Wesołe dyskusje o wzorcach w programowalnych sterownikach

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
marmez pisze: :D Ta, i żeby wszystkie AMCki nie były podłączone razem, tylko np. 1, 3, reszta.
Popatrz na podane przeze mnie wyżej linki, po raz wtóry wróciłem do analogicznego sterowania LEDami w mojej przeróbce SRK, gdzie PWMa steruje 1 LEDem, a PWMb dwoma, zszedłem do "symbolicznego moon", ale pojawił się problem bo PWMb kolidowało z przerwaniem INT0, które wybudzało procek z uśpienia (przypomnę, sterowanie mikrostykiem) tak więc naturalnym kierunkiem było przejście na ATtiny25, co dało możliwośc łatwej implementacji pomiaru temperatury, jak i wyeliminowania dzielnika rezystancyjnego do pomiaru napięcia zasilnia procka, a co za tym idzie i napięcia pojedynczego ogniwa Li-Ion.
Jak widać "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu" :mrgreen:
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

marmez pisze: czyli w sumie odpadam od tego.
Taki królik w laboratorium też, nie ma pojęcia o medycynie, a jaką ważną rolę odgrywa. :mrgreen:. Jeśli tęgie głowy coś potrafią wymyślić, zaprojektować, stworzyć, to kto tu na forum profesjonalne drivery, układy itp. produkuje? Hmmm...? Podpowiem tylko, że z Pszczyny. :). Ja mogę robić za królika :mrgreen:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Pyra pisze:Witam
marmez pisze: :D Ta, i żeby wszystkie AMCki nie były podłączone razem, tylko np. 1, 3, reszta.
Popatrz na podane przeze mnie wyżej linki, po raz wtóry wróciłem do analogicznego sterowania LEDami w mojej przeróbce SRK, gdzie PWMa steruje 1 LEDem, a PWMb dwoma, zszedłem do "symbolicznego moon", ale pojawił się problem bo PWMb kolidowało z przerwaniem INT0, które wybudzało procek z uśpienia (przypomnę, sterowanie mikrostykiem) tak więc naturalnym kierunkiem było przejście na ATtiny25, co dało możliwośc łatwej implementacji pomiaru temperatury, jak i wyeliminowania dzielnika rezystancyjnego do pomiaru napięcia zasilnia procka, a co za tym idzie i napięcia pojedynczego ogniwa Li-Ion.
Jak widać "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu" :mrgreen:
Pozdrawiam
Postaram się jutro zajrzeć, dziś już ledwo czytam i "właśnie wyłączam" komputer :wink:

A tak w skrócie, czy w ATtiny25 też się nie da rozdzielić ACMków z powyższych powodów? Jeżeli, odpowiedź jest w powyższych linkach, to przepraszam, że leniwym.
Zbychur pisze:
marmez pisze: czyli w sumie odpadam od tego.
Taki królik w laboratorium też, nie ma pojęcia o medycynie, a jaką ważną rolę odgrywa. :mrgreen:. Jeśli tęgie głowy coś potrafią wymyślić, zaprojektować, stworzyć, to kto tu na forum profesjonalne drivery, układy itp. produkuje? Hmmm...? Podpowiem tylko, że z Pszczyny. :). Ja mogę robić za królika :mrgreen:
Aaaa, za królika to ja chętnie. Nie raz na studiach słyszałem, że jestem dobrym testerem, gdy koledzy mi programy do "przeklikwania" dawali, szybko znajdowałem dziury w całym ;)

Dobranoc :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ptja

Post autor: ptja »

Nasze prawo patentowe ani autorskie nie chroni pomysłów. Programy są chronione jako utwory, ale idee (protokoły, algorytmy) za nimi stojące - nie.
Można więc tworzyć, a niech się Amerykanie martwią, że nie skorzystają.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
marmez pisze:A tak w skrócie, czy w ATtiny25 też się nie da rozdzielić ACMków z powyższych powodów? Jeżeli, odpowiedź jest w powyższych linkach, to przepraszam, że leniwym.
Właśnie chodzi o to, że można połączyć niezależną regulację jasności (2xPWM) z przerwaniem INT0, umożliwiającym wybudzenie z uśpienia procka. W tiny13 też się da, ale nie da się go wtedy wybudzić z uśpienia, więc ogranicza to zastosowanie do sterowania mikrostykiem. W latarkach sterowanych włącznikiem ten problem nie istnieje.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