"Dremel" - mulitszlifierka

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Był wątek o tego typu sprzęcie na forum. Z narzędziami spawa prosta - nie można kupować tanio - trzeba kupować dobrze (niekoniecznie drogo)

Konsensus był, że miniszlifierki PROXXON mają dobry stosunek jakości do ceny.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... on&start=0
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

vin324pl pisze:Aaaa
A co sądzicie o takim zestawie ?
http://allegro.pl/szlifierka-1415-skil- ... 36323.html
E.. no i latarka jest. :mrgreen:, nie wiem, ja tam chyba jednak do dremela mam większe zaufanie. W pracy testowałem wiele grawerek do nabijania numerów na urządzeniach i towarach i dremel najdłużej wytrzymuje przy utwardzanych powierzchniach, drugie było chyba metabo, a boscha wyprzedziło jeszcze coś.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Był czas że też szukałem multiszlifierki, na firmowego dremla było szkoda kasy, ale odwiedziłem kilka popularnych marketów żeby "pomacać" sobie właśnie te wynalazki w cenach około 70-120zł. Więc prosiłem o możliwość włączenia, sprawdzałem jakie mają bicia na wrzecionie i byłem mocno zawiedziony. Sprawdziłem też do porównania jak chodzi dremel to mi się dopiero oczy otworzyły.
Więc jeżeli chcesz kupić tani sprzęt to lepiej pomacać, przetestować i może kupić w sklepie stacjonarnym, bo wysyłkowo to niby można zwrócić, ale kasy za przesyłki nikt nie odda, a to zawsze kilka zł co można dodać do czegoś lepszego.
Osobiście mam dremel 3000, uważam że sprzęt wart swojej ceny.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

A jak się ma do tego wszystkiego "dremel" z LIDLA
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Nie wiem, jak z lidla, ale kolega ma tego z biedronki za 99,99, bo wykopał jeszcze w koszu spod getrów i skarpet i sobie chwali. Na razie jest nowe i za mocno nie kopie na boki, ale zobaczymy po czasie. Ja tam wolę dozbierać do Dremela, tylko celuję w Platinium Edition, nie wiem czy warto czy później dokupować poszczególne przystawki. Nie wiem czy wszystkie wykorzystam, ale chce to mieć :twisted:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
vin324pl pisze:Aaaa
A co sądzicie o takim zestawie ?
http://allegro.pl/szlifierka-1415-skil- ... 36323.html
Mam ten zastaw od kilku lat, niestety do bardziej precyzyjnych prac, byłem zmuszony kupić Dremela 4000.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Zatem raczej zamówie Dremela 4000 skoro nawet Pyra go poleca :smile:
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
vin324pl pisze:Zatem raczej zamówie Dremela 4000 skoro nawet Pyra go poleca :smile:
Poleca to dużo powiedziane, ale w wiekszości zastosowań, spokojnie daje radę, np. wiercenie płytek wiertłami widiowymi rzędu 0,6mm. Do CNC, to już by trzeba coś bardziej precyzyjnego, jak np. Proxxon.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
donpablox

Post autor: donpablox »

Używam "dremela" firmy Celma, cena niska a jakość na bardzo dobrym poziomie, nie ma żadnych bić kultura pracy narzędzia bardzo dobra. Największy minus tego zestawu to skrzynka.
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Pyra pisze: Mam ten zastaw od kilku lat, niestety do bardziej precyzyjnych prac, byłem zmuszony kupić Dremela 4000.

Pozdrawiam
Też się zastanawiam nad tym skilem -dlaczego był nie wystarczający?
Bicie ,za mała moc czy jeszcze inne przyczyny ?
Dremel jest 2x droższy ...
A chciał bym coś z wałkiem giętkim...

Prywatnie mam biedronko-szlifierkę po miesiącu padł (rozpadł się) wałek giętki,poskładałem go ale ma już bicie...
Za to szlifierka jak na razie (odpukać ) chodzi jak złoto- nie mogę dopasować do niej uchwytu 3 szczękowego.
Ma na tyle wysokie obroty że papiery ściernę używam na "4e"- na najwyższych obrotach się wyginają mimo że podobno wytrzymują 12 000 obr. :twisted:

Mam na warsztacie kilka(naście?) zepsutych dremeli 300 i jakiegoś proxona.
Tego drugiego bym nie kupił:
-silnik na łożyskach ślizgowych ,
-Wałek wyjściowy pdparty maleńkim łożyskiem przy wyjściu,i silnikiem z drugiej strony
Przyczyną awarii było wyrobienie się przedniej tulei silnika i łożyska wałka-popłynął za duży prąd i reszta poszła już kaskadowo...
Za plus mogę podać uchwyt 3 szczękowy-trzyma super i jest bardzo stabilny-nie wpada w drgania.

Za to w dremelach najczęściej siadają potencjometry regulacji obrotów (5 szt)
w reszcie padły łożyska i zaraz po nich wirniki...

Szlifierki pracują na zakładzie po 6-8h na dobę,najwięcej dremeli 300 , reszta w tej chwili szlifierki pneumatyczne...
Pyłu metalowego jest dużo i to prawdopodobnie uszkadza suwaki regulacji obrotów ,mimo wyciągów padają jak muchy...
Te nowsze co raz szybciej- czyżby jakość materiałów się pogarszała? :roll:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Hahar pisze:
Pyra pisze: Mam ten zastaw od kilku lat, niestety do bardziej precyzyjnych prac, byłem zmuszony kupić Dremela 4000.

Pozdrawiam
Też się zastanawiam nad tym skilem -dlaczego był nie wystarczający?
Bicie ,za mała moc czy jeszcze inne przyczyny ?
Przede wszystkim mała precyzja uchwytu, i bicie wału. Cały wał ma delikatny luz. Mała precyzja w ustawieniu prędkości.

Pozdrawiam
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

A mógłby jakieś użytkownik Dremela 4000 przybliżyć mi to mocowanie narzędzi do urządzenia? Proxxon ma zwykłe futerko, a to mocowanie Dremela nie ogranicza w jakiś sposób wyboru narzędzi? Można do tego założyć wiertła, które mam już w domu?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Do Dremela można kupić standardowe uchwyty o kilku średnicach, np. często wiercę otworki 0,8mm i kupiłem taką tulejkę do uchwytu. Poza tym można dokupić typowe futerko do małych wierteł, chyba do 3mm.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Proxxon zależnie od modelu w zestawie ma "zwykłe futerko" (skąd ta nazwa?!?), albo podobne do dremelowych zaciski na kilka wybranych średnic, tylko, że te ostatnie zaciski w przeciwieństwie do dremelowych nie są aluminiowe, tylko jakieś twardsze... Tak przynajmniej mi się wydawało oglądając i chyba, gdzieś o tym wcześniej czytałem. Jak w praktyce z tymi Proxxona jest to nie wiem, bo kupiłem Dremela zanim czytałem lepsze opinie o Proxxonie.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Plastyk

Post autor: Plastyk »

Jakby ktoś miał jakieś pytania odnośnie Dremela 4000 niech pisze PW, a ja tutaj odpiszę.
Mam go od roku, a robię we wszystkim i wszystko... także o szczegóły też można pytać, tzn. czy nadaje się do ...... (wstaw potrzebne).

Edit
Mam go w wersji 4/65 tj wałek, uchwyt, przystawki do cięcia po kole i do szlifowania oraz taką jakby osłonkę do cięcia, poza tym też uchwyt samozaciskowy ("futerko") i o tych elementach również mogę co nieco powiedzieć.
ODPOWIEDZ