Uniwersalna czołówka do 60$
-
Uniwersalna czołówka do 60$
Witam.
Ppszukuje uniwersalnej czołówki: do biegania, jazdy rowerem, chodzenia po lasach, dłubanie przy samochodzie, chodzenia po bunkrach i grotach. Budżet jaki chce przeznaczyć to ok. 60$. Im mniej tym lepiej. Czas świecenia też ma duże znaczenie. Rodzaj zasilania bez znaczenia ponieważ mam za równo ogniwa 18650 jak i Enloop'y.
Rozważam, te dwa modele Fenix HP15 oraz NiteCore HC50.
Pozdrawiam
Ppszukuje uniwersalnej czołówki: do biegania, jazdy rowerem, chodzenia po lasach, dłubanie przy samochodzie, chodzenia po bunkrach i grotach. Budżet jaki chce przeznaczyć to ok. 60$. Im mniej tym lepiej. Czas świecenia też ma duże znaczenie. Rodzaj zasilania bez znaczenia ponieważ mam za równo ogniwa 18650 jak i Enloop'y.
Rozważam, te dwa modele Fenix HP15 oraz NiteCore HC50.
Pozdrawiam
Przy założeniu, że ma być dłubanie przy samochodzie, chodzenie po bunkrach i grotach to extra zasobnik + wystające kabelki jak w Fenix HP15 ----> NiteCore HC50 pozbawiona tych elementów, bardzo kompaktowa z duuużo mniejszym reflektorem więc prawdopodobieństwo rozbicia jest mniejsze jest chyba lepszym wyborem.
-
Do mnie przemawia bardziej Fenix, bo lżejsza, jeżeli zasobnik schowa się do kieszeni, czy plecaka, co przy bieganiu ma duże znaczenie (nic na głowie nie ciąży i nie majta). Ma dyfuzor, co w jaskiniach i bunkrach jest przydatne. Nitecore, za to zasilanie bardziej ekonomiczne, a i trochę mocniejsza jest, tylko brak trybu pośredniego między średnim, a niskim, trochę przeszkadza.
-
Tu nie podpowiem, bo jeszcze jej nie kupiłem. Jest to świeży model i jeszcze nie ma za bardzo recenzji. Sam myślałem o zakupie jako druga czołówka. Moc ma taką samą, tylko dzięki zastosowaniu ogniw 18650 ma znacznie wydłużoną długość świecenia. Te 900lm otrzymujemy przy wciskaniu dodatkowego przycisku, więc nie ma tu mowy o długim używaniu trybu najwyższego. Jeżeli chodzi o tryb 500lm w hp15 jest to 1,5h a w hp30 3,5h. Dodatkowo hp 30 ma w zasobniku diody pokazujące zużycie baterii a także wejście usb, dzięki któremu można podładować sobie telefon.Di Stefano pisze:Warto doplacic 30$ do Fenixa HP30?
-
Wbrew ogólnej opini zdecydowałem się na Fenix HP15, ze względu na to iż najczęściej będzie wykorzystywana do biegania (biegam 5 razy w tygodniu). Po przeanalizowaniu doszedlem do wniosku, ze tak wlasnie bede najczesciej z niej korzystal. Oczywiscie licze, ze dyfuzor spelni swoja role podczas prac przy samochodzie, czy penetracji jaskin.