problem z latarką Ultrafire 602C Q5 5-Mode LED Flashlight

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
milo8

problem z latarką Ultrafire 602C Q5 5-Mode LED Flashlight

Post autor: milo8 »

kupiłem taką latarkę
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10806[/URL]
mam problem, gdy tylko ją dostałem ,włożyłem do niej akumlator CR123A który też zamówiłem, latarka działała, gdy włożyłem akumlator po naładowanieu,przestała działac,wszystko sprawdzałem, bateria naładowana, wyłącznik, połączenia i nic, ale dioda Q5 świeci, jak podłączyłem do niej akumlator 18650 przez kabelki ,ale jak podłącze przez kabelki CR123A to nie dział, baterię sprawdzałem miernikiem jest naładowana,18650 kupiłem do innej latarki z którą też mam problem, ale to zaraz,co jest nie tak ,proszę o pomoc.

Druga sprawa podobna latarka
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14451
po krótkiej zabawie przestała działac, na diodę nie dochodzi napięcie, wyłącznik jest sprawny sprawdziłem miernikiem,dioda działa, jak podłączyłem do niej akumlator na kabelki,mam pytanie czy to padł ten draiver, czy można tą diode podłączyc na krótko bez draivera tylko ja włączac i wyłączac , żeby nie byl tych pięciu różnych trybów włączania,i jak wygląda spraw żeby to zareklamowac, czy trzeba im to odesłac,jaka jest procedura, dziekuje za pomoc serdecznie i pozdrawiam wszystkich
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Po pierwsze wypadałoby napisać jakieś powitanie! (Hehe! Chyba żaden z adminów/moderatorów jeszcze nie wstał, skoro nie zwrócili Ci na to uwagi (delikatnie pisząc!)!)
Po drugie - jakoś tak chaotycznie piszesz.
Po trzecie - informacji na temat bezpośredniego podłączania akusa do diody na forum jest całkiem sporo! Poszukaj!
Po czwarte - informacji na temat procedury reklamacji na DX na forum jest całkiem sporo! Poszukaj!
Po piąte - podłączanie diody do dwóch szeregowo podłączonych akusów li-ion, to śmierć dla diody (beztrybowa aurora)!
Po szóste - w aurorze wydaje się, że jest problem z driverem, a w 602C wydaje się, że jest problem z akusem, ale ...
Skoro radośnie podłączasz sobie akus to tu, to tam i zadajesz pytania świadczące o braku wiedzy, więc zachodzi uzasadnione podejrzenie, że coś źle pomierzyłeś?
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...święta racja Miodosławie. A następne posty nowych userów bez choćby prostego WITAM będą lądowały bezdyskusyjnie w kibelklu.CO to, stodoła :shock: :!: :evil:
milo8

bez nerwów,po co te obrażanie się bez powodów,szukam pomocy ,bardzo przepraszam jak ktoś czuje się urażony,nikt nie jest doskonały,pozdrowienia
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Milo, nie sądzę żeby ktoś się obraził. Po prostu staramy się dbać o poziom forum, jakąś kulturę zachowania, wypowiedzi. Ja może stary jestem ale mnie tak nauczyli, że się człowiek grzecznie wita jak gdzieś wchodzi, rozmawiać z kimś zaczyna...etc. Staram9y) się by słowa dzień dobry, witam, proszę, przepraszam, dziękuję nie zniknęły z języka polskiego...a zwłaszcza naszego małego internetowego forum ;-)
Mam nadzieję, że zrozumiałeś.... :wink:
p.s. Osobiście zbywam milczeniem wszelkie pytania gdzie autorowi brakuje kultury obycia, choć nie raz mam wiele do powiedzenia/napisania...
DNF

Post autor: DNF »

Masz racje, nikt nie jest doskonaly, ale to, to juz jest brak kultury :!: :evil:
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Spokojnie DNF, Ty widze też z tych wrażliwszych, hehe. Kolega napisał przepraszam :wink:
milo8

To może będzie ktoś miły i doradzi jaki kupic driverek do aurory,czy lepiej będzie reklamowac w DX i czekac nie wiadomo ile.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Dx pewnie każe Ci odsyłać latarkę. nadal nie mamy pewności, czy to aby na pewno driverek...
Jak u Ciebie z pomiarami, znajomością elektryki?Może źle to oceniłem ale chyba nie za dobrze?
Odpowiadając na twoje pytanie polecam ten:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=945
milo8

Na diodzie nie ma napięcia, gdy odkręciłem cały moduł z diodą i sprawdziłem napięcie raz przy włączonym raz przy wyłączonym wyłączniku, wszystko działa, to znaczy że to nie wyłącznik,jak podłączyłem 1850 kablami do diody , to dioda świeci, jak podłączam 18650 do modułu ,plus do sprężyny a minus do obudowy, dioda nie świeci
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

CR123 te szare z PCB protection przy minusowym terminalu? Jak tak to masz ogniwo do wymiany albo oskalpowania :twisted: (najlepiej na takie bez protekcji) bo w Twoim egzemplarzu 602ki po skręceniu jest po prostu za duży nacisk mechaniczny od sprężyn na płytkę i się rozłącza. Wyjmiesz z latarki, naprężenia znikają i pojawia się poprawne napięcie na ogniwie. Polecam te niebieskie bez protekcji, podpasuje idealnie (jest minimalnie krótsza) i pojemnościowo też nie jest zł :wink: I generalna konkluzja co do wcześniejszych wpisów. Mieliśmy już tu "baranów" co to udowadniają że gdzie indziej pisanie czegokolwiek i jakkolwiek jest na porządku dziennym, no i juz kolegi nie ma :wink: Pozdrawiam i zachęcam do wgłębienia się w temat.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Jeśli chodzi o driverek który mógłbys zastosować, to polecam ten: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=524
Właśnie dziś zainstalowałem go w UltraFire WF-502B (pomimo, że orginał był sprawny) i musze powiedzieć, ze efekt jest niezły - wyższa jasność w trybie maksymalnym, fajne tryby i wszystko programowalne.

Jeśli chodzi o reklamacje na DX - jakoś zawsze udawało mi sie odpowiednio wyreklamować uszkodzone produkty. Już trzy razy niestety musiałem to robić. Ale jeśli zakup nie jest bardzo tani, tak do 10 USD, to niestety procedura trwa. No i mogą chcieć odesłania niesprawnego sprzętu. Na przykład chyba z 7 dni dyskutowałem zanim zdecydowali sie przesłać w ramach reklamacji podrobioną i źle działającą ładowarkę. Pewnie jeszcze z dwa tygodnie poczekam na dostawę, albo i dłużej.

dlatego sądzę, że lepiej wziąć porządny, rodzimy produkt, sprawdzony i lepszy niż cokolwiek co DX możesz ściągnąc.
Pozdr.
Pikom
milo8

dziękuje za pomoc ,muszę sprawdzic wszystko,ale czy ten driver będzie się nadawał ,ta latarka jest na dwie baterie 18650 ,ma ponad 8 V

[ Dodano: Czw Lis 27, 2008 12:52 am ]
mam jeszcze pytanie nie mam czasu na procedury Dxu,chodzi mi czy można tą latarkę z ssc p7 ,wylutowac driver i podłączyc ją bezpośrednio z diodą,jak to mogę zrobic żeby dioda się nie spaliła, chcę żeby latarka tylko działa na maxa, bez trybów jasności, dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

milo8 pisze:dziękuje za pomoc ,muszę sprawdzic wszystko,ale czy ten driver będzie się nadawał ,ta latarka jest na dwie baterie 18650 ,ma ponad 8 V
Ups, ten driver weźmie max do 6V. Sorki za błędną informację, ale wciąż zapominam, że w temacie "problem z latarką Ultrafire 602C Q5 5-Mode LED Flashlight" piszesz o Aurorze....
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

milo8 pisze:chodzi mi czy można tą latarkę z ssc p7 ,wylutowac driver i podłączyc ją bezpośrednio z diodą,jak to mogę zrobic żeby dioda się nie spaliła, chcę żeby latarka tylko działa na maxa, bez trybów jasności
Mozna za pomoca rezystora, ale bedziesz mial duze straty mocy.jesli Cie to nie interesuje to moge taki rezystor obliczyc. Rownie dobrze mogl bys zamiast jednego 18650 jakas zworke wsadzic, wtedy prawdopodobnie i bez rezystora by sie obeszlo, dioda mogla by byc zasilana bezposrednio z jednego 18650.Jesli masz amperomierz przydalo by sie zmierzyc ile dioda pobiera pradu ze swiezo naladowanego jednego 18650
ODPOWIEDZ