SHADOW SL-3 3*XM-l2 poręczna latarka na trzech diodach

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Panaracer

SHADOW SL-3 3*XM-l2 poręczna latarka na trzech diodach

Post autor: Panaracer »

Witam
Postanowiłem , że podzielę się wrażeniami z rozpakowania latarki Shadow SL-3 .

Latarka dostarczona w szarym kartonie opatrzonym logiem producenta. Latarkę w pudełku chronią dwie warstwy gąbki i dosyć spora ilość folii. Pierwsza rzecz jaka rzuca się w oczy to zapasowe szkiełko do latarki oraz gumowe O-ringi ( dlaczego czerwone? ). Po odwinięciu folii zabezpieczającej ukazuje się nam całkiem zgrabny kawałek aluminium z ładna anodyzacją ( podobno H III ). Głowica latarki zabezpieczona jest pierścieniem ze stali nierdzewnej. Odbłyśnik całkiem ładnie wykonany bez skaz ( co zdarzyło mi się np. w TRUSTFIRE TR-3T6 ). Latarka ma bardzo ładny kolor. Nie jest to czerń ani ciemny szary. Całość naprawdę bardzo ładnie wykonana. Nawet dołączona smycz budzi zaufanie ( nie jest to typowa sznurówka ).
Głowica zaprojektowana by oddawać ciepło nie jest przesadnie uzbrojona w żebra jak cylinder z samolotu. Na uwagę zasługuje włącznik. Bardzo ładny detal i co ciekawe dobrze działąjący. Gwinty anodyzowane, bardzo ładnie wyciete i sprawnie "chodzące". Uszczelka dosyć mocno uszczelnia całość. Przy odkrecaniu wyraznie czuć opór.
Latarka zasilana jednym akumulatorem 26650 lub po włożeniu w redukcję (brak w zestawie ) 18650.
Jak dla mnie zasilanie jednym akumulatorem to spora zaleta. Latarka jest bardzo poręczna, świetnie leży w dłoni i zajmuje naprawdę niewiele miejsca. Porównując ją do TRUSTFIRE TR-3T6 nie ma długiej tuby na baterie co pozwala schować ją do kieszeni kurtki.
Szkło nie ma powłok AR ale wydaje się być całkiem ok.

Latarka uzbrojona jest w diody Cree XM-L2 u2 . Sterownik dający 3,2 Ampera w diody- dane producenta.
Latarka posiada trzy tryby-. Tradycyjnie LOW. MED. Hi.
Po dwukliku pojawia się stroboskop. Nie wiem czy jest możliwość zaprogramowania drivera ale latarka startuje z trybu low.

Latarka bardzo ładnie świeci. Porównując ją do Convoy L4 świeci szerzej i na tą samą odległość ( L4-na diodzie XM-L2 2,8 A). Jednak skupienie jest większe niż np. TrustFire - to zasługa wymiarów odbłyśnika.

Piguła miedziana, driver przykręcony mosiężnym pierścieniem. Nie mierzyłem prądów, nie mam miernika. Latarka nagrzewa się ale nie za mocno.
Myślę , że śmiało można ją podkręcić. Zastanawiam się czy podawany prąd 3,6 A idzie w każdą z diodę czy jest dzielony na 3. Nie znam się na elektronice więc nie będę spekulował. Tak czy inaczej wydaje mi się ,że można z niej wyciągnąć znacznie więcej chociaż teraz oferuje naprawdę sporo.

Waga 289 gram bez baterii
Średnica głowicy - 64.1 mm
Długość - 134,7 mm

W wolnej chwili zrobię porównanie w terenie z L4, M2 i C8 (Convoy )

Poniżej kilka fotek zrobionych na szybko.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... f59378.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 472567.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... e45357.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 306995.jpg

Na SUFICIE porównanie Convoy L4 i Shadow SL-3
Ostatnio zmieniony piątek 14 lut 2014, 08:58 przez Panaracer, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

W końcu ktoś opisał tą latarkę. :padam:
Teraz z niecierpliwością czekam na fotki z terenu. :)
Z tymi 3A ciekawa sprawa bo ani to na jedną diodę ani na trzy nie wygląda. <mysli>
Na CN podają 1500lum a intl-outdoor podaje 1700lum
pozdrawiam Tomek

"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Panaracer

Dziś jeśli nie będzie mgły zrobię kilka zdjęć w plenerze.

[ Dodano: 13 Luty 2014, 13:56 ]
Wyczytałem , że sterownik podaje przez większość czasu stałą wartość 3,6 Ampera (w trybie Hi). Zastanawiam się teraz czy deklarowane 3,6 A nie jest dzielone po 1,2 A na diodę. Jeśli tak to czy istnieje możliwość wrzucenia sterownika dającego np. 2,8 A na każdą diodę.
Wrzucę naładowany akumulator, włączę w tryb Hi i zobaczę ile poświeci. porównując czas świecenia z pojemnością akumulatora powinny wyjść przybliżone wyniki poboru prądu.
Awatar użytkownika
tomeksz68

