ATtiny4 + 1xAMC7135
ATtiny4 + 1xAMC7135
Witojcie,
Chę zrobić prosty sterownik do LED na 350mA ze sterowaniem PWM.
Do PWM chce wykorzystać ATtiny4. O ile z zaprogramowaniem procka nie będę miał problemów, o tyle układ elektroniczny to już dla mnie wyzwanie.
Sterowanie zamierzam zrobić na jednym włączniku, w następujący sposób:
1. naciśnięcie przycisku - włączenie latarki
2. kolejne kliki będą przełączać tryby
3. przytrzymanie 2-3s -> wyłączenie
Dla wymiataczy elektronicznych to pewnie pestka, dlatego proszę o naszkicowanie takiego układu z uwzględnieniem włącznika.
[dodane 12.01.2014]
Nie ma chętnych to sam zacznę
Wydaje mi się, że układ powinien być mniej więcej taki:
PB3=RESET
Zdaję sobie sprawę, że na rysunku brakuje paru elementów. Proszę więc elektroników o wskazanie braków/błędów.
[ Dodano: 13 Styczeń 2014, 18:23 ]
rany, nikt nie odpowiada - albo zadanie zbyt trywialne, aby się komukolwiek chciało fatygować z pomocą, albo za trudne ...
Chę zrobić prosty sterownik do LED na 350mA ze sterowaniem PWM.
Do PWM chce wykorzystać ATtiny4. O ile z zaprogramowaniem procka nie będę miał problemów, o tyle układ elektroniczny to już dla mnie wyzwanie.
Sterowanie zamierzam zrobić na jednym włączniku, w następujący sposób:
1. naciśnięcie przycisku - włączenie latarki
2. kolejne kliki będą przełączać tryby
3. przytrzymanie 2-3s -> wyłączenie
Dla wymiataczy elektronicznych to pewnie pestka, dlatego proszę o naszkicowanie takiego układu z uwzględnieniem włącznika.
[dodane 12.01.2014]
Nie ma chętnych to sam zacznę
Wydaje mi się, że układ powinien być mniej więcej taki:
PB3=RESET
Zdaję sobie sprawę, że na rysunku brakuje paru elementów. Proszę więc elektroników o wskazanie braków/błędów.
[ Dodano: 13 Styczeń 2014, 18:23 ]
rany, nikt nie odpowiada - albo zadanie zbyt trywialne, aby się komukolwiek chciało fatygować z pomocą, albo za trudne ...
PWM programowy chcesz zrobić?magus pisze:O ile z zaprogramowaniem procka nie będę miał problemów
Każde naciśnięcie przycisku ma wywoływać reset?
Będziesz robił zabezpieczenie przed zbyt mocnym rozładowaniem?
Jak chcesz (a może i nie chcesz) wybudzać procesor ze stanu uśpienia?
Chcesz zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją?
Zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją zapewni dioda Schottkyego lub prostownicza wpięta pomiędzy + aku a Vcc. Jeśli chcesz zabezpieczenie przed rozładowaniem to musisz dobrze filtrować zasilanie (min 1 kondensator na zasilaniu, za wyżej wspomnianą diodą) ale ATTiny4 nie ma ADC jedynie komparator. Poza tym pierwsze słyszę, żeby robić cokolwiek na przerwaniu reset i zmieniać cokolwiek poprzez resetowanie procka nie mając pamięci EEPROM. A masz INT0 do przycisku, i nawet 2 wyjścia sprzętowego PWM ...
Nie odbierz mnie źle ale życzę powodzenia w realizacji pomysłu.
Nie odbierz mnie źle ale życzę powodzenia w realizacji pomysłu.
Skoro nie ma eeprom to pozostają dwa wyjścia:
1. 2 przyciski (on/off, tryb); tryb na INT0
2. 1 przycisk, procek chodzi w stan uśpienia po "wyłączeniu", włączony jest zawsze gdy napięcie jest wyższe od minimalnego.
Sprzętowe PWM? Ewidentnie muszę doczytać Dzięki zwrócenie uwagi!
Czy typ kondensatora ma znaczenie? Jaka pojemność?
1. 2 przyciski (on/off, tryb); tryb na INT0
2. 1 przycisk, procek chodzi w stan uśpienia po "wyłączeniu", włączony jest zawsze gdy napięcie jest wyższe od minimalnego.
Sprzętowe PWM? Ewidentnie muszę doczytać Dzięki zwrócenie uwagi!
Czy typ kondensatora ma znaczenie? Jaka pojemność?
Jako, że jesteś mocno początkujący i chciałbyś wiedzieć może i za dużo w zbyt krótkim czasie to polecę:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/fi ... wazne.html oraz z tego samego blogu wideo poradniki szczególnie dotyczące ADC, drgań styków
http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/fi ... wazne.html oraz z tego samego blogu wideo poradniki szczególnie dotyczące ADC, drgań styków
Witam
W takich wypadkach sprzętowy PWM to podstawa, pozwala bardzo szybko i łatwo uzyskać regulację jasności.
INT0, to przerwanie, które wykorzystujesz tylko do wybudzenia procka z uśpienia, potem blokujesz przerwania i dalej do przełączania używasz zwykłego sprawdzania stanu pinu.
Trochę się z tym pomęczysz, ale wyniki będą zadowalające.
Filtrowanie zasilania, to kondensator najlepiej ceramiczny, z przedziału 0,1 - 10µF.
