backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB

co i jak zrobiłem...
ryba007

Post autor: ryba007 »

Browar pisze:
ryba007 pisze: Mianowicie u mnie podczas ładowania telefonu, po pewnym czasie PB sam od siebie przestaje ładować telefon - nie zależnie od jego stanu naładowania. Czy ktoś wie w czym problem?
Po jakim czasie przestaje i czy tylko z tego PB? Mam zrobiony przez siebie PB, ładuje smartfony ale Nokia E52 (albo E53) po chwili ładowania odmawia współpracy.
różnie, raz po kilku minutach innym razem po ok 10min może troche więcej, tel to htc evo 3d
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

na obrazku informacje jak poinformować odbiornik energii o tym, z jaką ładowarką ma do czynienia i nieco informacji...:
http://www.maximintegrated.com/app-note ... vp/id/4803

Obrazek
Załączniki
MAX14578AE-MAX14578E.pdf
(2.3 MiB) Pobrany 11 razy
AN4803.pdf
(282.86 KiB) Pobrany 9 razy
Ostatnio zmieniony środa 11 wrz 2013, 12:16 przez Calineczka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Calineczka pisze:na obrazku informacje jak poinformować odbiornik energii o tym, z jaką ładowarką ma do czynienia i nieco informacji...:
http://www.maximintegrated.com/app-note ... vp/id/4803
Dzięki za fajne źródełko ;)
pozdrav
Pykacz .

Post autor: Pykacz . »

Chcę zmontować sobie zasilanie awaryjne do telefonu , tabletu itd .
Jak działa to zasilanie , ładowanie przez mini usb w telefonach , tabletach ? Wystarczy podać 5V i to wszystko ? Mam kilka ogniw które mogę do tego wykorzystać . A co z elektroniką ? Czy wystarczy taką zwykłą przetworniczkę impulsową DC z Allegro np regulowaną (podwyższającą lub obniżającą napięcie (w zależności od tego jakim napięciem pakietu się dysponuje)) podłączyć do pakietu ,następnie wyregulować napięcie na 5V i już ?
DNF

Post autor: DNF »

To co podłączasz między gniazdko, a urządzenie to właśnie nic innego jak zwykły zasilacz,
cały układ ładowania znajduje się w urządzeniu, więc wystarczy na wejście podać 5V (lub więcej w zależności od urządzenia) i tyle :)
macgap90

Post autor: macgap90 »

Pykacz ., Jeśli nie masz produktów z logo nadgryzionego jabłka to w skrócie i najprościej tak. Urządzenie po wykryciu 5V (+/- 0.25V) zacznie proces ładowania. Dla jabłuszka trzeba zewrzeć linie danych w złączu USB co spowoduje, że i ono zechce współpracować z nasza ładowarką ma to też użytek dla normalnych urządzeń, bo przy zwartych liniach danych ładują sie większym prądem. Testowałem na swoim SE xperia mini pro przy rozwartych stykach 530mA przy zwartych 850mA.
dsk

Post autor: dsk »

W gnieździe USB masz 4 piny: GND, DATA+, DATA- i VCC (+5V). Najprościej zewrzeć piny DATA i podać napięcie lekko ponad 5V między GND a VCC. Sprawdziłem, że ładuje to z dużym natężeniem iphone 5 i ipad 3.

Chociaż teoretycznie ładowarki do sprzętów Apple podają na pinach DATA napięcie (z prostych dzielników napięcia) i po nim rozpoznają typ ładowarki:
- 0,5A: 2,0V i 2,0V
- 1A: 2,0V i 2,7V
- 2,1A: 2,7V i 2,0V

Sprzęty Apple jak im się ograniczy napięcie, nie wrócą już do ładowania wyższym prądem. Jak ograniczyłem ipadowi natężenie poniżej 0,9A dalej ciągnął prąd, ale wyświetla się "Ładowanie się nie odbywa".

Najprościej tak jak mówi macgap90, czyli zewrzeć ze sobą styki DATA.
macgap90

Jabłuszka sprawdzają tylko na początku co jest na liniach danych wystarczy na sekundę zewrzeć styki i rozpocznie się ładowanie "pełnym" prądem, a przynajmniej iPhon 3 i 4 tak ma.
Pykacz .

Aaaa takie jaja . :roll: A ja "gupi" myślałem o co tu chodzi bo niby to co dodają do telefonu to ładowarki a to zasilacze .
Nie , nie ja z "ogryzków" nie korzystam . A jakieś ograniczenie prądowe musi być stosowane w tych zasilaczach (w moim przypadku przetworniczki (w sumie też zasilaczu )) czy nie ? Podłączając teoretycznie przetworniczkę która jest w stanie dać 3A nic się nie stanie ? Chodzi mi o to czy w tego typu urządzeniach (smartfony , tablety itd) jest coś co dba o to ?
macgap90

Nic nie trzeba ograniczać Ty podajesz mu 5V o jakiejś wydajności prądowej powiedzmy 1A jaki prąd popłynie w baterie decyduje układ ładowania na płycie głównej urządzenia.
Pykacz .

macgap90 pisze:Nic nie trzeba ograniczać Ty podajesz mu 5V o jakiejś wydajności prądowej powiedzmy 1A jaki prąd popłynie w baterie decyduje układ ładowania na płycie głównej urządzenia.
To dobra wiadomość . :mrgreen: Dzięki .
Spotkał się ktoś z przetworniczkami z wieloma "odczepami napięciowymi" a nie tylko z jednym ? Pytam bo idealnie byłoby gdyby można było takim "zasilaczem bezprzewodowym" zasilać też inne urządzenia (oczywiście można na nastawnym sobie z tym poradzić ale wolałbym z wieloma wyjściami) . Ja raczej chcę zbudować dość spore to zasilanie i takiego też szukam pudełka , obudowy i znaleźć nie mogę . Potrzebne by było na wielokrotność 18650 czyli coś około 75mm x wielokrotność 18mm bo chcę poukładać ogniwa jak sardynki w puszcze czyli jedno obok drugiego i jedno na drugim . Na Alledrogo nie znalazłem . Może ktoś widział gdzieś coś ?
DNF

Post autor: DNF »

Takie kosmiczne obudowy znajdziesz na eBay'u, widziałem do 6x18650 z okienkiem na wyświetlacz.
Są tam też przetwornice z nastawnym napięciem i wyświetlaczem :D
Np: http://www.ebay.com/itm/5V-9v-12v-Dual- ... 4618dde4f0
macgap90

Chyba ż kolega lubi dłubać to MAX669 i przełączane wybrane napięcia.
Pykacz .

Ja nie jestem elektronikiem i muszę bazować na gotowych podzespołach .
Nie poszukuję gotowego powerbanku . Lutownicę posiadam i nie zawaham się jej użyć . :lol:
Ma ktoś może do sprzedania taką przetworniczkę z więcej niż 1 wyjściem albo wie gdzie kupić lub może kupi mi na zamówienie ? Najlepiej step-down (bo to chyba sprawniejsze rozwiązanie niż step-up ?. No i pozostaje to opakowanie .
wdhiz

Post autor: wdhiz »

mam pytanie o ten power bank z diodami led z fastecha.
https://www.fasttech.com/products/0/10003912/1280704-diy-418650-batteries-dual-usb-ports-led-desk-light
Czy możliwe jest używanie go z innymi aku niż 18650? Np. 14500, AA, inne? Oczywiście z odpowiednimi dystanserami.
Skąd pomysł - chcę sobie zafundować małą latarkę z zoomem zasilaną 14500 - taką:
latareczka
Przyda się na wyjazdy "na lekko" bez samochodu - tam gdzie liczy się waga i objętość sprzętu. Drugim plusem jest to, że 14500 jest wymienne z AA. Ciąganie ze sobą sprzętu zasilanego różnymi rodzajami aku nie jest fajne.

Skoro power banki są też ładowarkami, to klasyczne ładowarki stają się power bankami. Może zainwestować w ładowarkę z wyjściem USB do "prawie każdego" rodzaju aku:
ładowarka z wyjściem USB
Niestety zdaje się, że nie działają jeszcze najlepiej - w recenzji tej zabawki znalazłem taką opinię:
Goods delivered quickly. Charges fine. But as the external power supply is not able to power the phone such as Huawei honor2, Samsung GT-i8000 and nokia c5. I think not issue the necessary current.

Jeszcze pytanie o znaczenie tego opisu w innym PB z Fasttecha:
Note: After place or replace batteries, please charge the power bank to activate the output circuit
Rozumiem, że każdorazowa wymiana aku wymaga podłączenia do prądu w celu aktywowania układu? Czyli jeżeli jesteśmy w środku lasu i zmienimy aku to bank nie działa dopóki nie znajdziemy gniazdka 230V?
ODPOWIEDZ