SHADOW SL-3 3*XM-l2 poręczna latarka na trzech diodach
SHADOW SL-3 3*XM-l2 poręczna latarka na trzech diodach
Witam
Postanowiłem , że podzielę się wrażeniami z rozpakowania latarki Shadow SL-3 .
Latarka dostarczona w szarym kartonie opatrzonym logiem producenta. Latarkę w pudełku chronią dwie warstwy gąbki i dosyć spora ilość folii. Pierwsza rzecz jaka rzuca się w oczy to zapasowe szkiełko do latarki oraz gumowe O-ringi ( dlaczego czerwone? ). Po odwinięciu folii zabezpieczającej ukazuje się nam całkiem zgrabny kawałek aluminium z ładna anodyzacją ( podobno H III ). Głowica latarki zabezpieczona jest pierścieniem ze stali nierdzewnej. Odbłyśnik całkiem ładnie wykonany bez skaz ( co zdarzyło mi się np. w TRUSTFIRE TR-3T6 ). Latarka ma bardzo ładny kolor. Nie jest to czerń ani ciemny szary. Całość naprawdę bardzo ładnie wykonana. Nawet dołączona smycz budzi zaufanie ( nie jest to typowa sznurówka ).
Głowica zaprojektowana by oddawać ciepło nie jest przesadnie uzbrojona w żebra jak cylinder z samolotu. Na uwagę zasługuje włącznik. Bardzo ładny detal i co ciekawe dobrze działąjący. Gwinty anodyzowane, bardzo ładnie wyciete i sprawnie "chodzące". Uszczelka dosyć mocno uszczelnia całość. Przy odkrecaniu wyraznie czuć opór.
Latarka zasilana jednym akumulatorem 26650 lub po włożeniu w redukcję (brak w zestawie ) 18650.
Jak dla mnie zasilanie jednym akumulatorem to spora zaleta. Latarka jest bardzo poręczna, świetnie leży w dłoni i zajmuje naprawdę niewiele miejsca. Porównując ją do TRUSTFIRE TR-3T6 nie ma długiej tuby na baterie co pozwala schować ją do kieszeni kurtki.
Szkło nie ma powłok AR ale wydaje się być całkiem ok.
Latarka uzbrojona jest w diody Cree XM-L2 u2 . Sterownik dający 3,2 Ampera w diody- dane producenta.
Latarka posiada trzy tryby-. Tradycyjnie LOW. MED. Hi.
Po dwukliku pojawia się stroboskop. Nie wiem czy jest możliwość zaprogramowania drivera ale latarka startuje z trybu low.
Latarka bardzo ładnie świeci. Porównując ją do Convoy L4 świeci szerzej i na tą samą odległość ( L4-na diodzie XM-L2 2,8 A). Jednak skupienie jest większe niż np. TrustFire - to zasługa wymiarów odbłyśnika.
Piguła miedziana, driver przykręcony mosiężnym pierścieniem. Nie mierzyłem prądów, nie mam miernika. Latarka nagrzewa się ale nie za mocno.
Myślę , że śmiało można ją podkręcić. Zastanawiam się czy podawany prąd 3,6 A idzie w każdą z diodę czy jest dzielony na 3. Nie znam się na elektronice więc nie będę spekulował. Tak czy inaczej wydaje mi się ,że można z niej wyciągnąć znacznie więcej chociaż teraz oferuje naprawdę sporo.
Waga 289 gram bez baterii
Średnica głowicy - 64.1 mm
Długość - 134,7 mm
W wolnej chwili zrobię porównanie w terenie z L4, M2 i C8 (Convoy )
Poniżej kilka fotek zrobionych na szybko.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... f59378.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 472567.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... e45357.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 306995.jpg
Na SUFICIE porównanie Convoy L4 i Shadow SL-3
Postanowiłem , że podzielę się wrażeniami z rozpakowania latarki Shadow SL-3 .
