Lampka Yinding YD 2xU2 - rowerowy mikrus

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
maciex93

Lampka Yinding YD 2xU2 - rowerowy mikrus

Post autor: maciex93 »

Witajcie.

Chciałbym przedstawić Wam lampkę czołowo/rowerową o prawdziwie chińskiej nazwie ;) Yinding YD 2xU2.
Kupiłem ją z ciekawości, bo widziałem jej zdjęcia i pochwały na forum mtbr.com
Ciekawostką i głównym plusem było brak klasycznej piguły oraz kolimatory, co przemawiało że może być to dobra lampka i konkurencja dla solarstorm/fandyfire X2 które to w ostatnim czasie się bardzo popsuły z wykonaniem. Wątek o fandyfire X2 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Więc po kolei, zestaw przychodzi w pudełku, ale na opakowaniu próżno szukać właśnie tego modelu, bo pochodzi od innej lampki.

Obrazek

W zestawie jest, lampka, ładowarka z wtyczką US, pakiet 4x18650 2S2P (8,4V), mocowanie na głowę i 2 grube silikonowe oringi do mocowania.

ObrazekObrazek

Sama lampka jest bardzo mała, wymiary to 34x44x24mm, waży jakieś 63g.
Wykonanie całkiem niezłe, nie ma ostrych krawędzi ale obróbka nie jest perfekcyjna.
Anodyzacja całkiem dobra, trudno ją zarysować np. kluczami.
Diody to 2x XM-L U2 (chociaż na moje oko może to być T6) barwa chłodna, ale nie jakoś strasznie.
Kolimatory mają kąt świecenia jakieś 15-20° jeżeli chodzi o spot. A całkowity kąt to około 80°.
Przewód od lampki ma dł. 38cm a od pakietu 70cm.
Moim zdaniem mógł by być nieco dłuższy.

Mocowanie na głowę, tu nie ma nic odkrywczego, standard dołączany do wielu podobnych lampek. Jest dosyć wygodne, jak pisałem tą recenzję to zapomniałem że mam je na głowie ;)

Porównanie z C8.
ObrazekObrazek

Pakiet złożony jest z 4 ogniw 18650 w układzie 2S2P o poj. 4400mAh (2200mAh na ogniwo). Ogniwa wewnątrz mają nadrukowane INR18650E i 8,14Wh więc 2200mAh.
Wg. moich pomiarów (prąd rozładowania 2A przez 2H 18min) jest to poj. prawdziwa.
Obrazek

Teraz lampka wewnątrz.

Obrazek
Widać uszczelniające oringi zarówno przy kolimatorach jak i miejscu łączenia obudowy.

Obrazek
Diody opisane jako U2.

ObrazekObrazek
Płytka drivera z obu stron.

Obrazek
Pod diodami pasta silikonowa, nie ma tu piguły, a miejsce osadzenia diod stanowi jedność z obudową.

Lampka ma 3 stałe tryby świecenia i ukryty stroboskop uruchamiany dłuższym przytrzymaniem przycisku.

Troszkę pomiarów.
Gdy jest wyłączona pobiera 17,8mA
Przy zasilaniu z 8,4V lampka pobiera (z akumulatora) w poszczególnych trybach:
280mA
640mA
1,266A

Prądy jakie idą w diody (połączenie szeregowe)
przy zasilaniu 8,3V
330mA
795mA
1,63A

Przy 7,4V
413mA
916mA
1,83A

Przy 7V
360mA
950mA
2A

Przy 6V
143mA
355mA
750mA

Czas świecenia na standardowym pakiecie w poszczególnych trybach przedstawia się następująco:
I tryb 20% - około 11 godzin
II tryb 50% - około 5 godzin
III tryb 100% - ponad 2 godziny
stroboskop - jakieś 4 godziny

Przycisk w lampce jest podświetlany na zielono, gdy napięcie pakietu spadnie do 6,8V zmienia kolor na czerwony, a poniżej 5V zaczyna migać ostrzegając że koniec jest bliski ;)
Z tego co zauważyłem to lampka nie gaśnie żeby zabezpieczyć pakiet, ale układ w pakiecie powinien to zrobić.
Obrazek

