Programowanie ATTiny13A-SS
Programowanie ATTiny13A-SS
Witam
Dzięki uprzejmości kilku Weteranów z forum zrobiłem małe zakupy na sieci, żeby zabrać się za zaprogramowanie Attiny13. Chodzi najpierw o to, żeby się nauczyć wgrać napisany przez kogoś algorytm , bo jak sobie zdaję sprawę w kwestii samodzielnego napisania nie jest już takie proste.
Zakupiłem
Klips pomiarowy :
http://allegro.pl/show_item.php?item=3847197076
Programator :
http://allegro.pl/show_item.php?item=3863707810
Pobrałem z sieci kilka programów :
Mkavrkalkulator Atnela
Burn-o-mat
w mkv była opcja zainstalowania AVRDude i tak też uczyniłem
PC wykrywa ładnie kontoler - zainstalowałem sterownik z elektrody z podpisem cyfrowym.
Zaplecze sprzętowe jest tylko doświadczenia brak.
Teraz mam pytanko jak należy podpiąć klips do Attiny?
Czerwona żyłka to reset a nóżka "1" na procku jest odpowiednikiem ?
Jak procek jest zalutowany na sterze to orientacja nóżek jest jaka ?
Druga sprawa jak poprawnie skonfigurować programy żeby znalazło procek?
Po trzecie na Programatorze powinno się założyć 2 zworki żeby można było programować procka ? (power i slow)
Prosiłbym o jakiś dobry samouczek dla początkującego, wiadomo że nie wszystko się od razu umie , a programowanie zdaje się być bardzo ciekawą sprawą.
Dziękuje z góry za poświęcony mi czas i pozdrawiam osoby które mi na PW pomagały
Dzięki uprzejmości kilku Weteranów z forum zrobiłem małe zakupy na sieci, żeby zabrać się za zaprogramowanie Attiny13. Chodzi najpierw o to, żeby się nauczyć wgrać napisany przez kogoś algorytm , bo jak sobie zdaję sprawę w kwestii samodzielnego napisania nie jest już takie proste.
Zakupiłem
Klips pomiarowy :
http://allegro.pl/show_item.php?item=3847197076
Programator :
http://allegro.pl/show_item.php?item=3863707810
Pobrałem z sieci kilka programów :
Mkavrkalkulator Atnela
Burn-o-mat
w mkv była opcja zainstalowania AVRDude i tak też uczyniłem
PC wykrywa ładnie kontoler - zainstalowałem sterownik z elektrody z podpisem cyfrowym.
Zaplecze sprzętowe jest tylko doświadczenia brak.
Teraz mam pytanko jak należy podpiąć klips do Attiny?
Czerwona żyłka to reset a nóżka "1" na procku jest odpowiednikiem ?
Jak procek jest zalutowany na sterze to orientacja nóżek jest jaka ?
Druga sprawa jak poprawnie skonfigurować programy żeby znalazło procek?
Po trzecie na Programatorze powinno się założyć 2 zworki żeby można było programować procka ? (power i slow)
Prosiłbym o jakiś dobry samouczek dla początkującego, wiadomo że nie wszystko się od razu umie , a programowanie zdaje się być bardzo ciekawą sprawą.
Dziękuje z góry za poświęcony mi czas i pozdrawiam osoby które mi na PW pomagały
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Wpierw odlutuj oryginalny kabel od klipsa i przylutuj tak jak powinno być tzn zgodnie ze schematem standardu ISP Kanda i noty ATTiny13. MKAVRem w wersji demo nie zaprogramujesz ATTiny13.vin324pl pisze:Teraz mam pytanko jak należy podpiąć klips do Attiny?
Ze zworek zakładasz tylko POWER (jeśli procek nie jest zasilany z innego źródła).
Do zainstalowanego wcześniej AVRDuda dorzuć nakładkę Burnomat lub http://yuki-lab.jp/hw/avrdude-GUI/ (mi się bardziej podoba)
Takie podpięcie będzie odpowiednie ?ElSor pisze:Wpierw odlutuj oryginalny kabel od klipsa i przylutuj tak jak powinno być tzn zgodnie ze schematem standardu ISP Kanda i noty ATTiny13. MKAVRem w wersji demo nie zaprogramujesz ATTiny13.vin324pl pisze:Teraz mam pytanko jak należy podpiąć klips do Attiny?
Ze zworek zakładasz tylko POWER (jeśli procek nie jest zasilany z innego źródła).
Zestaw rowerowy:
To jest właśnie ten standard. Obie masy połącz ze sobą na klipsie, bo zdarza się, że jakiś programator nie ma masy w miejscu, gdzie mieć powinien. O ile też mnie pamięć nie myli to wyjście MOSI z programatora musisz podłączyć do MISO procka (i odwrotnie).vin324pl pisze:Takie podpięcie będzie odpowiednie ?
ElSor,
Dzięki za informacje, dziś wieczorem siądę do tego.
Mam jeszcze prośbę , jest ktoś kto może się podzielić jakimś gotowym oprogramowaniem do Attiny13 takim latarkowym , żebym mógł mieć kod do wgrania i testu czy zadziałało w latarce np jakieś 3 tryby itp albo standardowe te co w driverach z fasttech.
Dzięki za informacje, dziś wieczorem siądę do tego.
Mam jeszcze prośbę , jest ktoś kto może się podzielić jakimś gotowym oprogramowaniem do Attiny13 takim latarkowym , żebym mógł mieć kod do wgrania i testu czy zadziałało w latarce np jakieś 3 tryby itp albo standardowe te co w driverach z fasttech.
Zestaw rowerowy:
ElSor,
Najciemniej pod latarnią , dzięki
[ Dodano: 20 Styczeń 2014, 19:43 ]
Chciałbym sobie dobrze zalutować przewody pod klipsa :
Zatem jakie kolory będą odpowiadać jakim nóżkom dla procka ?
Czarny - mosi
biały - VCC
szary , fiolet - niepotrzebne
niebieski - RST
zielony - niepotrzebny
żółty - sck
pomarańczowy - GND
czerwony - MISO
beżowy - GND
Dobrze kombinuje ?
Pozdrawiam
Najciemniej pod latarnią , dzięki
[ Dodano: 20 Styczeń 2014, 19:43 ]
Chciałbym sobie dobrze zalutować przewody pod klipsa :
Zatem jakie kolory będą odpowiadać jakim nóżkom dla procka ?
Czarny - mosi
biały - VCC
szary , fiolet - niepotrzebne
niebieski - RST
zielony - niepotrzebny
żółty - sck
pomarańczowy - GND
czerwony - MISO
beżowy - GND
Dobrze kombinuje ?
Pozdrawiam
Zestaw rowerowy:
Ok podpiąłem do klipsa odpowiednie przewody ( uwzjędniłem zamianę miso i mosi)
Teraz mam pytanie jak skonfigurować program żeby można było i czy się wogule da wczytać oprogramowanie z Attiny na sterowniku 105c.
Teraz mam pytanie jak skonfigurować program żeby można było i czy się wogule da wczytać oprogramowanie z Attiny na sterowniku 105c.
Zestaw rowerowy:
http://drjones.dyndns.info/#nlite
Tu znajdziesz alternatywę dla oryginalnego softu z nanjg 105c.
Tu znajdziesz alternatywę dla oryginalnego softu z nanjg 105c.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.