Jakie kondensatory "audio" do C.A. 840A/C
Jakie kondensatory "audio" do C.A. 840A/C
Witam.
Z góry zaznaczam że ze światłem temat nie ma nic wspólnego.
Wiem że na forum jest kilku obcykanych w tematyce audio.
A więc mam kolegę który ma wzmacniacz i odtwarzacz cd Cambridge Audio 840.
No i mam zadanie od niego aby wymienić w tym sprzecie wszystkie elektrolity.
Wiem że jakiś kondensator w cd się wylał a reszta do wymiany "bo będzie lepsze brzmienie".
Nie wnikam w temat, tak chce to tak zrobię.
No i teraz pytanie jakie zastosować kondensatory, jakiej firmy i gdzie kupić?
Dodam że musi to być coś ekstra, coś co może wpłynąć na dźwięk.
A jeszcze jedno, koszta się nie liczą.
Z góry zaznaczam że ze światłem temat nie ma nic wspólnego.
Wiem że na forum jest kilku obcykanych w tematyce audio.
A więc mam kolegę który ma wzmacniacz i odtwarzacz cd Cambridge Audio 840.
No i mam zadanie od niego aby wymienić w tym sprzecie wszystkie elektrolity.
Wiem że jakiś kondensator w cd się wylał a reszta do wymiany "bo będzie lepsze brzmienie".
Nie wnikam w temat, tak chce to tak zrobię.
No i teraz pytanie jakie zastosować kondensatory, jakiej firmy i gdzie kupić?
Dodam że musi to być coś ekstra, coś co może wpłynąć na dźwięk.
A jeszcze jedno, koszta się nie liczą.
Witam po krótkiej przerwie.
Kolega podjął decyzję. Na początek przerabiam CD-ka. W torze audio będą BLACK GATE w zasilaczu Panasoniki i diody w zasilaczu podmienię na MUR860.
Tylko że mam problem z kondensatorami. W oryginale są 10uF/50V a Black Gate-ów nie mogę takich znaleźć jedynie 10uF/16V. Czy takie będą dobre?
I jeszcze ciekawostka. W brytyjskim sprzęcie za 5,5k są same chińskie kondensatory Xunda. Naliczyłem też w nim około 20 stabilizatorów serii 78xx.
Kolega podjął decyzję. Na początek przerabiam CD-ka. W torze audio będą BLACK GATE w zasilaczu Panasoniki i diody w zasilaczu podmienię na MUR860.
Tylko że mam problem z kondensatorami. W oryginale są 10uF/50V a Black Gate-ów nie mogę takich znaleźć jedynie 10uF/16V. Czy takie będą dobre?
I jeszcze ciekawostka. W brytyjskim sprzęcie za 5,5k są same chińskie kondensatory Xunda. Naliczyłem też w nim około 20 stabilizatorów serii 78xx.
Skoro masz 10uF na napięcie 50V to te z zamiany powinny mieć takie same parametry. No chyba że pomierzysz napięcie i wstawisz coś innego.
No i pamiętaj - na necie sporo podróbek się przewija. Różnicy w dźwięku pewnie wielkiej nie będzie lub żadna. Właściciel pewnie za dużo się naczytał elektrody.
No i pamiętaj - na necie sporo podróbek się przewija. Różnicy w dźwięku pewnie wielkiej nie będzie lub żadna. Właściciel pewnie za dużo się naczytał elektrody.
ILPT
Witam
Miałem kiedyś na warsztacie wzmacniacz cenionej firmy audiofilskiej, który był po prostu źle zaprojektowany i przy włączaniu na kondensatorach pojawiało się pełne napięcie zasilania, o ile pamiętam było to 2 x 37V, a kondensatory były na 63V.
Pozdrawiam
Można się zdziwić... Sprawdź lepiej napięcie zasilania tego toru, i przyjmij maksymalne jakie tam może się pojawić.pier pisze:Co do wartości napięcia to wydaje mi się że w torze audio nie ma napięć 50V. Ale co ja się tam znam na audio voodo.
Miałem kiedyś na warsztacie wzmacniacz cenionej firmy audiofilskiej, który był po prostu źle zaprojektowany i przy włączaniu na kondensatorach pojawiało się pełne napięcie zasilania, o ile pamiętam było to 2 x 37V, a kondensatory były na 63V.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Hej, miałem dokładnie ten sam zestaw, właścicielowi brakuje pewnie basu przy niskich poziomach głośności. Dam sobie rękę uciąć że że wymiana kondensatorów na Black Gate nic nie wniesie w brzmieniu. Tak jest to zaprojektowane i tak ma grać, proponuję niech zmieni system na Rotela ra 1070 i poszukiwanie swojego idealnego dźwięku się zakończą z pełną satysfakcją. Modyfikację na zasadzie - właściciel chce- mogą jedynie zaszkodzić bo trzeba wiedzieć co i gdzie wymienić i na co a nie jak leci i że droższe kondensatory mogą tylko polepszyć jakość. A najważniejsze w tym by słyszeć różnicę to chyba są kolumny jako element zmieniający prąd na dźwięk i gdy one będą cienkim gardłem to żadne zmiany nie zostaną usłyszane . Tak jak pisałem zestaw Rotela i do tego kolumny B&W jeśli faktycznie cena nie jest przeszkodą ( kondensatory BG to nieraz 500zł za sztukę ) i człowiek będzie długo siedział z opadniętą szczęką > słuchałem obu zestawów i Rotel to jakieś dwie klasy lepszy zestaw niż CA 840. Ten wzmacniacz używany można kupić za 1500-2000zł a ewentualnie potem dokupić CD ( z CD od CA 840 też pięknie zagra ). Przypuszczam że wymiana kondensatorów na BG wyniosła by z 5000zł , a te 50V to powinno tam zostać , trafo w CA 840 ma 800W i jak byś pomierzył te napięcia to pewnie oscylowały by koło 40V w sekcji zasilania .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.