TrustFire TR-D008 - ładowarka i dodatkowe zasilanie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Anomad

TrustFire TR-D008 - ładowarka i dodatkowe zasilanie

Post autor: Anomad »

Witam Wszystkich serdecznie.

Jest to mój pierwszy post, a problem mam następujący.
Posiadam latarkę TrustFire TR-D008 3xXM-L T6. Sama latarka z pakietem 4x18650 sprawuje się dobrze. Niestety podczas pierwszej próby ładowania, do nieba z wielkim hukiem poszła dedykowana ładowarka.
Poczytałem trochę forum i doszedłem do wniosku że zainwestuję w porządną ładowarkę typu SkyRC iMax B6. Do tego z czasem chcę kupić pakiet np: Dualsky 5000mAh 45C/6C 7.4V. Oczywiście ten pakiet chcę wykorzystać do zasilania w/w latarki. Taki zestaw pakietów powinien chyba wystarczyć na kilka ładnych godzin chodzenia po lesie, bądź nocnego spływu kajakiem?

I tu moje pytanie czy taki zestaw się sprawdzi i można go wykorzystać do zasilania tej latarki? Czy są może jakieś przeciwwskazania do wykorzystania stricte modelarskich pakietów do latarek?
A może podpowiecie jakieś tańsze i równie skuteczne rozwiązania?

Pozdrawiam
Anomad
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Ja nie znam przeciwwskazań do używania Li-Pol do zasilania latarek - byle nie rozładowywać poniżej tych 3V (jak podaje sprzedawca) i ładować czymś do tego dedykowanym (SkyRC iMax B6 spokojnie starczy).

Taniej można pakiet zrobić z odrobinę mniej pojemnych ogniw od Woytazo:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11132
np. Sanyo UR18650A ~2200mAh po 5zł; lub - Różne firmy ~2400mAh po 6zł;

Jeżeli napiszesz, że chcesz używać w pakiecie i poprosisz o zostawienie z blaszkami, to będziesz miał blaski do których dobrze nagrzaną lutownicą będziesz mógł szybko dolutować przedowy, żeby połączyć pakiet.

Możesz zbudować pakiet 2S3P, albo 2S2P.

Do tego wyprowadzenie przewodów balansera:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11132

Czy ta latarka ma jakieś zabezpieczenie przed zbytnim rozładowaniem pakietu?

[ Dodano: 10 Luty 2014, 08:41 ]
Anomad pisze:Taki zestaw pakietów powinien chyba wystarczyć na kilka ładnych godzin chodzenia po lesie, bądź nocnego spływu kajakiem?
Teraz doczytałem, że piszesz o "zestawie pakietów". Nie wiem ile chcesz ich zastosować i nie wiem też jaką moc ma ww. latarka. Oczywiście jeżeli byś chciał mieć większą pojemność budowanego samemu pakietu, możesz zastosować więcej ogniw równolegle tworząc np. pakiet 2S4P. Dobrze by było, żebyś podał jaki pobór prądu ma ta latarka, to wtedy można oszacować na ile jaki pakiet starczy.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Anomad

Post autor: Anomad »

Co do ładowarki to jestem prawie pewny że wezmę SkyRc iMax B6, powinna w zupełności sprostać moim oczekiwaniom.

Jeśli chodzi o latarkę to na pewno ma diodę informującą o niskim napięciu ale czy ma zabezpieczenie to nie wiem.

Siedzą w niej trzy diody XM-L T6 więc sądzę że prąd przez nią pobierany to ok 1,5A. Ale musiałbym to zmierzyć.

Pakiety tego typu jak napisałem będą wygodne do przenoszenia w kieszeni plecaka, a pojemność mają znaczną. Fakt, tanie nie są ale wszystko jest fabrycznie zrobione w dość kompaktowej obudowie.

Znalazłem jeszcze takiego potwora:
http://www.nastik.pl/dualsky-12000mah-3 ... -5011.html
Przy niepełnej mocy latarki powinien wystarczyć na 3 dni spływu, kończąc późną nocą.
ODPOWIEDZ