Panaracer pisze:Zastanawiam się teraz czy deklarowane 3,6 A nie jest dzielone po 1,2 A na diodę. Jeśli tak to czy istnieje możliwość wrzucenia sterownika dającego np. 2,8 A na każdą diodę.
Podana wartość 3,6A / 3 = 1,2A na diodę. Tylko pytanie czy te 1.2A da 500lum dla XM-L2.
Panaracer pisze: Jeśli tak to czy istnieje możliwość wrzucenia sterownika dającego np. 2,8 A na każdą diodę.
Wystarczy do tego dolutować kilka źródeł prądowych AMC 350mA lub AMC 380mA.
Szczerze mówiąc ktoś coś pokręcił bo na podanym linku niżej jest zdjęcie sterownika z 12 x AMC 7135 = 4,2A / 3 = 1,4A na diodę i to będzie wartość odpowiadająca 500lum/XM-L2. Gostek wyciągnął 8,6A...ale co na to akumulator...chyba się zagotował. :) Sterownik bodajże jest na procesorze ATtiny13, takie są w sterownikach, które programuje forumowy greg http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10069
Więc kwestia wymiany procesora i masz masę możliwości. :)
http://budgetlightforum.com/node/25736
Tu udało mi się znaleźć beamy SL-3 i masy innych latarek :)
http://www.atmosfaer.de/Talaforum/beams ... large.html

[ Dodano: 13 Luty 2014, 16:09 ]
Panaracer pisze: http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 306995.jpg
Na ścianie porównanie Convoy L4 i Shadow SL-3
Masz lampę na ścianie <mysli> :mrgreen:
pozdrawiam Tomek

Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

tomeksz68 pisze:Tylko pytanie czy te 1.2A da 500lum dla XM-L2.
Da.
Panaracer pisze:czy istnieje możliwość wrzucenia sterownika dającego np. 2,8 A na każdą diodę.
Tylko czym chcesz to zasilić, tak aby stabilizacja najwyższego trybu trwała dłużej niż kilka sekund po włożeniu świeżego ogniwa.
tomeksz68 pisze:Sterownik bodajże jest na procesorze ATtiny13,
Na 99% nie jest to Attiny13 (po obejrzeniu zdjęć).
Awatar użytkownika
tomeksz68

ElSor pisze:Na 99% nie jest to Attiny13 (po obejrzeniu zdjęć).
Jakiś czas temu znalazłem fotkę sterownika SL-3 i dopatrzyłem się na jego procku napisu ATtiny 13.
Być może w procesie produkcji i udoskonaleń :) zmieniono jego konstrukcję i użyte elementy. :)
pozdrawiam Tomek

Antoine de Saint-Exupery
Panaracer

Dzięki serdeczne za podpowiedzi.
Wczoraj byłem u brata. Porównałem na żywo jak świeci Shadow sl-3 w porównaniu z TrustFire TR-3T6. Różnica na plus TR jest zdecydowana pomimo źródła XL-L. Ale zasilanie w trzy aku w szeregu pozwoliło pewnie na zastosowanie mocniejszego drivera.

Mod SL-3 będzie potrzebny. Brat ( szanowany elektryk dużej korporacji ) na szybko stwierdził ,że podłączy tubę z bateriami z TR do Shadowa. Zanim zdążyłem zareagować spalił mi drivera. Teraz lampka świeci w trybie low, nie reaguje na wyłączniki-świeci po włożeniu aku.

Teraz gorąca prośba - czy ktoś z Was może polecić kogoś kto wykona mi driver, który wyciągnie maxa z zespołu 3 XM-L2 nie gotując przy tym 1 akumulatora. Zdaję też sobie sprawę ,że czas świecenia w trybie max przy jednym aku da jakieś 10 min :) .

Dziś rozbiorę latarkę . Zrobię kilka zdjęć drivera a przy okazji wnętrza latarki.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Może tylko procek się usmażył bo potraktowany był wyższym napięciem.
Sam ciekaw jestem jaki tam jest na sterowniku :)
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

AMC potraktowane 6V i więcej mogły paść.
Można zostawiając oryginalną płytkę zastosować odpowiednio wzmocniony driver.
Może być programowalny oraz z zabezpieczeniem termicznym.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Greg ma driver sterowany microswitchem, moze się nadać.

Jak podłączył 3 akku w szeregu to na 100% padł procesor i bardzo możliwe że amc też.
Czyli praktycznie wszystko co mogło paść.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
tomeksz68

Panaracer pisze: Brat ( szanowany elektryk dużej korporacji ) na szybko stwierdził ,że podłączy tubę z bateriami z TR do Shadowa. Zanim zdążyłem zareagować spalił mi drivera.
No to zawodnik z I ligi :mrgreen:
Ja się na tym nie znam, jestem tylko teoretykiem dla tego wolę nic nie ruszać żeby nie skopcić ani usmażyć. :mrgreen:
pozdrawiam Tomek

Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Nie chcę się czepiać, ale między elektrykiem a elektronikiem jest jednak różnica - to tak jak malarz pokojowy i malarz artysta.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jacek318 pisze:Nie chcę się czepiać, ale między elektrykiem a elektronikiem jest jednak różnica - to tak jak malarz pokojowy i malarz artysta.
Nie zgodzę, się... zarówno jeden jak i drugi powinni być fachowcami w swojej dziedzinie, i też wiedzieć, że jak się na czymś nie zna, to w łapy nie bierze. A jeśli ktoś bez przemyślenia zmienia zasilanie... a co to w pracy też czajnik podłączy pod WN?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Nie znalazłem definicji obu dziedzin w encyklopedii, niemniej jednak dalej uważam że to są pokrewne dziedziny.
Co do lekkomyślności to się jak najbardziej zgadzam.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Nie ma się co dziwić, większość elektroników czy elektryków którzy mieli styczność z moimi latarkami była zdziwiona, że pomiędzy diodą a ogniwem jest jeszcze jakaś elektronika, a ilość światła powinna analogicznie wzrosnąć przy podłączeniu wyższego napięcia. W zasadzie jeden tylko chłopak, stwierdził, że musi być jakaś sterowana przetwornica skoro są tryby.
ODPOWIEDZ