Konkurencja skupienie + zasięg, budżet 50$

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
dsk

Post autor: dsk »

W takim razie Convoy C8 za ok. $15 albo XinTD C8 za ok. $30 pozytywnie Cię zaskoczą skupieniem. XinTD X3 skupienie ma lepsze, ale tak jak pisze Dariusz70, żeby wykorzystać jej potencjał dobrze byłoby włożyć 26650. Inaczej będziesz miał grubaska z wąskim akumulatorem w środku. :wink:

Sam mam C8 podkręconą przez Dariusza do 3,6A i szczerze polecam. Wypas wersja: programowalny sterownik, XM-L2 neutralna biel, miedziane podłoże i szybka z powłokami, do tego w cenie poniżej $50. :smile:
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

DNF, Jest tam taka śmieszna podkładka, jest bardzo wysoka i z boku patrzą to diody prawie nie widać. Niestety mnie się dostał jeszcze egzemplarz nie poskręcany dobrze. Koronka nie była dokręcona, głowica nie była dokręcona, więc podokręcałem, ale piguła tez nie była dokręcona, a podkładka ma ściankę grubości 1 może 1,5mm i wbiła mi się w otwór na diodę uszkadzając powłokę odblaskową w jego okolicy. Nie ma to bezpośrednio wpływu na jakość światła, ale wygląda nie estetycznie. Więc póki co courui poszła ze złości w kąt. Chociaż mam już pełen zestaw od Darka do przerobienia na ogniw na szeregowo, to musi poczekać aż się udobrucham.
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

X3 z 18650 również wykorzysta swój potencjał świecąc lepiej niż C8 dzięki większemu reflektorowi. Różnica między 18650 i 26650 to tylko trochę czasu pracy. I nie wiem czy X3 jest jakieś rewelacyjne w konkurencji skupienie+zasięg, to jest bardziej uniwersalna latarka z niezłym zasięgiem niż szperacz.

Jako, że trzeba się do jutra zdecydować to namieszam autorowi w głowie latarką, o której nikt nie wspomniał: YEZL Y3. Kosztuje 30$, ma XM-L2 i fajne tryby zmieniane przyciskiem z boku. Fabrycznie i bez poprawek robi ok. 60klux/1m. Podobnie jak X można zasilać zarówno z 18650, jak i 26650 (w tym pierwszym przypadku lepiej z czymś takim).
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

C8 z reflektorem SMO i diodą XP-G2 S2 @ 2.8A na Noctingonie świeci całkiem daleko także. Bije fabryczne Fenix TK35 i niewiele zasięgiem ustępuje ArmyTekowi Predatorowi XP-G ale ilością światła wygrywa. W porównaniu z C8 na XM-Lu spot ma tylko ok 1/4 powierzchni a lumenów tylko niewiele mniej.
Awatar użytkownika
phantom

Ale to już ciśnięcie diody dużo powyżej zaleceń producenta.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Dioda ta na podłożu SinkPad/Noctingon daje rady do 4,5-5A a na zwykłym do ok połowy z tego, także z dobrym podłożem pracuje przy 2,8A jak z maksymalnym zalecanym przez producenta.
Awatar użytkownika
phantom

XP-G2 jest mniej wydajna niż XM-L2 czyli oddaje sporo więcej ciepła. Raczej nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę, do regularnego użytkowania.
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

phantom pisze:XP-G2 jest mniej wydajna niż XM-L2 czyli oddaje sporo więcej ciepła. Raczej nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę, do regularnego użytkowania.
Ale skupia się znacznie lepiej i tym samym poprawia zasięg...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

phantom pisze:sporo więcej ciepła.
Podaj konkretne liczby i można będzie porozmawiać na ten temat.
Kilka diod poświęciłem do testów częściowo opisanych w temacie http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... torder=asc i wiem, że 3A na dobrym podłożu to nie problem dla XP-G2. Nawet jak 3A zmniejszą żywotność diody do 1000h to dla przeciętnego Kowalskiego szukającego dobrego throwera nie ma to większego znaczenia, bo nie dotrwa do tego momentu.
deratus

Post autor: deratus »

phantom napisał/a:
Jako, że trzeba się do jutra zdecydować to namieszam autorowi w głowie latarką, o której nikt nie wspomniał: YEZL Y3. Kosztuje 30$, ma XM-L2 i fajne tryby zmieniane przyciskiem z boku
Czy faktycznie byłaby ona lepszym wyborem niż XinTD, podoba mi się w niej wyłacznik boczny. Jestem ciekawy ,który jest bardziej niezawodny (porównując tym w "dupce"). No i na wallbuys ta wersja jest wyprzedana (tylko tam znalazłem tego YEZL-a)
Poza tym mając na uwadze chiński Nowy Rok, nie muszę się już tak spieszyć z zakupem, bo wysyłka i tak byłaby dopiero na początku lutego.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Panowie, czy aby "gonienie" emitera dwa razy większym prądem, niż dopuszcza producent to nie jest już tylko... sztuka dla sztuki? Generowane do thermal pada ciepło przez emiter (które możemy zrównoważyć wydajnym odbieraniem) to nie wszystko. Ktoś myśli w ogóle o np. połączeniach elektrycznych w środku emitera (ciepła na tych mikro przewodzikach nie ma jak odebrać, a przy 2x większym prądzie, podejrzewam degradacja tych połączeń musi być już znaczna w krótkim czasie). Można sobie zmodzić takie wyżyłowane dziwadło, ale ani to nie będzie miało rozsądnych wartości lm/W ani (przynajmniej dla mnie) zaufania jeśli chodzi o bezawaryjność w nieoczekiwanych sytuacjach :roll:
Sometimes darkness can show you the light
dsk

Post autor: dsk »

Pewnie masz rację, ale za to latarka zrobi wow. :twisted: A jak się dioda wykończy, wymieni się na kolejną, może wymyślą XM-L3 w tym czasie. :wink:
Autor wątku szuka gotowca, więc ciężki overdriving pewnie i tak nie wchodzi w grę.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

XM-L3 pewnie już jest ;) ale XM-L2 musi jeszcze na siebie zarobić.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Saud

Post autor: Saud »

Witam
dsk pisze:W takim razie Convoy C8 za ok. $15 albo XinTD C8 za ok. $30 pozytywnie Cię zaskoczą skupieniem. XinTD X3 skupienie ma lepsze, ale tak jak pisze Dariusz70, żeby wykorzystać jej potencjał dobrze byłoby włożyć 26650. Inaczej będziesz miał grubaska z wąskim akumulatorem w środku. :wink:
A ja z uporem XinTD X3

Obrazek

Obrazek

Cytat

Note in the photos above, I cleaned up the surface of the pill top by removing the epoxy (maybe fujik), then cleaning with iso. alcohol. The scratches are from the screw driver and pliers I was using to try to remove the star.

Now that hole is directly under where the emitter is mounted on the star. I measured it roughly at 1.2 mm deep, which is deeper than the hole on the underside of the pill. Why?? Why would they kill such a good design? Is it easier to machine this way?

I'm sooo disappointed now, but my plan is using a 20 mm Noctigon, though I'm considering mounting the Noctigon on a copper disc to get a bit more thermal transfer out of it, though the height may be an issue. I'm thinking it will take a lot of AS5 to fill that hole, so maybe for a filler, I'll use some copper filings I've been collecting, mixed in with the thermal grease.

Another thing is they obviously didn't use enough thermal epoxy to even completely fill up the hole, or for that matter, didn't use enough to cover the full alum star contact surface.

For a good quality, not so cheap light, I'm a bit disappointing finding this kind of deficiency. I'll pm Hank with a link to this thread so he knows. Maybe it's not that bad once you fill the hole and use a Noctigon - I'll find out.

Te dziury nie powinny tu mieć miejsca ... taka jest moja opinia
Warto sobie przeczytać w całości
Amen :wink:
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Saud pisze:Te dziury nie powinny tu mieć miejsca ... taka jest moja opinia
Tej na środku owszem mogło by nie być, chociaż i tak nie ma to wpływu na leda, powierzchnia styku MCPCB z pigułą jest mocno wystarczająca do odprowadzania ciepła, pad termalny diody ma duużo mniejsza powierzchnię i to on jest wąskim gardłem oddawania ciepła.

Pozostałe dziury i tak są poza MCPCB więc ich wpływ jest marginalny.

Test Grega:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=116997#116997
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