150EUR bez cla spoza UE

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
czarny_kruk

150EUR bez cla spoza UE

Post autor: czarny_kruk »

No i super. W koncu bedzie mozna kupic porzadna latareczke spoza DX bez cla. Niestety nie wiem co z VATem. Samo clo wynosi obecnie ok. 5% :(
W związku ze stosowaniem od dnia 1 grudnia 2008 r. przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 274/2008 zmieniającego rozporządzenie (EWG) nr 918/83 ustanawiające wspólnotowy system zwolnień celnych, zostaną wprowadzone zmiany limitów przywozowych dla podróżnych oraz zwolnień celnych w obrocie pocztowym i kurierskim.
Od dnia 1 grudnia 2008 r. podwyższeniu z 22 EUR do 150 EUR podlega kwota, do równowartości której stosuje się zwolnienie z należności celnych przywozowych przesyłek zawierających towary o niewielkiej wartości wysyłane bezpośrednio z państwa trzeciego do odbiorcy znajdującego się we Wspólnocie (art. 27 rozporządzenia Rady (EWG) nr 918/83).
Od tego dnia zmienią się również limity wartościowe i ilościowe towarów zwolnionych z należności celnych przywozowych, przywożonych z państw trzecich w bagażu osobistym podróżnego a także paliwo w baku.
Limity w zdecydowanej większości zostają podniesione (upominki, paczki, paliwa, wino), z wyjątkiem przywozu papierosów przywożonych przez podróżnych (w ruchu pieszym, kolejowym i transporcie kołowym). Normy przywozu papierosów zostaną w tych przypadkach ograniczone do 40 szt.

Zwiększenie limitów przywozowych dla podróżnych:
a) średnio ponad dwukrotne ( z 175 EUR do 430 EUR w ruchu lotniczym i morskim oraz do 300 EUR w ruchu lądowym) zwiększenie limitu wartościowego rzeczy stanowiących prezenty i upominki przywożonych przez podróżnych. Szczególnie istotne w kontekście zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
b) zwiększenie limitów przywozowych na wino z 2l do 4l wina i 16l piwa.
c) zwiększenie (z 22 EUR do 150 EUR) kwoty wolnej od cła przy zakupach dokonywanych poza UE np.: przez Internet.

Zwolnienie z należności przywozowych paliwa przewożonego w standardowych zbiornikach drogowych pojazdów silnikowych oraz pojemnikach specjalnego przeznaczenia. 600 litrów – w przypadku paliwa przewożonego w standardowym zbiorniku pojazdu, 200 litrów – w przypadku paliwa przewożonego w standardowym zbiorniku pojemnika specjalnego przeznaczenia.
Ministerstwo Finansów
Ostatnio zmieniony środa 26 lis 2008, 23:24 przez czarny_kruk, łącznie zmieniany 1 raz.
Drucik

Post autor: Drucik »

No to jest dobry news :)
Awatar użytkownika
m-blue

Post autor: m-blue »

pasz plusa :mrgreen: jak napiszesz newsa ze dolar znow kosztuje niewiele ponad 2 zl, to zapraszam na flaszke :grin:
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

WoW teraz można poszaleć :mrgreen:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Panowie, spokojnie, jak pisał Kruk chodzi o cło a nie VAT. Jak byś Kruku coś więcej o związanym z tym VAT-cie się dowiedział, poproszę o info...
kodi

Post autor: kodi »

To wyglada tak:

0-22E - nie ma cla i VATu
22E-150E - nie ma cla
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

A ile jest VATu na latarki teraz? Czy 22%? Cła było 5%?
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

O ile wiem to 22%. A do tego jeszcze koszty administracyjne i koszty wysyłki z Urzędu do odbiorcy doliczają, a przynajmniej mogą doliczyć, jesli przechwycą sami niezadeklarowana przesyłkę.
Pozdr.
Pikom
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

kodi pisze:To wyglada tak:

0-22E - nie ma cla i VATu
22E-150E - nie ma cla
Najprawdopodobniej tak to bedzie wygladac i VAT (22%) bedzie doliczany. Do tego oplata administracyjna.
grzesiekp

Post autor: grzesiekp »

Jeśli od 0-22E nie będzie cła i VAT'u to by i tak było lepiej.

