mod maglajta :) - początki
mod maglajta :) - początki
Mam starą maglite, kiedyś ją "zmodowałem" dając led zamiast żarówki - od Terraluxa.
Starczyło mi to na długo, ale po zabawach L2P od Grega, stwierdziłem, że smutno tak, jak Maglite daje mniej światła niż ta malutka latareczka.
Stwierdziłem, że trzeba przerobić, ALE tak, zeby zawsze można było wrócić do oryginalnej konfiguracji (w jednym miejscu dałem ciała, ale o tym później).
Rozkręciłem Maglite:
Zleciłem tokarzowi wykonanie kilku rzeczy. Po pierwsze oczywiście piguła (i tutaj dałem ciała, bo stwierdziłem, że trzeba odciąć plastik od zwierciadła. Później doszedłem do tego, że wystarczyło odrobinę głębiej wytoczyć i byłoby dobrze - człowiek uczy się całe życie)
oraz elementy dupki - tutaj jedyna przeróbka "inwazyjna" latarki - wywierciłem i zagwintowałem dziurkę, która służy do zakontrowania wytoczonej tulejki, oraz zdarłem oksydę tam, gdzie sprężynka dotyka obudowy.
Po zmontowaniu:
Uzyłem drivera od Grega:
Projekt chwilowo się zatrzymał,
Lustro, które jest w Maglite nie do końca ładnie skupia XM-L. Zamówiłem już nowe lusterka na fasttechu, więc obecnie czekam na paczkę.
Tubus jest przystosowany (przez plastikową zwężkę do obsłużenia 2x18650 (takie ogniwa używam do wszystkich moich światełek, więc i tutaj było to dla mnie najwygodniejsze)
Starczyło mi to na długo, ale po zabawach L2P od Grega, stwierdziłem, że smutno tak, jak Maglite daje mniej światła niż ta malutka latareczka.
Stwierdziłem, że trzeba przerobić, ALE tak, zeby zawsze można było wrócić do oryginalnej konfiguracji (w jednym miejscu dałem ciała, ale o tym później).
Rozkręciłem Maglite:
Zleciłem tokarzowi wykonanie kilku rzeczy. Po pierwsze oczywiście piguła (i tutaj dałem ciała, bo stwierdziłem, że trzeba odciąć plastik od zwierciadła. Później doszedłem do tego, że wystarczyło odrobinę głębiej wytoczyć i byłoby dobrze - człowiek uczy się całe życie)
oraz elementy dupki - tutaj jedyna przeróbka "inwazyjna" latarki - wywierciłem i zagwintowałem dziurkę, która służy do zakontrowania wytoczonej tulejki, oraz zdarłem oksydę tam, gdzie sprężynka dotyka obudowy.
Po zmontowaniu:
Uzyłem drivera od Grega:
Projekt chwilowo się zatrzymał,
Lustro, które jest w Maglite nie do końca ładnie skupia XM-L. Zamówiłem już nowe lusterka na fasttechu, więc obecnie czekam na paczkę.
Tubus jest przystosowany (przez plastikową zwężkę do obsłużenia 2x18650 (takie ogniwa używam do wszystkich moich światełek, więc i tutaj było to dla mnie najwygodniejsze)
Ogniwa 18650 można umieścić w body D, ale po wytoczeniu żłobień na przeciwległych bokach body - nie osłabia to zbytnio konstrukcji, ale nie każdy tokarz chce to zrobić. Zysk pojemności ogniw duży - max 3400mAh wobec ok 2000mAh.
mick1
Ciekawie podszedłeś do sposobu montażu LEDa - tylko jedną taką przeróbkę widziałem. Mam u siebie standardowe lustro z XM-L2 i nie skupia sie super, ale jest OK.
mick1
Ciekawie podszedłeś do sposobu montażu LEDa - tylko jedną taką przeróbkę widziałem. Mam u siebie standardowe lustro z XM-L2 i nie skupia sie super, ale jest OK.
Przy okazji... Czy przy takim wytoczeniu zdziera się też powierzchnię do której dotyka uszczelka dupki? (po przymierzaniu, wychodzi mi, że tak.Kazik pisze:Ogniwa 18650 można umieścić w body D, ale po wytoczeniu żłobień na przeciwległych bokach body - nie osłabia to zbytnio konstrukcji, ale nie każdy tokarz chce to zrobić. Zysk pojemności ogniw duży - max 3400mAh wobec ok 2000mAh.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Tak, żłobienia muszą iść przez całą długość tuby - także przez gwint i do krańca tubusa.marmez pisze:Przy okazji... Czy przy takim wytoczeniu zdziera się też powierzchnię do której dotyka uszczelka dupki? (po przymierzaniu, wychodzi mi, że tak.Kazik pisze:Ogniwa 18650 można umieścić w body D, ale po wytoczeniu żłobień na przeciwległych bokach body - nie osłabia to zbytnio konstrukcji, ale nie każdy tokarz chce to zrobić. Zysk pojemności ogniw duży - max 3400mAh wobec ok 2000mAh.
