Żarówki LED dla domu.

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Testuję 2 takie żarówki od jakiś 3 tygodni, oparte na diodzie COB niby 4,3W, 25mA barwa bardzo fajna na nocną lampkę (tam je testuję). Jedna rzecz trochę mnie martwi , mianowicie to, że ten ceramiczny radiator nie za bardzo się grzeje. Spróbuję tam pasty podłożyć, a nie powinno być problemu, bo podłoże jest odkręcane. W jednej mam zdjęty dyfuzor i założyłem mały klosz z białego szkła. W takiej aplikacji daje światła, jak żarówka pomiędzy 25 a 40W. Nawet oddawanie barw nie wygląda najgorzej. Zbierałem się do zrobienia recki ale jakoś nie było natchnienia.

Edit,
Dopiero za którymś razem udało mi się dodać, tego posta. Dziś to forum u mnie zajączkuje nie mozliwie. :|
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 lut 2014, 16:54 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Też mam te biedronkowe cuda- grzeją się do max 40 kilku stopni Zbychur daj znać czy pasta coś poprawiła.
Ale te chińskie "diody scalone w jedną" zasadniczo niewiele się grzeją same w sobie- mam "halogeny" 10W i nawet z pastą są ledwo letnie...
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zależy jaki prąd idzie w te COBy. Mam takie cuda z odpadów, moc 8W, pracując c nominalnym prądem osiągają przynajmniej 70 st, obudowa ledwo 30 - styk leda z radiatorem to rant o szerokości niecałego mm.
ILPT
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

W "halogenach" 320 mA - zasilacze "złote" 1x10W znane wszystkim chyba z chińskich sklepów.
W biedronkowej jeszcze nie sprawdzałem- niedługo kolejne "żarówki" z biedronki -tym razem na standardowe gwinty...
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

W Łodzi te na E27 wyszły w pierwszym dniu sprzedaży, w 3 sklepach pytałem :(
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Ta biedronkowwa na GU10 wygląda pod optyka tak.

Obrazek

Obrazek

Jak widać, jest jakaś pasta, zastosowałem dodatkową podkładkę i pod ten pierścień dociskowy i już jest lepiej, szybciej i mocniej się nagrzewa. Pod diodą nie ma dziury. Podłoże przylega do aluminiowego radiatora, a ten sklejony jest z ceramicznym i może tu jest problem.

[ Dodano: 4 Luty 2014, 23:43 ]
Ok. problem jest gdzie indziej, teraz już jest prawie gorąca. Po 5 minutach pracy radiatora nie można utrzymać w ręce dłużej niż kilkanaście sekund, bo już parzy, ale jeśli go odsłonić to za chwilę znowu można go złapać, jest chłodniejszy, a więc z tym oddawaniem ciepła nie jest tak źle. Wracając do problemu, to docisnąłem podłoże i przetopiłem te luty, podłoże wyraźnie poszło na dół aż wylazła pasta. Teraz nawet podkładka nie jest potrzebna, wystarczy oryginalny docisk.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Ja rozczarowany ilością światła z 4W Osram i kupionymi kiedyś żarówkami GE na Acriche (zasilane z AC , migają z częstotliwością sieci :mrgreen: )

Kupiłem sobie jakiś czas temu SKU 1380503 z fastecha , bardzo przyzwoicie wykonana żarówka , na pokładzie 3 sztuki XP-E (pierwsza gen) o bardzo przyjemnej ciepłej barwie.

Optyka podobna do ledila , diody osadzone na wspólnym podłożu , sporo pasty .

Zawsze można zrobić moda na XP-G :mrgreen:
elektroda.pl
fotofather

Post autor: fotofather »

Poleci ktoś żaróweczki led g4 12V do oprawek halogenowych w kuchni ? Znajoma ma 6 x 20W więc trochę prądu ciągnie...
Awatar użytkownika
skaktus

Te G4 to ma być główne oświetlenie czy "nastrojowe" ? Oprawy na "wolnym powietrzu" czy zabudowane w suficie ?
ILPT
fotofather

G4 są nad szafkami kuchennymi. Oprawy są zamontowane w jakiejś płycie która spoczywa na szafkach. Po odgięciu "wąsów" u góry wyciąga się je dołem i po zdjęciu mlecznej szybki jest dostęp do żarówek. Nie jest to oświetlenie główne, ale może za takie uchodzić gdy nie zapali się górnej lampy. Ładnie oświetla wówczas fronty szafek i blaty pod nimi.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Philips i Osram mają takie w ofercie, odpowiednio po 60 i 30zł, dają mniej światła niż halogen 10W. Po prostu żarówka G4 jest tak mała, że nie ma jak chłodzić LED jej wielkości, a już szczególnie w zamkniętej oprawie :wink:
fotofather

Myślałem o czymś takim KLIK Pytanie tylko czy się nie zagotują ?
dogu18

Post autor: dogu18 »

jak sprawdzić diodę nie mając drivera??? bo jedna z Osramowych żarówek 3W zaczęła mrugać :/
Awatar użytkownika
skaktus

Ledan podłączyć np. pod 3 baterie paluszki. Jesli żarówka mruga to prawdopodobnie któryś z ledów jest przegrzany. Rozbierz żarówkę, włącz i czekaj aż zacznie mrugać, wtedy dociskaj ledy i szukaj, zazwyczaj ten padnięty po dociśnięciu przestaje mrugać.
ILPT
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

W Carrefourze nabyłem taką żarówkę PILA
http://www.castorama.pl/katalog-produkt ... iepla.html
Dość fajna cena 22PLN, ładne światło, niezły producent - Philips (Made in China oczywiście), identyczne konstrukcje z identycznymi parametrami elektrycznymi ma w katalogu pod własną marką. Grzeje się tak sobie, trzon ma z 50st. Świeci jasno (470lm), lepiej niż porównywane 40-tki żarowe.
Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi żarówkami?
pozdrav
ODPOWIEDZ