Jedna przesyłka z DX załapała mi się na cło i mimo wartości < 22E naliczyli VAT ( z cła byłem zwolniony ). Sprawdzałem przepisy i niestety mieli rację - VAT jest zawsze przy sprzedaży wysyłkowej ze sklepów internetowych.
Żeby było zabawniej VAT naliczyli nie od wartości tego co było w paczce ale całego zamówienia z DX ( szło jak zwykle kawałkami ). Przesyłałem im wydruk z PayPal + invoice z DX z zaznaczeniem co jest w przesyłce.
Pozdrawiam - Grzesiek
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... datku.html
Towary o wartości poniżej 22 euro importowane z państw trzecich nie podlegają opodatkowaniu VAT.
Pozdr.
Pikom
DNF

Post autor: DNF »

A to widocznie miales pecha.
Ja na kazdej przesylce z DX mam stempelek z Urzedu Celnego i zero oplat.
Pozdrawiam
DNF
grzesiekp

Post autor: grzesiekp »

A to widocznie miales pecha.
E.. nie jest tak źle - zamówienia zawszę dzielę na możliwie małe kwoty. Zazwyczaj wliczam też sobie ryzyko VAT'u - przeważnie i tak wychodzi taniej niż kupno u nas. Jak się z jedną przesyłką nie udało to żadne nieszczęście ;).

A co do artykuły z Gazety Prawnej - sprawdzałem ustawę o VAT i tam jest napisane:
USTAWA

z dnia 11 marca 2004 r.
o podatku od towarów i usług

(Dz. U. Nr 54, poz. 535)

...

Art. 51. 1. Zwalnia się od podatku import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 22 euro.

2. Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do:
1) napojów alkoholowych;
2) tytoniu i wyrobów tytoniowych;
3) perfum i wód toaletowych.

3. Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego
Dla nas interesujący jest punkt 3 czyli wyłączenie ze zwolnienia sprzedaży wysyłkowej :(. Temat konsultowałem z osobą która na codzień ma do czynienia z odprawami celnymi. Sytuacja opisana w tym artykule wygląda trochę inaczej. Mowa tam nie zakupie w sklepie wysyłkowym tylko o umowie między firmami.
Pozdrawiam - Grzesiek
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Też racja - kontrole są wyrywkowe, ale faktycznie VAT należy się za każdy zakup - jedyna nadzieja w tym, że nie sprawdzą akurat naszej paczki opisanej przez DX jako GIFT.
Pozdr.
Pikom
allonitium

Post autor: allonitium »

Zgodnie z ustawą limit 22 euro nie dotyczy zamówień wysyłkowych, ale jest jeszcze jeden ciekawy artykuł:
Art. 55. Organ celny nie księguje i nie pobiera kwoty należności przywozowych:
1) jeżeli suma kwot tych należności i należności podatkowych z tytułu importu towarów nie przekracza:
a) w ruchu podróżnych - równowartości kwoty 1 euro,
b) w pozostałych przypadkach - równowartości kwoty 3 euro;
2) jeżeli upłynął termin na powiadomienie dłużnika o kwocie należności
Więc jeśli VAT i cło w sumie jest poniżej 3 euro to nie trzeba płacić. Doliczają wtedy tylko 1zł opłaty za "przedstawienie przesyłki do kontroli celnej" (odbierałem osobiście).

Radzę zernkąć tutaj - w skondensowanej formie jest wszystko ładnie opisane (chyba już kiedyś wysyłałem tego linka...):

Informator

zawiera jeszcze stare stawki.
Kiedyś czytałem też o jakimś projekcie, który miałby obowiązywać chyba od początku 2009r, gdzie w/w kwotę 3 euro chciano podnieść do 10 euro ale nic nie mogę znaleźć na ten temat.

K.
ODPOWIEDZ