Żarówki LED dla domu.
Testuję 2 takie żarówki od jakiś 3 tygodni, oparte na diodzie COB niby 4,3W, 25mA barwa bardzo fajna na nocną lampkę (tam je testuję). Jedna rzecz trochę mnie martwi , mianowicie to, że ten ceramiczny radiator nie za bardzo się grzeje. Spróbuję tam pasty podłożyć, a nie powinno być problemu, bo podłoże jest odkręcane. W jednej mam zdjęty dyfuzor i założyłem mały klosz z białego szkła. W takiej aplikacji daje światła, jak żarówka pomiędzy 25 a 40W. Nawet oddawanie barw nie wygląda najgorzej. Zbierałem się do zrobienia recki ale jakoś nie było natchnienia.
Edit,
Dopiero za którymś razem udało mi się dodać, tego posta. Dziś to forum u mnie zajączkuje nie mozliwie.
Edit,
Dopiero za którymś razem udało mi się dodać, tego posta. Dziś to forum u mnie zajączkuje nie mozliwie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 lut 2014, 16:54 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
- pegasus_sis
Ta biedronkowwa na GU10 wygląda pod optyka tak.
Jak widać, jest jakaś pasta, zastosowałem dodatkową podkładkę i pod ten pierścień dociskowy i już jest lepiej, szybciej i mocniej się nagrzewa. Pod diodą nie ma dziury. Podłoże przylega do aluminiowego radiatora, a ten sklejony jest z ceramicznym i może tu jest problem.
[ Dodano: 4 Luty 2014, 23:43 ]
Ok. problem jest gdzie indziej, teraz już jest prawie gorąca. Po 5 minutach pracy radiatora nie można utrzymać w ręce dłużej niż kilkanaście sekund, bo już parzy, ale jeśli go odsłonić to za chwilę znowu można go złapać, jest chłodniejszy, a więc z tym oddawaniem ciepła nie jest tak źle. Wracając do problemu, to docisnąłem podłoże i przetopiłem te luty, podłoże wyraźnie poszło na dół aż wylazła pasta. Teraz nawet podkładka nie jest potrzebna, wystarczy oryginalny docisk.
Jak widać, jest jakaś pasta, zastosowałem dodatkową podkładkę i pod ten pierścień dociskowy i już jest lepiej, szybciej i mocniej się nagrzewa. Pod diodą nie ma dziury. Podłoże przylega do aluminiowego radiatora, a ten sklejony jest z ceramicznym i może tu jest problem.
[ Dodano: 4 Luty 2014, 23:43 ]
Ok. problem jest gdzie indziej, teraz już jest prawie gorąca. Po 5 minutach pracy radiatora nie można utrzymać w ręce dłużej niż kilkanaście sekund, bo już parzy, ale jeśli go odsłonić to za chwilę znowu można go złapać, jest chłodniejszy, a więc z tym oddawaniem ciepła nie jest tak źle. Wracając do problemu, to docisnąłem podłoże i przetopiłem te luty, podłoże wyraźnie poszło na dół aż wylazła pasta. Teraz nawet podkładka nie jest potrzebna, wystarczy oryginalny docisk.
Ja rozczarowany ilością światła z 4W Osram i kupionymi kiedyś żarówkami GE na Acriche (zasilane z AC , migają z częstotliwością sieci )
Kupiłem sobie jakiś czas temu SKU 1380503 z fastecha , bardzo przyzwoicie wykonana żarówka , na pokładzie 3 sztuki XP-E (pierwsza gen) o bardzo przyjemnej ciepłej barwie.
Optyka podobna do ledila , diody osadzone na wspólnym podłożu , sporo pasty .
Zawsze można zrobić moda na XP-G
Kupiłem sobie jakiś czas temu SKU 1380503 z fastecha , bardzo przyzwoicie wykonana żarówka , na pokładzie 3 sztuki XP-E (pierwsza gen) o bardzo przyjemnej ciepłej barwie.
Optyka podobna do ledila , diody osadzone na wspólnym podłożu , sporo pasty .
Zawsze można zrobić moda na XP-G
elektroda.pl
-
-
G4 są nad szafkami kuchennymi. Oprawy są zamontowane w jakiejś płycie która spoczywa na szafkach. Po odgięciu "wąsów" u góry wyciąga się je dołem i po zdjęciu mlecznej szybki jest dostęp do żarówek. Nie jest to oświetlenie główne, ale może za takie uchodzić gdy nie zapali się górnej lampy. Ładnie oświetla wówczas fronty szafek i blaty pod nimi.
- pegasus_sis
-
Myślałem o czymś takim KLIK Pytanie tylko czy się nie zagotują ?
W Carrefourze nabyłem taką żarówkę PILA
http://www.castorama.pl/katalog-produkt ... iepla.html
Dość fajna cena 22PLN, ładne światło, niezły producent - Philips (Made in China oczywiście), identyczne konstrukcje z identycznymi parametrami elektrycznymi ma w katalogu pod własną marką. Grzeje się tak sobie, trzon ma z 50st. Świeci jasno (470lm), lepiej niż porównywane 40-tki żarowe.
Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi żarówkami?
http://www.castorama.pl/katalog-produkt ... iepla.html
Dość fajna cena 22PLN, ładne światło, niezły producent - Philips (Made in China oczywiście), identyczne konstrukcje z identycznymi parametrami elektrycznymi ma w katalogu pod własną marką. Grzeje się tak sobie, trzon ma z 50st. Świeci jasno (470lm), lepiej niż porównywane 40-tki żarowe.
Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi żarówkami?
pozdrav