UltraFire WF-501b- możliwe przepalenie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
lucas30

UltraFire WF-501b- możliwe przepalenie

Post autor: lucas30 »

Witam wszystkich :D Ostatnio zakupiłem latarkę Ultrafire WF-501b i od początku chciałem ją przerobić. Jestem amatorem co chodzi o ten temat i podłączyłem napięcie 7,4V z 2 akumulatorów 18650. Zauważyłem spadek jasności diody. Sprawdzałem ją odłączając od drivera i działa prawidłowo. Obawiam się, że przepaliłem coś w driverze ale nie jestem pewny co... :/ Prosiłbym o konkretną odpowiedź :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Poleciał mosfet albo procesor, naprawa nieopłacalna, zakup porządny driver oparty o układy AMC7135 np. nanjg 105c w wersji najlepiej 2,1A i obowiązkowo popraw odprowadzanie ciepła z modułu, jak to zrobić znajdziesz na forum.
Przykładowo http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6053
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
lucas30

Oprócz obwinięcia całego odbłyśnika z driverem i diodą co mam jeszcze zrobić żeby było lepsze chłodzenie? :D
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

lucas30 pisze:Oprócz obwinięcia całego odbłyśnika z driverem i diodą co mam jeszcze zrobić żeby było lepsze chłodzenie?
Posmarować to obwinięcie pastą termoprzewodzącą. Dodatkowo trzeba sprawdzić czy podłoże diody nie ma przypadkiem ostrych krawędzi i tylko na nich się opiera na pigule, oraz czy sama piguła pod diodą jest równa i gładka, w szczególności czy na środku pod diodą nie ma cypulika pozostałego po toczeniu. Można obie powierzchnie wypolerować i pasta cieniutko między nie. Trochę pasty też na gwint piguły przed wkręceniem do reflektorka. Ale najważniejsze, to żeby moduł miał dobry kontakt z body i był w stanie ciepełko oddać na zewnątrz.
lucas30

Jeszcze jedno pytanie... Jakiej wydajności prądowej potrzebuję drivera żeby ta latarka mi świeciła tak jak przedtem? Nie orientuję się ile wcześniej oryginalny driver w maksymalnym trybie dawał prądu :/
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Poprzedni driver nie miał stabilizacji prądu, więc dawał tyle prądu na ile aktualnie pozwalało ogniwo, to znaczy, przy świeżo naładowanym mógł dawać 3,5A a na lekko rozładowanym 2A.
Optymalnie do tej latarki będzie dać 2,1A, oczywiście po stosownych poprawkach w celu lepszego odprowadzania ciepła.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
max4max

Post autor: max4max »

To mógł być driver bez stabilizacji prądowej i wyciągał tyle ile ogniwo dawało.
Generalnie driver 6xAMC będzie OK.

edit
Coś poszło nie tak, bo nie widziałem poprzedniego posta :wink:
ODPOWIEDZ