Jaki akumlator do Convoy M2 XM-L2 T6 3C 950lm/ dobry wybór ?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
maciej82k

Jaki akumlator do Convoy M2 XM-L2 T6 3C 950lm/ dobry wybór ?

Post autor: maciej82k »

Witam i pozdrawiam wszystkich.
Całkowitym świeżakiem jestem na tym forum i moje pytanie dotyczy akumulatorków do niżej podanego rodzaju latarki na rower.
Convoy M2 XM-L2 T6 3C 950lm opt. KOLIMATOR

Więc tak:
1. Konkretnie myślę o akumulatorkach Panasonica (ponoć jedne z najlepszych)
2. Które będę najlepsze o realnej najdłuższym czasie pracy ?
3. Czy długość pracy pomiędzy 2900 a 3100 a 3400 jest znacząca (chodzi mi o minuty/godziny pracy) ?
4. Brać wersję z zabezpieczeniem czy bez ?

Konkretnie chodzi mi o te poniżej i nad nimi się zastanawiam.
http://dx.com/p/panasonic-18650-3-7v-34 ... pcs-185509

A tak na marginesie:
1. Czy ta latarka którą wybrałem będzie dobra do jazdy po lesie na rowerze przy prędkości 15-25km/h ?
2. Jaki uchwyt do tego modelu najlepszy i sprawdzony ?
3. Nie mogłem znaleźć w opisach (albo przeoczyłem) jaki realne zasięgi świecenia ma ta latarka (może ktoś pomorze ?:) )
4. Jaka ładowarka na dwie baterie będzie dobra do proponowanych baterii ?

Z góry wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi i pomoc :)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Cześć

Jeżeli twoja latarka ma zabezpieczenie ogniwa, a pewno tak, ale głowy nie dam. To kupuj ogniwa bez zabezpieczenia. Żebyś jadąc w nocy nagle nie miał przez sobą wielkiej ciemności...

Z ekonomicznego punku widzenia, to te 3000+mAh drogo wychodzą, lepiej więcej sztuk mniej pojemnych a tańszych, ale jeżeli chodzi o czas pracy bez wymiany no to trzeba więcej zapłacić :)

Tutaj Wojto wrzucił o wiele tańszą ofertę:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=128800#128800

Pozdrawiam, Kuba

[ Dodano: 4 Grudzień 2013, 18:18 ]
Ogólnie Panasoniki są nabardziej cenione, jeżeli chodzi o czas pracy. Czas pracy jest proporcjonalny do pojemności.

[ Dodano: 4 Grudzień 2013, 18:21 ]
Wybrana latarka będzie dobra do ww. zastosowań.

Co do zasięgu, to na rowerze nie jest on najważniejszy.

Ładowarka to nie wiem, byle taka na 4,2V, ja używam takiej za 5,95$ ;) i jest OK. Nawet nie narzekam na czas ładowania, bo jakoś nigdy w pośpiechu ładować nie muszę.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
maciej82k

marmez pisze:Cześć

Jeżeli twoja latarka ma zabezpieczenie ogniwa, a pewno tak, ale głowy nie dam. To kupuj ogniwa bez zabezpieczenia. Żebyś jadąc w nocy nagle nie miał przez sobą wielkiej ciemności...

Z ekonomicznego punku widzenia, to te 3000+mAh drogo wychodzą, lepiej więcej sztuk mniej pojemnych a tańszych, ale jeżeli chodzi o czas pracy bez wymiany no to trzeba więcej zapłacić :)

Tutaj Wojto wrzucił o wiele tańszą ofertę:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=128800#128800

Pozdrawiam, Kuba

[ Dodano: 4 Grudzień 2013, 18:18 ]
Ogólnie Panasoniki są nabardziej cenione, jeżeli chodzi o czas pracy. Czas pracy jest proporcjonalny do pojemności.

[ Dodano: 4 Grudzień 2013, 18:21 ]
Wybrana latarka będzie dobra do ww. zastosowań.

Co do zasięgu, to na rowerze nie jest on najważniejszy.

Ładowarka to nie wiem, byle taka na 4,2V, ja używam takiej za 5,95$ ;) i jest OK. Nawet nie narzekam na czas ładowania, bo jakoś nigdy w pośpiechu ładować nie muszę.

Czyli jeżeli latarka ma zabezpieczeni to kupować akumulatorki bez zabezpieczenia a jeżeli nie ma zabezpieczeniami to akumulatorki z zabezpieczeniami ?:)
max4max

Post autor: max4max »

maciej82k pisze:Czyli jeżeli latarka ma zabezpieczeni to kupować akumulatorki bez zabezpieczenia a jeżeli nie ma zabezpieczeniami to akumulatorki z zabezpieczeniami ?:)
Dokładnie tak.
maciej82k

max4max pisze:
maciej82k pisze:Czyli jeżeli latarka ma zabezpieczeni to kupować akumulatorki bez zabezpieczenia a jeżeli nie ma zabezpieczeniami to akumulatorki z zabezpieczeniami ?:)
Dokładnie tak.
No to wszystko jasne.
Zamówiłem sobie 2 akumlatorki. Konkretnie te.
http://focalecig.com/Product/18650-3-7V ... sion-10049

Oby były dobre. Jeszcze tylko ładowarka i uchwyt.
1. Jaką ładowarke polecacie (sprawdzoną i tanią :)) ?
2. I jaki uchwyt ?
Awatar użytkownika
hackman

Post autor: hackman »

Do Convoy'ów lepsze by były z płaskim plusem.
  • Convoy S2 / S2+ / M1 / C8 @ XML2
  • Olight i2 + Li-ion 14500
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

hackman pisze:Do Convoy'ów lepsze by były z płaskim plusem.
Jeśli to lampka ode mnie (a model na to wskazuje) to nie ma to większego znaczenia.
Sometimes darkness can show you the light
maciej82k