Latarka dostarczona w szarym kartonie opatrzonym logiem producenta. Latarkę w pudełku chronią dwie warstwy gąbki i dosyć spora ilość folii. Pierwsza rzecz jaka rzuca się w oczy to zapasowe szkiełko do latarki oraz gumowe O-ringi ( dlaczego czerwone? ). Po odwinięciu folii zabezpieczającej ukazuje się nam całkiem zgrabny kawałek aluminium z ładna anodyzacją ( podobno H III ). Głowica latarki zabezpieczona jest pierścieniem ze stali nierdzewnej. Odbłyśnik całkiem ładnie wykonany bez skaz ( co zdarzyło mi się np. w TRUSTFIRE TR-3T6 ). Latarka ma bardzo ładny kolor. Nie jest to czerń ani ciemny szary. Całość naprawdę bardzo ładnie wykonana. Nawet dołączona smycz budzi zaufanie ( nie jest to typowa sznurówka ).
Głowica zaprojektowana by oddawać ciepło nie jest przesadnie uzbrojona w żebra jak cylinder z samolotu. Na uwagę zasługuje włącznik. Bardzo ładny detal i co ciekawe dobrze działąjący. Gwinty anodyzowane, bardzo ładnie wyciete i sprawnie "chodzące". Uszczelka dosyć mocno uszczelnia całość. Przy odkrecaniu wyraznie czuć opór.
Latarka zasilana jednym akumulatorem 26650 lub po włożeniu w redukcję (brak w zestawie ) 18650.
Jak dla mnie zasilanie jednym akumulatorem to spora zaleta. Latarka jest bardzo poręczna, świetnie leży w dłoni i zajmuje naprawdę niewiele miejsca. Porównując ją do TRUSTFIRE TR-3T6 nie ma długiej tuby na baterie co pozwala schować ją do kieszeni kurtki.
Szkło nie ma powłok AR ale wydaje się być całkiem ok.
Latarka uzbrojona jest w diody Cree XM-L2 u2 . Sterownik dający 3,2 Ampera w diody- dane producenta.
Latarka posiada trzy tryby-. Tradycyjnie LOW. MED. Hi.
Po dwukliku pojawia się stroboskop. Nie wiem czy jest możliwość zaprogramowania drivera ale latarka startuje z trybu low.
Latarka bardzo ładnie świeci. Porównując ją do Convoy L4 świeci szerzej i na tą samą odległość ( L4-na diodzie XM-L2 2,8 A). Jednak skupienie jest większe niż np. TrustFire - to zasługa wymiarów odbłyśnika.
Piguła miedziana, driver przykręcony mosiężnym pierścieniem. Nie mierzyłem prądów, nie mam miernika. Latarka nagrzewa się ale nie za mocno.
Myślę , że śmiało można ją podkręcić. Zastanawiam się czy podawany prąd 3,6 A idzie w każdą z diodę czy jest dzielony na 3. Nie znam się na elektronice więc nie będę spekulował. Tak czy inaczej wydaje mi się ,że można z niej wyciągnąć znacznie więcej chociaż teraz oferuje naprawdę sporo.
Waga 289 gram bez baterii
Średnica głowicy - 64.1 mm
Długość - 134,7 mm
W wolnej chwili zrobię porównanie w terenie z L4, M2 i C8 (Convoy )
Poniżej kilka fotek zrobionych na szybko.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... f59378.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 472567.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... e45357.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 306995.jpg
Na SUFICIE porównanie Convoy L4 i Shadow SL-3
Ostatnio zmieniony piątek 14 lut 2014, 08:58 przez Panaracer, łącznie zmieniany 3 razy.
W końcu ktoś opisał tą latarkę.
Teraz z niecierpliwością czekam na fotki z terenu.
Z tymi 3A ciekawa sprawa bo ani to na jedną diodę ani na trzy nie wygląda.
Na CN podają 1500lum a intl-outdoor podaje 1700lum
Teraz z niecierpliwością czekam na fotki z terenu.
Z tymi 3A ciekawa sprawa bo ani to na jedną diodę ani na trzy nie wygląda.
