Renowacja latarki LTS-1

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
zabson_

Renowacja latarki LTS-1

Post autor: zabson_ »

Dzień dobry wszystkim,
Mam na imię Łukasz i jestem nowy na forum co widać po liczbie moich postów :-)

Postanowiłem odrestaurować starą latarkę typu LTS-1, była produkowana przez zakłady inwalidów "Wiosna ludów".

Pracę trwają, efekty są :-) Ale przede mną dopiero najgorsze - regeneracja odbłyśnika.
Czy ktoś może mi doradzić co z tym zrobić?
Jest on w stanie bardzo kiepskim, czy w ogóle da się coś z tym zrobić?

Obrazek

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

zabson_ pisze:Jest on w stanie bardzo kiepskim, czy w ogóle da się coś z tym zrobić?
Da się ale pytanie czy to aby się opłaca. Może lepiej poszukać dobrej latarki LTS-1 albo kupić coś normalnego i "nowoczesnego".
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Wątpię, czy w tym przypadku chodziło o posiadanie czegoś "normalnego i <<nowoczesnego>>" ;) raczej stawiam na restaurowanie zabytku, dla restaurowania zabytku :D (co popieram).

Ta LTS-1 to taka: http://allegro.pl/latarka-turystyczna-z ... 69914.html ?

Jeżeli tak, to sporo się ich przewija na allegro, można pewno upolować coś w dobrym stanie, poprosić sprzedawców o informacje (zdjęcie) odbłyśnika.

Ja przez kilka miesięcy (właśnie dla odbłyśnika) polowałem na taką latarkę (i się udało!!! :D ):
Obrazek Tylko jedna z dokładnie takim odbłyśnikiem się pojawiła przez kilka miesięcy.

Jeżeli używasz jakiegoś czytnika RSS to łatwo można zasubskrywować odpowiednie hasło wyszukiwania (w odpowiedniej kategorii) na allegro, żeby specjalnie nie musieć ręcznie szukać okazji :)

Pozdrawiam, marmez
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
zabson_

Post autor: zabson_ »

Dokładnie, chodzi o renowację. Miałem ją w dzieciństwie i chciałbym ją odnowić. Swego czasu kupiłem podobną fabrycznie nową na allegro z tym, że ta ma starszy odbłyśnik (gładki) przez co daję gorsze światło i mimo to, że jest fabrycznie nowa to po przetarciu wilgotną szmatką odpadło "kawałek farby" z odbłyśnika. Podejrzewam, że z używkami może być podobnie. Dlatego wolę zregenerować ten. Jak by nie patrzeć zaprzestano je produkować ponad 20 lat temu.
DNF

Post autor: DNF »

Ja dziś odebrałem reflektor z metalizacji próżniowej u siebie w mieście.
Zapłaciłem w postaci dużego soczku więc może i Ty poszukaj u siebie takich zakładów :)
ODPOWIEDZ