Bocian pisze:
hackman pisze:Do Convoy'ów lepsze by były z płaskim plusem.
Jeśli to lampka ode mnie (a model na to wskazuje) to nie ma to większego znaczenia.
Dokładnie od Ciebie Bocianie :)
Powiedz mi, czy jest jakiś duży problem żeby zamienić w razie czego kolimator samemu na inną soczewkę ? Np na tą co masz w innej aukcji tej samej latarki ? Chodzi mi o trudność wymiany, bo jeszcze nie miałem tej latarki w ręce.
No i jeżeli możesz napisać jaki tam jest zastosowany co by móc sobie go zamówić ze strony np. fasttech-u . . .
Z góry wielkie dzięki za podpowiedźi.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Witam. Nie, te optyki nie są zamiennie, gdyż wymagają innego wypoziomowanie LEDa. Nie jest więc możliwa (bez utraty gwarancji) własnoręczna wymiana.
Sometimes darkness can show you the light
maciej82k

max4max

Post autor: max4max »

maciej82k pisze:Czy ta ładowarka będzie dobra do baterii które kupiłem ?

http://dx.com/p/trustfire...110-240v-1
Poza tym, że ma wtyczkę US i musisz zastosować przejściówkę to dobra.
PK

Post autor: PK »

Witam wszystkich serdecznie.
Na wstępie zaznaczę, że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o lampki, diody itp.
Rozglądam się ostatnio za jakąś ciekawą latarką na rower i nie tylko. Mój wybór padł na Convoy M2. Latarka będzie używana w stanie fabrycznym bez żadnych modyfikacji, udziwnień itp. Jednak przed zakupem chciałbym zapytać o kilka rzeczy:
1. Z tego co widzę to dostępna jest z dwoma rodzajami diod XM-L U2-1B, oraz XM-L T6-3C. Z tego co zdążyłem wyczytać ta druga wersja daje cieplejsze, bardziej neutralne światło i na nią się chyba zdecyduję. Jeśli jestem w błędzie to proszę o poprawienie.
2. Dostępne są również dwa rodzaje sterowników AMC7135*6, oraz AMC7135*8. Proszę o krótkie wytłumaczenie różnic pomiędzy nimi, oraz przede wszystkim informację, który lepiej się sprawdzi.
3. Pozostaje kwestia baterii. Z ogniwami 18650 nie miałem do tej pory styczności, więc troszkę się w tym wszystkim gubię. Kolega wyżej poleca baterię bez zabezpieczenia, jedna z tego co widzę to różnica w cenie wynosi ok 1-1,5 $ za dwie np. te
http://www.fasttech.com/products/1420/1 ... chargeable
http://www.fasttech.com/products/1420/1 ... le-3100mah
I tutaj pytanie, czy nie warto dołożyć tych kilku złotych i mieć pewność, że nie uszkodzimy baterii?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jeśli nie chcesz modyfikować latarki to weź sterownik AMC7135*6. Akusy tańsze są odpowiednie, bo sterownik w sobie ma zabezpieczenie.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj.
1. Jest tak jak piszesz, XM-L T6-3C daje neutralne światło.

2. AMC7135*8 dostarcza diodzie 2,8A prądu, AMC7135*6 dostarcza 2,1A. Większy prąd to więcej światła, jednak latarka wówczas się mocniej grzeje i krócej świeci na 1 ogniwie. Convoy M2 jest w stanie odprowadzić ciepło przy prądzie 2,8A a nawet więcej, jednak że nie planujesz żadnych modyfikacji polecam jednak wersje AMC7135*6. Dioda będzie miała lżejsze życie jeżeli przypadkiem chińczykowi nałożyła się gruba warstwa silikonu pod diodę.

3. Convoy ma zabezpieczenie, informuje mruganiem o słabym stanie akku.
Jeżeli zaopatrzysz się w ogniwa z zabezpieczeniem musisz się liczyć z taką sytuacją że owe zabezpieczenie zadziała i całkowicie stracisz światło, a nieraz może ono się przydać za cenę akku.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
PK

Post autor: PK »

Dziękuję za odpowiedzi. Nie ukrywam, że z tym sterownikiem to mam mały dylemat. Z jednej strony mniejszy prąd większe bezpieczeństwo, z drugiej ograniczanie mocy latarki nie bardzo mi pasuje :twisted: . I tak pewnie w większości przypadków nie będzie pracowała na pełnej mocy. No nic muszę się trochę nad tym pogłowić... A możecie w przybliżeniu określić jaka jest procentowa różnica w ilości światła między tymi sterownikami?
Mam jeszcze pytanie odnośnie ładowarki do akumulatorków. Czy taka ENB może służyć jako podstawowa ładowarka? http://www.fasttech.com/products/1421/1 ... y-usb-emer
Zainteresowała mnie możliwość używania jej jako powerbanku w przypadku zaopatrzenia się w dodatkowe ogniwa. Jeśli dobrze rozumiem to ma ona trzy niezależne kanały, czyli można ładować 1, 2, lub 3 baterie. Nie wiem tylko, czy posiada zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem niezabezpieczonych baterii w przypadku ładowania np. telefonu.
I jeszcze kwestia doboru ogniw do niej. Według tego co jest napisane napięcie ładowania wynosi 4,2V, a wyczytałem gdzieś, że niektóre ogniwa do pełnego naładowania potrzebują trochę wyższego napięcia.
Jak rozróżnić ogniwa, które będą mogły być za jej pomocą naładowane do pełnej pojemności?
ODPOWIEDZ