Moje założenie, to nie niszczyć maga Dlatego nie ma mowy o przetaczaniu.
Zamówiłem coś takiego:
1x http://www.fasttech.com/products/1617/1 ... -reflector
Oczywiście dół do wycięcia.
Dzisiaj lekko kombinowałem z ustawieniem oryginalnego zwierciadła i chyba znalazłem optymalne ustawienie. Piguła pójdzie do przetoczenia i chyba zostanie to zwierciadło, które jest.
Zamówiłem coś takiego:
Oczywiście dół do wycięcia.
Dzisiaj lekko kombinowałem z ustawieniem oryginalnego zwierciadła i chyba znalazłem optymalne ustawienie. Piguła pójdzie do przetoczenia i chyba zostanie to zwierciadło, które jest.
Polecam ten ref. Trzeba tylko gwintu u góry się pozbyć, ale sprytny tokarz sobie poradzi (dociskamy koniem ze stożkiem w otworze na diodę, do kawałka twardego gumowego walca w szczękach) i mamy spory zasięg ma XM-L, nie wiele ustępuje refowi Catapult.
Przyjechał ref chwalony przez Zbychura i nowe szkiełko. Spowodowało to, że musiałem zmienić pigułę, ale warto było. Skupienie zupełnie inne.
Nowa piguła wytoczona w ten sposób:
Niestety zapomniałem zrobić zdjęcie przed wkręceniem, ale widać ideę
Jako, że driver jest sterowany microswitchem, to do piguły został przylutowany microswitch (niestety uniemożliwia to wykręcanie piguły):
Samo zwierciadło jest przetoczone (niestety główka latarki też musiała być lekko przetoczona, aby zwierciadło weszło):
Na razie mam prowizoryczną tuleję w środku, która trzyma ogniwa na miejscu. Czekam na tuleję z prawdziwego zdarzenia (rura aluminiowa fi25 3mm ścianki)
I przycisk - na razie mam pomarańczowy, ale czekam na czarny
Spot - dla mnie OK. Przy najbliższej okazji zrobię jakieś zdjęcie na zewnątrz.
Nowa piguła wytoczona w ten sposób:
Niestety zapomniałem zrobić zdjęcie przed wkręceniem, ale widać ideę
Jako, że driver jest sterowany microswitchem, to do piguły został przylutowany microswitch (niestety uniemożliwia to wykręcanie piguły):
Samo zwierciadło jest przetoczone (niestety główka latarki też musiała być lekko przetoczona, aby zwierciadło weszło):
Na razie mam prowizoryczną tuleję w środku, która trzyma ogniwa na miejscu. Czekam na tuleję z prawdziwego zdarzenia (rura aluminiowa fi25 3mm ścianki)
I przycisk - na razie mam pomarańczowy, ale czekam na czarny
Spot - dla mnie OK. Przy najbliższej okazji zrobię jakieś zdjęcie na zewnątrz.
mick1, udało Ci się dokończyć projekt? Nie chcesz zastosować oryginalnej gumki na włącznik? Pewno by trzeba było od spodu dorobić coś, na czym ta gumka by się podpierała, np wyciąć ten element z oryginalnego włącznika i dokleić do piguły.
Problem "niskiego" kliku można by zniwelować naklejając ("jakiś super glue") odpowiedni kawałek gumki (dętki, bo te silikonowe z włączników nie chcą się kleić dać) na mikrostyk...
Ja póki co tak planuję, jak wyjdzie mi realizacja to może za miesiąc się okaże, na razie czekam na tokarza, aż mi pigułę odda
Problem "niskiego" kliku można by zniwelować naklejając ("jakiś super glue") odpowiedni kawałek gumki (dętki, bo te silikonowe z włączników nie chcą się kleić dać) na mikrostyk...
Ja póki co tak planuję, jak wyjdzie mi realizacja to może za miesiąc się okaże, na razie czekam na tokarza, aż mi pigułę odda
Tekst podpisu:
marmez, chciałem, ale mam "klik" za wysoko. Oryginalna gumka jest za niska - musiałbym przerabiać pigułę, a nie chce mi się najnormalniej w świecie.
Znalazłem zieloną gumkę, która mi pasuje dokładnie w przycisk.
Chętnie bym zmierzył, co ta latarka potrafi, ale nie wiem, kto w Poznaniu może mi z tym pomóc
Znalazłem zieloną gumkę, która mi pasuje dokładnie w przycisk.
Chętnie bym zmierzył, co ta latarka potrafi, ale nie wiem, kto w Poznaniu może mi z tym pomóc
Wszystko rozumiem teraz. Wcześniej myślałem, ze oryginalna gumka wpada Ci do środka, a tu na odwrót. U mnie tez często rozwiązania najprostsze zostają na długo, albo do końca
Rozumiem tez, ze latarka działa i jesteś zadowolony. Mi tam mierzenia parametrów nie potrzeba.
Pozdrawiam
Rozumiem tez, ze latarka działa i jesteś zadowolony. Mi tam mierzenia parametrów nie potrzeba.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 11 lut 2014, 09:13 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu: