UltraFire WF-501b- możliwe przepalenie
UltraFire WF-501b- możliwe przepalenie
Witam wszystkich Ostatnio zakupiłem latarkę Ultrafire WF-501b i od początku chciałem ją przerobić. Jestem amatorem co chodzi o ten temat i podłączyłem napięcie 7,4V z 2 akumulatorów 18650. Zauważyłem spadek jasności diody. Sprawdzałem ją odłączając od drivera i działa prawidłowo. Obawiam się, że przepaliłem coś w driverze ale nie jestem pewny co... Prosiłbym o konkretną odpowiedź
Poleciał mosfet albo procesor, naprawa nieopłacalna, zakup porządny driver oparty o układy AMC7135 np. nanjg 105c w wersji najlepiej 2,1A i obowiązkowo popraw odprowadzanie ciepła z modułu, jak to zrobić znajdziesz na forum.
Przykładowo http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6053
Przykładowo http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6053
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Posmarować to obwinięcie pastą termoprzewodzącą. Dodatkowo trzeba sprawdzić czy podłoże diody nie ma przypadkiem ostrych krawędzi i tylko na nich się opiera na pigule, oraz czy sama piguła pod diodą jest równa i gładka, w szczególności czy na środku pod diodą nie ma cypulika pozostałego po toczeniu. Można obie powierzchnie wypolerować i pasta cieniutko między nie. Trochę pasty też na gwint piguły przed wkręceniem do reflektorka. Ale najważniejsze, to żeby moduł miał dobry kontakt z body i był w stanie ciepełko oddać na zewnątrz.lucas30 pisze:Oprócz obwinięcia całego odbłyśnika z driverem i diodą co mam jeszcze zrobić żeby było lepsze chłodzenie?
Poprzedni driver nie miał stabilizacji prądu, więc dawał tyle prądu na ile aktualnie pozwalało ogniwo, to znaczy, przy świeżo naładowanym mógł dawać 3,5A a na lekko rozładowanym 2A.
Optymalnie do tej latarki będzie dać 2,1A, oczywiście po stosownych poprawkach w celu lepszego odprowadzania ciepła.
Optymalnie do tej latarki będzie dać 2,1A, oczywiście po stosownych poprawkach w celu lepszego odprowadzania ciepła.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.