"Dremel" - mulitszlifierka
E.. no i latarka jest. , nie wiem, ja tam chyba jednak do dremela mam większe zaufanie. W pracy testowałem wiele grawerek do nabijania numerów na urządzeniach i towarach i dremel najdłużej wytrzymuje przy utwardzanych powierzchniach, drugie było chyba metabo, a boscha wyprzedziło jeszcze coś.vin324pl pisze:Aaaa
A co sądzicie o takim zestawie ?
http://allegro.pl/szlifierka-1415-skil- ... 36323.html
Był czas że też szukałem multiszlifierki, na firmowego dremla było szkoda kasy, ale odwiedziłem kilka popularnych marketów żeby "pomacać" sobie właśnie te wynalazki w cenach około 70-120zł. Więc prosiłem o możliwość włączenia, sprawdzałem jakie mają bicia na wrzecionie i byłem mocno zawiedziony. Sprawdziłem też do porównania jak chodzi dremel to mi się dopiero oczy otworzyły.
Więc jeżeli chcesz kupić tani sprzęt to lepiej pomacać, przetestować i może kupić w sklepie stacjonarnym, bo wysyłkowo to niby można zwrócić, ale kasy za przesyłki nikt nie odda, a to zawsze kilka zł co można dodać do czegoś lepszego.
Osobiście mam dremel 3000, uważam że sprzęt wart swojej ceny.
Więc jeżeli chcesz kupić tani sprzęt to lepiej pomacać, przetestować i może kupić w sklepie stacjonarnym, bo wysyłkowo to niby można zwrócić, ale kasy za przesyłki nikt nie odda, a to zawsze kilka zł co można dodać do czegoś lepszego.
Osobiście mam dremel 3000, uważam że sprzęt wart swojej ceny.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Nie wiem, jak z lidla, ale kolega ma tego z biedronki za 99,99, bo wykopał jeszcze w koszu spod getrów i skarpet i sobie chwali. Na razie jest nowe i za mocno nie kopie na boki, ale zobaczymy po czasie. Ja tam wolę dozbierać do Dremela, tylko celuję w Platinium Edition, nie wiem czy warto czy później dokupować poszczególne przystawki. Nie wiem czy wszystkie wykorzystam, ale chce to mieć
Witam
Pozdrawiam
Mam ten zastaw od kilku lat, niestety do bardziej precyzyjnych prac, byłem zmuszony kupić Dremela 4000.vin324pl pisze:Aaaa
A co sądzicie o takim zestawie ?
http://allegro.pl/szlifierka-1415-skil- ... 36323.html
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Pozdrawiam
Poleca to dużo powiedziane, ale w wiekszości zastosowań, spokojnie daje radę, np. wiercenie płytek wiertłami widiowymi rzędu 0,6mm. Do CNC, to już by trzeba coś bardziej precyzyjnego, jak np. Proxxon.vin324pl pisze:Zatem raczej zamówie Dremela 4000 skoro nawet Pyra go poleca
Pozdrawiam
Też się zastanawiam nad tym skilem -dlaczego był nie wystarczający?Pyra pisze: Mam ten zastaw od kilku lat, niestety do bardziej precyzyjnych prac, byłem zmuszony kupić Dremela 4000.
Pozdrawiam
Bicie ,za mała moc czy jeszcze inne przyczyny ?
Dremel jest 2x droższy ...
A chciał bym coś z wałkiem giętkim...
Prywatnie mam biedronko-szlifierkę po miesiącu padł (rozpadł się) wałek giętki,poskładałem go ale ma już bicie...
Za to szlifierka jak na razie (odpukać ) chodzi jak złoto- nie mogę dopasować do niej uchwytu 3 szczękowego.
Ma na tyle wysokie obroty że papiery ściernę używam na "4e"- na najwyższych obrotach się wyginają mimo że podobno wytrzymują 12 000 obr.
Mam na warsztacie kilka(naście?) zepsutych dremeli 300 i jakiegoś proxona.
Tego drugiego bym nie kupił:
-silnik na łożyskach ślizgowych ,
-Wałek wyjściowy pdparty maleńkim łożyskiem przy wyjściu,i silnikiem z drugiej strony
Przyczyną awarii było wyrobienie się przedniej tulei silnika i łożyska wałka-popłynął za duży prąd i reszta poszła już kaskadowo...
Za plus mogę podać uchwyt 3 szczękowy-trzyma super i jest bardzo stabilny-nie wpada w drgania.
Za to w dremelach najczęściej siadają potencjometry regulacji obrotów (5 szt)
w reszcie padły łożyska i zaraz po nich wirniki...
Szlifierki pracują na zakładzie po 6-8h na dobę,najwięcej dremeli 300 , reszta w tej chwili szlifierki pneumatyczne...
Pyłu metalowego jest dużo i to prawdopodobnie uszkadza suwaki regulacji obrotów ,mimo wyciągów padają jak muchy...
Te nowsze co raz szybciej- czyżby jakość materiałów się pogarszała?
Witam
Pozdrawiam
Przede wszystkim mała precyzja uchwytu, i bicie wału. Cały wał ma delikatny luz. Mała precyzja w ustawieniu prędkości.Hahar pisze:Też się zastanawiam nad tym skilem -dlaczego był nie wystarczający?Pyra pisze: Mam ten zastaw od kilku lat, niestety do bardziej precyzyjnych prac, byłem zmuszony kupić Dremela 4000.
Pozdrawiam
Bicie ,za mała moc czy jeszcze inne przyczyny ?
Pozdrawiam
Witam
Do Dremela można kupić standardowe uchwyty o kilku średnicach, np. często wiercę otworki 0,8mm i kupiłem taką tulejkę do uchwytu. Poza tym można dokupić typowe futerko do małych wierteł, chyba do 3mm.
Pozdrawiam
Do Dremela można kupić standardowe uchwyty o kilku średnicach, np. często wiercę otworki 0,8mm i kupiłem taką tulejkę do uchwytu. Poza tym można dokupić typowe futerko do małych wierteł, chyba do 3mm.
Pozdrawiam
Proxxon zależnie od modelu w zestawie ma "zwykłe futerko" (skąd ta nazwa?!?), albo podobne do dremelowych zaciski na kilka wybranych średnic, tylko, że te ostatnie zaciski w przeciwieństwie do dremelowych nie są aluminiowe, tylko jakieś twardsze... Tak przynajmniej mi się wydawało oglądając i chyba, gdzieś o tym wcześniej czytałem. Jak w praktyce z tymi Proxxona jest to nie wiem, bo kupiłem Dremela zanim czytałem lepsze opinie o Proxxonie.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Jakby ktoś miał jakieś pytania odnośnie Dremela 4000 niech pisze PW, a ja tutaj odpiszę.
Mam go od roku, a robię we wszystkim i wszystko... także o szczegóły też można pytać, tzn. czy nadaje się do ...... (wstaw potrzebne).
Edit
Mam go w wersji 4/65 tj wałek, uchwyt, przystawki do cięcia po kole i do szlifowania oraz taką jakby osłonkę do cięcia, poza tym też uchwyt samozaciskowy ("futerko") i o tych elementach również mogę co nieco powiedzieć.
Mam go od roku, a robię we wszystkim i wszystko... także o szczegóły też można pytać, tzn. czy nadaje się do ...... (wstaw potrzebne).
Edit
Mam go w wersji 4/65 tj wałek, uchwyt, przystawki do cięcia po kole i do szlifowania oraz taką jakby osłonkę do cięcia, poza tym też uchwyt samozaciskowy ("futerko") i o tych elementach również mogę co nieco powiedzieć.