikonowego ale silikony pod różna formą spotyka się na odzień w kremach, w olejach, akwaria.
Znalazłem tylko informacje że silikony są szkodliwe dla środowiska bo się kumulują.
Można też zalać olejem wazelinowym, nie jestem chemikiem i nie wiem jak przebiega proces produkcji ale jeśli wazelina i olej wazelinowy mają podobne właściwości to nie będzie jakiegoś większego zagrożenia co najwyżej posiedzi się dłużej w "samotni".
Znalazłem tylko informacje że silikony są szkodliwe dla środowiska bo się kumulują.
Można też zalać olejem wazelinowym, nie jestem chemikiem i nie wiem jak przebiega proces produkcji ale jeśli wazelina i olej wazelinowy mają podobne właściwości to nie będzie jakiegoś większego zagrożenia co najwyżej posiedzi się dłużej w "samotni".
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC