Budowa lampy najazdowej xm-l,xp-g

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
xander122

Budowa lampy najazdowej xm-l,xp-g

Post autor: xander122 »

Witam wszystkich
Na wiosnę będę zakładał kostkę przed domem i chciałbym go oświetlić 3 lampami najazdowymi na xm-l bądź xp-g

Tutaj do was moje pytanie.
Światło ma być dość mocno skupione,w równym stopniu rozproszone,więc sam xm-l odpada,może dobrym sposobem będzie użycie soczewki,albo refa jednak w tym 2 przypadku obawiam się o nierównomierne rozproszenia światła.A moze xp-g ma 85 st.?
Dom ma 11m długości.

Kolejne pytanie czym i w jakim miejscu najlepiej zasilić diody(będa w 2 metrowym odstępie od siebie ) myślałem nad zwykłym 12 V zasilaczu 3A (docelowo mam zamiar puścić w diodę około 1A) i coś takiego: klik

Dodatkowo chciałbym żeby zasilanie było sterowane czujnikiem ruchu.Może są dostępne wersje do montażu naziemnego(podłoga)?
Odnośnie obudowy zastanawiam się czy kupić jakąś oryginalną,albo wytoczyć sobie z stalowego prętu (mam dostęp siemal do dowolnej średnicy,za przysłowiową "flaszkę" i tokarki w domu i tokarkę w domu) w tedy obudowa będzie w bardzo kompaktowych wymiarach,niemal niewidoczna a wieczorem dająca spory snop światła :mrgreen: i będzie bezpośrednio odprowadzać ciepło z diody
studzin

Post autor: studzin »

A co jak obudowa się nagrzeje? Gdzie chcesz oddać namiar ciepła?
xander122

studzin pisze:A co jak obudowa się nagrzeje? Gdzie chcesz oddać namiar ciepła?
1A odprowadza najzwyklejsza latarka,a ja mam zamiar zastosować około 0,5 kg żelastwa,a jeśli wybiorę oryginalną obudowę dotoczę sobie aluminiowy pręt.
Wolałbym jednak zastosować 1 pomysł bo w zasadzie koszty obudowy to tylko szklarz i szkło hartowane,reszta to moja robocizna.jest to dość tania alternatywa w porównaniu do min.200zł w górę
xander122

Rozmawiałem wczoraj z kolegą i wspólnie doszliśmy do wniosku,że nie ma co kombinować z 2 przetwornicami tym bardziej ze są one CV i przy max I może spaść napięcie a gwałtownie wzrosnąć prąd.Użyję zasilacza CC z ~230 na 12 V 3A i 3 diody szeregowo
ODPOWIEDZ