Uszkodziłem reflektor przez polerowanie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
szym86

Uszkodziłem reflektor przez polerowanie

Post autor: szym86 »

Cześć.
Polerowałem aluminiową obudowę latarki pastą Autosol i nagle dostałem przebłysk głupoty i pomyślałem że wypoleruje też reflektor (nie wiem po co skoro był piękny). Jest do gładki reflektor do SST-90, taki : http://www.kaidomain.com/product/details.S009749
Jak tylko dotknąłem go szmatką z pastą polerską to stracił lustrzane wykończenie i stał się nieco matowy i koloru jakby miedzianego.

Co najlepiej teraz mam zrobić ? Próbować to wypolerować? Srebrnym lustrem nie będzie ale może będzie odbijać światło.
Czy kupić nowy za 10$ ?

Przy okazji spytam jak powinno się ustawiać reflektor i diodę względem siebie. Czy dioda cała ma być w reflektorze czy tylko jej czubek? Pytam bo cała nie wchodzi - inaczej zrobie zwarcie na kabelkach przylutowanych do płytki na której jest dioda. Dioda taka: http://www.mrelektronik.com/produkty/mo ... owe/sst-90
Może to nie ten reflektor do tej diody?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Kupić nowy , reflektor ma fabrycznie napyloną bardzo cienką warstwę odblaskową . Nawet szmatką można go łatwo uszkodzić a co dopiero pastą.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Z ustawieniem jest różnie, zależy od krzywizny reflektora i rodzaju diody.
Najlepiej zogniskować metodą prób i błędów.
Szkoda takiego lustra.
Są zakłady które specjalizują się w napylaniu różnych powłok, ale jak nie masz jakiegoś znajomego to będzie nieopłacalne.
DNF

Post autor: DNF »

To zależy od firmy :) mi reflektor zregenerowali za soczek :) Reflektor był zjedzony przez wodę morską.
ODPOWIEDZ