Nasze specjalności kulinarne

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
marmez
Posty: 2879
Rejestracja: sobota 08 sty 2011, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: marmez »

:mrgreen: :mrgreen: <brawo> <je_pizze>

To się bardzo cieszę :)

Modyfikacje na własną odpowiedzialność :wink:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
michal2001lach
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek 14 paź 2013, 17:34
Lokalizacja: Lublin

Post autor: michal2001lach »

Przepraszam, pisane z telefonu jutro poprawie. ;)
Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
Hahar
Posty: 410
Rejestracja: czwartek 14 lip 2011, 23:04
Lokalizacja: Pobiedziska

Post autor: Hahar »

marmez sposób na zakalca-ubić białka na sztywno osobno i wymieszać na koniec delikatnie łyżką...

Ja spagetti pyszne robię,ryż z curry i pieczeń rzymską z kuminem rzymskim i selerem naciowym (robi furorę), łososia z imbirem na grilla i rybę na parze - do ciast się nie biorę ale co nie co pamiętam z dzieciństwa.

bulwa11 podaj proszę przepis na ketchup :)
Zajonc
Posty: 32
Rejestracja: niedziela 22 lip 2012, 13:43
Lokalizacja: WZ

Post autor: Zajonc »

No murzynek uczyniony i częściowo skonsumowany. Zapomniałem o polewie (która to od zarania dziejów była dla mnie najlepszą częścią murzynka), a i tak było super!
Awatar użytkownika
marmez
Posty: 2879
Rejestracja: sobota 08 sty 2011, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: marmez »

Zaiste. Przy upraszczaniu murzynka wyleciała z niego polewa, bo standarwodwo to się rozpuszczało margarynę z cukrem, i kakao i wodą, następnie z części tego syropu się zostawiało na polewę, a z reszty robiło ciasto. Tracąc polewę zyskuję szybsze wykonanie, mniej naczyń do mycia, bezproblemowe zastosowanie oleju zamiast margaryny (tzn. nigdy nie próbowałem wersji z polewą z olejem, a kiedyś chciałem murzynka nie mając margaryny w domu).

Coś za coś, jak by co, to na prośbę mogę wpisać oryginalny przepis murzynka, bo jest niemniej pyszny (a dodatkowo ma pyszną polewę!), tylko bardziej pracochłonny (trochę).

Pozdrawiam, leniwy marmez :wink:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
bulwa11
Posty: 305
Rejestracja: niedziela 04 wrz 2011, 00:43
Lokalizacja: Brzesko

Post autor: bulwa11 »

Hahar pisze: bulwa11 podaj proszę przepis na ketchup :)
Przepis wziąłem stąd: Przepis na ketchup (filmik na YT)

Polecam ;)
brak jakichkolwiek utwardzaczy, chemii. Ostatnio skończył mi się ostatni słoik, chcąc nie chcąc musiałem przejść na ketchup kupny... ciężko uwierzyć, że kiedyś się zachwycałem jego smakiem.

Zabawa była przednia podczas robienia. Na końcu zamiast dodać 2 łyżeczki pieprzu, dodałem 2 łyżki pieprzu i musieliśmy szybko dokupić drugie tyle składników i wyrównać proporcję do tego pieprzu :mrgreen:
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
Drag-On
Posty: 88
Rejestracja: wtorek 15 maja 2012, 08:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Drag-On »

Ja np. jednej specjalności chyba nie posiadam. Co sobie moja lepsza połówka wymyśli to robię :) było już sushi, tortille (z własnymi "naleśnikami"), lasagne, pizze, ogólnie kuchnia chińska, włoska, meksykańska itd. Jak nam przepis nie pasuje to go dostosowywujemy do siebie :)
Najważniejsze w kuchni to nie bać się i jak ktoś ma odrobinę wyobraźni i poczucia smaku to wszystko wyjdzie.
Awatar użytkownika
Fluxor
Posty: 2549
Rejestracja: wtorek 16 gru 2008, 12:17
Lokalizacja: Opole

Post autor: Fluxor »

Obrazek
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
michal2001lach
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek 14 paź 2013, 17:34
Lokalizacja: Lublin

Post autor: michal2001lach »

Witam,
Zajonc, tylko jak robisz z przepisu marmeza polewe odlewajac troche masy to dodawaj składniki w odpowiedniej kolejności. :idea: <czytaj> <czytaj> <czytaj>

[ Dodano: 5 Luty 2014, 20:25 ]
Hahar jak robisz spaghetti ( ciekawe czy tak jak ja) chyba że to tajemnica. :mrgreen:
Pozdrawiam, Michał
Zajonc
Posty: 32
Rejestracja: niedziela 22 lip 2012, 13:43
Lokalizacja: WZ

Post autor: Zajonc »

Żona mi pomoże przy polewie. Ma ogromny talent do tortów, a marnuje się jako pedagog.
Marmezowy murzynek już dawno skonsumowany, pewnie w poniedziałek będzie następny, ale w wersji odświętnej: z polewą i wiórkami kokosowymi
Awatar użytkownika
Hahar
Posty: 410
Rejestracja: czwartek 14 lip 2011, 23:04
Lokalizacja: Pobiedziska

Post autor: Hahar »

bulwa11 dzięki-ale trochę roboty z nim jest.
Teraz tylko poczekać na pomidory nie szklarniowe :D
michal2001lach pisze: Hahar jak robisz spaghetti ( ciekawe czy tak jak ja) chyba że to tajemnica. :mrgreen:
Za każdym razem robię z tego co znajdę w domu, więc ciężko określić proporcje :mrgreen:
Mięso mielone,
3-4 ząbki czosnku,
cebula ,
słoik domowego przecieru pomidorowego (jak się okaże za mało pomidorowy dodaje jeszcze koncentrat),
groszek z marchewką (nie koniecznie ale lubię),
słodka papryka w proszku,
ostra papryka lub chili
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia (latem świeża z ogrodu)
Mięso ,cebule i czosnek podsmażam ,dodaję łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej(lub szczyptę chili),solę ,pieprzę wlewam przecier (i jak trzeba koncentrat).
Wsypuję pół mrożonki groszku z marchewką jak zmięknie dodaje zioła.
Jak sos wychodzi zbyt wodnisty zagęszczam łyżką mąki rozrobionej w wodzie lub kartoflanki.
Próbuję i dosalam ,dopieprzam lub dopapryczam jak coś nie tak.:D
Przed podaniem można zetrzeć odrobinę żółtego sera i udekorować listkami bazylii - pycha :wink:
Awatar użytkownika
megabit
Posty: 989
Rejestracja: poniedziałek 20 gru 2010, 11:26
Lokalizacja: Sady

Post autor: megabit »

To ja z kolei inaczej robię spaghetti:
- 1 kg mielonego
- 1 kg pomidorów
- duża cebula
- łyżka przeciśniętego czosnku
- przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano

Cebulę, czosnek szklimy na oleju/margarynie, wrzucamy mięso. Międzyczasie pastwimy się nad pomidorami - wrzucamy do blendera i robimy paćkę z całego kilograma. Jak mięso się przyrumieni wlewamy płynne pomidory, doprawiamy do smaku - wychodzi około łyżeczki soli, pieprzu i po łyżce papryki bazylii i oregano. Ja jeszcze lubię wkroić 2-3 sztuki piri-piri czy czegoś podobnego. Gotujemy aż nie uzyska satysfakcjonującej konsystencji, można zagęścić mąką.
Ogólnie dużo zależy od pomidorów, najlepsze z domowych ;) a, porcja jest na 4 chłopa. Dużego chłopa :mrgreen:
ODPOWIEDZ