Lampka mocno się grzeje w trybie wysokim, co jest naturalną konsekwencją małej obudowy i dosyć dużego prądu. Więc na rower tryb wysoki owszem spokojnie może być ale na głowie i latem może być krucho, znaczy gorąco.
Wyczytałem również że podobno ma ona zabezpieczenie przed przegrzaniem ale mimo rozgrzania odbudowy do 60° nie zauważyłem obniżenia trybu czy czegoś podobnego. Trzeba zatem uważać i używać z głową.

Mocowanie widać, że nie jest przemyślane i pochodzi od czegoś innego, bo nie przylega do lampki.
Obrazek

Jako że już ją rozebrałem to standardowo nałożyłem lepszą pastę termoprzewodzącą pod diody, spiłowałem mocowanie żeby przylegało tak jak powinno.
Obrazek

Jeszcze beam shoty (na szybko z ręki)
-----------convoy S2 XM-L2 T6 4C @2,1A ------------------------------------------yinding--------------
ObrazekObrazek

Podsumowując lampka jest niezła w jak na chinczyka i swoją cenę. Oczywiście są braki i niedoróbki jak w każdej takiej lampce, ale nie trzeba mieć sprzętów jak tokarka żeby nadawała się do użytku.
Ostatnio zmieniony sobota 08 lut 2014, 19:53 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

maciex93 pisze:Gdy jest wyłączona pobiera 17,8mA
Masakra. Z tego prądu można mieć światła aż nadto wystarczającego do chodzenia po domu.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Samo odprowadzanie ciepła z MCPCB powinno być wzorem dla niektórych producentów ale już jego mocowanie do tej niby piguły już nie. Mogli dać trzeci wkręt na środku.

Ile kosztowała ta lampka i gdzie kupiona?
Awatar użytkownika
maciex93

Właśnie tak się zastanawiam czy czasem nie dodać śrubki na środku żeby docisk był równomierny.

Kupiłem ją na wallbuys, za ~46$.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

Witam. Chciałem zapytać(może niezbyt w temacie)o zabezpieczenie dla takiego pakietu 2s2p czy ta płytka zabezpieczająca na pakiecie ma coś od drugiej strony czy nic? Ewentualnie jakieś linki do owego zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maciex93

Na płytce są 3 układy, 1 scalak odpowiada za ochronę przed przeładowaniem, rozładowaniem, zwarciem, i 2 tranzystory którymi steruje owy układ.
Przykładowy układ realizujący takie funkcje http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=4144
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

Dziękuję Wam bardzo :) Miłej nocki :)
max4max

Post autor: max4max »

maciex93 pisze:Kupiłem ją na wallbuys, za ~46$.
Jest też na fastech https://www.fasttech.com/products/0/100 ... umen-white
ale niestety sporo droższa :cry:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Obecnie 43,55$ na WB i 48,47$ na FT ;)
Awatar użytkownika
maciex93

To powinna być dobra opcja http://wallbuys.com/Product/Yinding-2-x ... lack-13047

Może ktoś sprawdzi? ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

maciex93 pisze:Może ktoś sprawdzi? ;)
Sold Out
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Bez pakietu
http://www.lightmalls.com/2xcree-xm-l2- ... p-cap-only

Mnie od jakiegoś czasu ta korci.
http://www.lightmalls.com/sky-ray-s7-3t ... ttery-pack

Na dwie dolne lufy klimatorki 60* a na górną osobne zasilanie na kabelku i długie kiedy trzeba :twisted:
Awatar użytkownika
maciex93

ElSor pisze:
maciex93 pisze:Może ktoś sprawdzi? ;)
Sold Out
Jak już będzie dostępna ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Zbychur pisze:Bez pakietu
http://www.lightmalls.com...p-lamp-cap-only
Obawiam się,że to może być inna konstrukcja i dziury na wylot ew jakaś piguła. Widać, że nie ma śrubek, jak w tej z tematu.
ODPOWIEDZ