Swoją drogą dlaczego tiny4? Kwestia wymiarów?
Pozdrawiam
W takich wypadkach sprzętowy PWM to podstawa, pozwala bardzo szybko i łatwo uzyskać regulację jasności.
INT0, to przerwanie, które wykorzystujesz tylko do wybudzenia procka z uśpienia, potem blokujesz przerwania i dalej do przełączania używasz zwykłego sprawdzania stanu pinu.
Trochę się z tym pomęczysz, ale wyniki będą zadowalające.
Filtrowanie zasilania, to kondensator najlepiej ceramiczny, z przedziału 0,1 - 10µF.
Swoją drogą dlaczego tiny4? Kwestia wymiarów?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Odstawiając na chwilę zasadność konkretnego procka, proszę mi powiedzieć czy schemat po poprawkach (dodane zabezpieczenia i zmienione sterowanie AMC7135) nadaje się do czegoś oprócz kubła?
kondensator - 1uF
nie mam pojęcia jaki konkretnie tranzystor dać (na PB2 wystąpi max 0,5V)
i nie mam pojęcia jaką konkretnie diodę wstawić
Wybaczcie moją elektroniczną ignorancję i proszę o ocenę schematu
kondensator - 1uF
nie mam pojęcia jaki konkretnie tranzystor dać (na PB2 wystąpi max 0,5V)
i nie mam pojęcia jaką konkretnie diodę wstawić
Wybaczcie moją elektroniczną ignorancję i proszę o ocenę schematu
Witam
Pyra wszystko widzi
Dioda zabezpieczająca musi mieć jak najniższy spadek napięcia, schotky, ale powinna zabezpieczać tylko procesor, dioda musi być podłączona bezpośrednio do plusa zasilania.
Chodzi o to, że spadek napięcia na diodzie zabezpieczającej zależy od płynącego przez nią prądu, tak więc im niższy prąd przez nią popłynie, to będzie mniejszy spadek napięcia, a o to nam chodzi. Przy odwrotnej polaryzacji zasilania, LEDowi się nic nie stanie, w końcu to dioda.
AMC możesz spokojnie sterować bezpośrednio z portu procesora.
Pozdrawiam
Pyra wszystko widzi
Dioda zabezpieczająca musi mieć jak najniższy spadek napięcia, schotky, ale powinna zabezpieczać tylko procesor, dioda musi być podłączona bezpośrednio do plusa zasilania.
Chodzi o to, że spadek napięcia na diodzie zabezpieczającej zależy od płynącego przez nią prądu, tak więc im niższy prąd przez nią popłynie, to będzie mniejszy spadek napięcia, a o to nam chodzi. Przy odwrotnej polaryzacji zasilania, LEDowi się nic nie stanie, w końcu to dioda.
AMC możesz spokojnie sterować bezpośrednio z portu procesora.
Pozdrawiam
Dzięki za (p)odpowiedzi
1. Jak rozumiem, tranzystor mogę wywalić i zostawić połączenie, jak na pierwotnym schemacie.
2. Kondensator dobrze wstawiony
3. schotky mnie jednak namącił; jak rozumiem źle go narysowałem. Proszę mi jak krowie na rowie - gdzie ma być ta dioda i w którą stronę grocik (katoda)?
1. Jak rozumiem, tranzystor mogę wywalić i zostawić połączenie, jak na pierwotnym schemacie.
2. Kondensator dobrze wstawiony
3. schotky mnie jednak namącił; jak rozumiem źle go narysowałem. Proszę mi jak krowie na rowie - gdzie ma być ta dioda i w którą stronę grocik (katoda)?
Dziękuję serdecznie!
Co do wyboru ATTiny4 - jest mały i prosty. Zgodnie z dokumentacja ma 512 bajtów pamięci FLASH, a więc nieulotnej, jeśli się nie mylę ...
W takim wypadku do obsługi wystarczy jedna procedurka - np. obsługa RESET. Odczytać stan, wykonać akcję, wykonać zmianę stanu, zapisać stan. Ew. dołożyć timerka na czas trzymania przycisku i to powinno wystarczyć.
Tak to przynajmniej widzę na obecną chwilę.
Co do wyboru ATTiny4 - jest mały i prosty. Zgodnie z dokumentacja ma 512 bajtów pamięci FLASH, a więc nieulotnej, jeśli się nie mylę ...
W takim wypadku do obsługi wystarczy jedna procedurka - np. obsługa RESET. Odczytać stan, wykonać akcję, wykonać zmianę stanu, zapisać stan. Ew. dołożyć timerka na czas trzymania przycisku i to powinno wystarczyć.
Tak to przynajmniej widzę na obecną chwilę.
Witam
Pozdrawiam
Tylko, że on nie ma możliwości standardowego programowania przez ISP tylko przez tzw. TPI.magus pisze:Co do wyboru ATTiny4 - jest mały i prosty. Zgodnie z dokumentacja ma 512 bajtów pamięci FLASH, a więc nieulotnej, jeśli się nie mylę ...
Prawa Marphy'ego: Wszystko co wygląda na proste, okazuje się skomplikowanemagus pisze:W takim wypadku do obsługi wystarczy jedna procedurka - np. obsługa RESET. Odczytać stan, wykonać akcję, wykonać zmianę stanu, zapisać stan. Ew. dołożyć timerka na czas trzymania przycisku i to powinno wystarczyć.
Pozdrawiam