Na CN podają 1500lum a intl-outdoor podaje 1700lum
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Dziś jeśli nie będzie mgły zrobię kilka zdjęć w plenerze.
[ Dodano: 13 Luty 2014, 13:56 ]
Wyczytałem , że sterownik podaje przez większość czasu stałą wartość 3,6 Ampera (w trybie Hi). Zastanawiam się teraz czy deklarowane 3,6 A nie jest dzielone po 1,2 A na diodę. Jeśli tak to czy istnieje możliwość wrzucenia sterownika dającego np. 2,8 A na każdą diodę.
Wrzucę naładowany akumulator, włączę w tryb Hi i zobaczę ile poświeci. porównując czas świecenia z pojemnością akumulatora powinny wyjść przybliżone wyniki poboru prądu.
[ Dodano: 13 Luty 2014, 13:56 ]
Wyczytałem , że sterownik podaje przez większość czasu stałą wartość 3,6 Ampera (w trybie Hi). Zastanawiam się teraz czy deklarowane 3,6 A nie jest dzielone po 1,2 A na diodę. Jeśli tak to czy istnieje możliwość wrzucenia sterownika dającego np. 2,8 A na każdą diodę.
Wrzucę naładowany akumulator, włączę w tryb Hi i zobaczę ile poświeci. porównując czas świecenia z pojemnością akumulatora powinny wyjść przybliżone wyniki poboru prądu.
Podana wartość 3,6A / 3 = 1,2A na diodę. Tylko pytanie czy te 1.2A da 500lum dla XM-L2.Panaracer pisze:Zastanawiam się teraz czy deklarowane 3,6 A nie jest dzielone po 1,2 A na diodę. Jeśli tak to czy istnieje możliwość wrzucenia sterownika dającego np. 2,8 A na każdą diodę.
Wystarczy do tego dolutować kilka źródeł prądowych AMC 350mA lub AMC 380mA.Panaracer pisze: Jeśli tak to czy istnieje możliwość wrzucenia sterownika dającego np. 2,8 A na każdą diodę.
Szczerze mówiąc ktoś coś pokręcił bo na podanym linku niżej jest zdjęcie sterownika z 12 x AMC 7135 = 4,2A / 3 = 1,4A na diodę i to będzie wartość odpowiadająca 500lum/XM-L2. Gostek wyciągnął 8,6A...ale co na to akumulator...chyba się zagotował. Sterownik bodajże jest na procesorze ATtiny13, takie są w sterownikach, które programuje forumowy greg http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10069
Więc kwestia wymiany procesora i masz masę możliwości.
http://budgetlightforum.com/node/25736
Tu udało mi się znaleźć beamy SL-3 i masy innych latarek
http://www.atmosfaer.de/Talaforum/beams ... large.html
[ Dodano: 13 Luty 2014, 16:09 ]
Masz lampę na ścianiePanaracer pisze: http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 306995.jpg
Na ścianie porównanie Convoy L4 i Shadow SL-3
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Da.tomeksz68 pisze:Tylko pytanie czy te 1.2A da 500lum dla XM-L2.
Tylko czym chcesz to zasilić, tak aby stabilizacja najwyższego trybu trwała dłużej niż kilka sekund po włożeniu świeżego ogniwa.Panaracer pisze:czy istnieje możliwość wrzucenia sterownika dającego np. 2,8 A na każdą diodę.
Na 99% nie jest to Attiny13 (po obejrzeniu zdjęć).tomeksz68 pisze:Sterownik bodajże jest na procesorze ATtiny13,
Jakiś czas temu znalazłem fotkę sterownika SL-3 i dopatrzyłem się na jego procku napisu ATtiny 13.ElSor pisze:Na 99% nie jest to Attiny13 (po obejrzeniu zdjęć).
Być może w procesie produkcji i udoskonaleń zmieniono jego konstrukcję i użyte elementy.
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Dzięki serdeczne za podpowiedzi.
