LED`y mocy - jakie, gdzie i za ile (Wasze rekomendacje)

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

LED`y mocy - jakie, gdzie i za ile (Wasze rekomendacje)

Post autor: df »

Witam,
mam nadzieję, że mnie nie pogonicie ze złowieszczym pytaniem "co warto kupić".

Interesuje mnie przede wszystkim Wasza praktyczna wiedza dostępnych na rynku w chwili obecnej diod w ilościach detalicznych.

- jaka dioda (ew. jaki bin)
- jaka luminancja (w lm) i przy jakim prądzie
- jaka moc lub max. prąd pracy
- wady / zalety (nietypowy rozmiar, emiter bez radiatora, itp.)
- cena i minimalna ilość
- gdzie kupić

Ważne - nie chodzi mi o super wypasione nowości, których nie da się szybko i prosto kupić lub ich cena jest niewspółmierna do parametrów, ani o diody legendy, których nikt w ręku nie miał, ale o coś co sami możecie śmiało polecić, coś co ma dobry stosunek jasności do ceny.

Z góry dziękuję,
Flagiusz
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...sporo tych informacji Flagiuszu znajdziesz w pdf-ach diodek.Pytanie, jaką moca diody chcesz dysponować? Masz juz gotowy reflektor zjakąś inna diodą czy też konstruujesz optykę od zera?
Osobiście lubię (ciekawe, czy z wzajemnością) diody ASeoul SSC P4, sa one oficjalnie 1W i jak kiedyś sprawdzałem to miały najwięcej swiatła przy 350mA. Sklepik to www.sensu.pl w Polsce a za granica to juz wiesz :mrgreen:
Aha, Seoul-e są o tyle fajne że idealnie zastępują stare Luxeony, nie trzeba nic z optyką kombinować, az prosi się by kupić cos taniego na starym Luxeonie i Seoula wstawić.

http://www.sensu.pl/?go=product_coll&id=77&cat_id=116
http://www.sensu.pl/download/files/Imag ... X42180.pdf

Powiem szczerze ze nie mam manii gonienia lumenów i nawet nie wiem czy obecnie sa jakieś diody o większej sprawności.

Co do edisonek z Boćkiem zagadaj...dużo ich widział... ;-)
CREE-pytaj Lediko, jest u nas na forum...nie wiem jak się sprawują te z DX czy Kai ściągane...
Mała i jasna dioda to Luxeon Rebel....jak walczysz o każdy milimetr to chyba warto zwrócić na nią uwagę ;-)
c++

Post autor: c++ »

Calineczka pisze:...sporo tych informacji Flagiuszu znajdziesz w pdf-ach diodek.Pytanie, jaką moca diody chcesz dysponować? Masz juz gotowy reflektor zjakąś inna diodą czy też konstruujesz optykę od zera?
Osobiście lubię (ciekawe, czy z wzajemnością) diody ASeoul SSC P4, sa one oficjalnie 1W i jak kiedyś sprawdzałem to miały najwięcej swiatła przy 350mA. Sklepik to www.sensu.pl w Polsce a za granica to juz wiesz :mrgreen:
Aha, Seoul-e są o tyle fajne że idealnie zastępują stare Luxeony, nie trzeba nic z optyką kombinować, az prosi się by kupić cos taniego na starym Luxeonie i Seoula wstawić.

http://www.sensu.pl/?go=product_coll&id=77&cat_id=116
http://www.sensu.pl/download/files/Imag ... X42180.pdf

Powiem szczerze ze nie mam manii gonienia lumenów i nawet nie wiem czy obecnie sa jakieś diody o większej sprawności.

Co do edisonek z Boćkiem zagadaj...dużo ich widział... ;-)
CREE-pytaj Lediko, jest u nas na forum...nie wiem jak się sprawują te z DX czy Kai ściągane...
Mała i jasna dioda to Luxeon Rebel....jak walczysz o każdy milimetr to chyba warto zwrócić na nią uwagę ;-)
To żesz mnie uprzedził Arku ;)

Ja coś możę ud siebie dodam...
Najwydajnieszje diody to w tej chwili Cree (R2, Q5), SSC (P4, bin U), Edisonki (KCPL, ale może niedługo będe miał najnowsze, więc się wypowiem), noi miniaturowy Rebel, proporcjonalny do twoich sterowniczków ;)

Myśle, że teraz najlepszy stosunek wydajności do ceny ma teraz Cree (praktycznie nie ma różnicy typu "na oko" między Q5, a R2) Uderz do Biociana po EDI, jeśli lubisz ciepłe kolory. SSC koszyuje teraz ok. 30zł...)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lediko
Kontakt:

Re: LED`y mocy - jakie, gdzie i za ile (Wasze rekomendacje)

Post autor: lediko »

df pisze:
(...) - nie chodzi mi o super wypasione nowości, których nie da się szybko i prosto kupić lub ich cena jest niewspółmierna do parametrów, ani o diody legendy, których nikt w ręku nie miał, (...)
Dajce znać jakie diody są na chwilę obecną "diodami legendami". Jestem b. ciekaw. ;)
XLamp, czy nie XLamp... Oto jest pytanie.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

No ja bym z chęcią pomacał R6 ;).
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
c++

lediko pisze:jakie diody są na chwilę obecną "diodami legendami"
Edison Opto, Luxeon III.
Awatar użytkownika
lediko
Kontakt:

Post autor: lediko »

Dominik pisze:No ja bym z chęcią pomacał R6 ;).
To już raczej by było S2 :)
XLamp, czy nie XLamp... Oto jest pytanie.
DeeM

Post autor: DeeM »

Nie rozumiem o co chodzi z tymi Edisonami, patrze na Allegro a tam Edison 5W 200lm, zimne światło i 40 zł :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jak to się ma do świecącej tak samo przy 3W Cree Q4 za 26zł?
Ktoś mi wyjaśni bo nie kumam :oops:
c++

DeeM pisze:Nie rozumiem o co chodzi z tymi Edisonami, patrze na Allegro a tam Edison 5W 200lm, zimne światło i 40 zł :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jak to się ma do świecącej tak samo przy 3W Cree Q4 za 26zł?
Ktoś mi wyjaśni bo nie kumam :oops:
Śmiało zapodawał link do aukcji. Za bardzo nie wiem o co chodzi :)
DeeM

c++ pisze:
DeeM pisze:Nie rozumiem ...
Śmiało zapodawał link do aukcji. Za bardzo nie wiem o co chodzi :)
patrz tutaj
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

zobacz ze to sa inne diody, inna technologia...CREE ma soczewke, ten Edison jest plaski, zasilany wyzszym napieciem, moc przy 500mA podawana...optyke bedzie ciezko dostac raczej.
DeeM

Tylko nie rozumiem po co płacić za coś 40zł skoro można 26zł przy lepszych parametrach? :shock:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...rozne potrzeby, rozne technologie...rozne czasy w ktorych te diodki powstawaly....ja tez wole CREE do latarki :mrgreen:
c++

DeeM pisze:Tylko nie rozumiem po co płacić za coś 40zł skoro można 26zł przy lepszych parametrach? :shock:
To diody starszej generacji- sprzedawca myśli, że ktoś to kupi- myli się.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Nie myli się :D Ludzie kupują to co im się sprzedaje mało kto czyta parametry techniczne - tytaj tylko przesadził z ceną :).
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
ODPOWIEDZ