Wczoraj byłem u brata. Porównałem na żywo jak świeci Shadow sl-3 w porównaniu z TrustFire TR-3T6. Różnica na plus TR jest zdecydowana pomimo źródła XL-L. Ale zasilanie w trzy aku w szeregu pozwoliło pewnie na zastosowanie mocniejszego drivera.
Mod SL-3 będzie potrzebny. Brat ( szanowany elektryk dużej korporacji ) na szybko stwierdził ,że podłączy tubę z bateriami z TR do Shadowa. Zanim zdążyłem zareagować spalił mi drivera. Teraz lampka świeci w trybie low, nie reaguje na wyłączniki-świeci po włożeniu aku.
Teraz gorąca prośba - czy ktoś z Was może polecić kogoś kto wykona mi driver, który wyciągnie maxa z zespołu 3 XM-L2 nie gotując przy tym 1 akumulatora. Zdaję też sobie sprawę ,że czas świecenia w trybie max przy jednym aku da jakieś 10 min .
Dziś rozbiorę latarkę . Zrobię kilka zdjęć drivera a przy okazji wnętrza latarki.
Wczoraj byłem u brata. Porównałem na żywo jak świeci Shadow sl-3 w porównaniu z TrustFire TR-3T6. Różnica na plus TR jest zdecydowana pomimo źródła XL-L. Ale zasilanie w trzy aku w szeregu pozwoliło pewnie na zastosowanie mocniejszego drivera.
Mod SL-3 będzie potrzebny. Brat ( szanowany elektryk dużej korporacji ) na szybko stwierdził ,że podłączy tubę z bateriami z TR do Shadowa. Zanim zdążyłem zareagować spalił mi drivera. Teraz lampka świeci w trybie low, nie reaguje na wyłączniki-świeci po włożeniu aku.
Teraz gorąca prośba - czy ktoś z Was może polecić kogoś kto wykona mi driver, który wyciągnie maxa z zespołu 3 XM-L2 nie gotując przy tym 1 akumulatora. Zdaję też sobie sprawę ,że czas świecenia w trybie max przy jednym aku da jakieś 10 min .
Dziś rozbiorę latarkę . Zrobię kilka zdjęć drivera a przy okazji wnętrza latarki.
Greg ma driver sterowany microswitchem, moze się nadać.
Jak podłączył 3 akku w szeregu to na 100% padł procesor i bardzo możliwe że amc też.
Czyli praktycznie wszystko co mogło paść.
Jak podłączył 3 akku w szeregu to na 100% padł procesor i bardzo możliwe że amc też.
Czyli praktycznie wszystko co mogło paść.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
No to zawodnik z I ligiPanaracer pisze: Brat ( szanowany elektryk dużej korporacji ) na szybko stwierdził ,że podłączy tubę z bateriami z TR do Shadowa. Zanim zdążyłem zareagować spalił mi drivera.
Ja się na tym nie znam, jestem tylko teoretykiem dla tego wolę nic nie ruszać żeby nie skopcić ani usmażyć.
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Witam
Pozdrawiam
Nie zgodzę, się... zarówno jeden jak i drugi powinni być fachowcami w swojej dziedzinie, i też wiedzieć, że jak się na czymś nie zna, to w łapy nie bierze. A jeśli ktoś bez przemyślenia zmienia zasilanie... a co to w pracy też czajnik podłączy pod WN?Jacek318 pisze:Nie chcę się czepiać, ale między elektrykiem a elektronikiem jest jednak różnica - to tak jak malarz pokojowy i malarz artysta.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Nie ma się co dziwić, większość elektroników czy elektryków którzy mieli styczność z moimi latarkami była zdziwiona, że pomiędzy diodą a ogniwem jest jeszcze jakaś elektronika, a ilość światła powinna analogicznie wzrosnąć przy podłączeniu wyższego napięcia. W zasadzie jeden tylko chłopak, stwierdził, że musi być jakaś sterowana przetwornica skoro są tryby.