Niedoskonałe :) odprowadzanie ciepła z Convoy M1
Niedoskonałe :) odprowadzanie ciepła z Convoy M1
Siema, zakupiłem niedawno Convoya M1 i wszystko działa elegancko, nawet lepiej niż się spodziewałem, ale jeden szczegół mnie nieco drażni, odprowadzanie ciepła na gwincie od głowicy.
Głowica gorąca, a tuba ledwo ciepła. Co można z tym zrobić? Jakaś pasta termoprzewodząca pomoże? Jeśli tak, to jaka? Nie może też być zbyt droga, bo jaki to ma sens kupowanie kosmicznie drogiej pasty, tylko po to, żeby jeden mały gwincik posmarować.
Głowica gorąca, a tuba ledwo ciepła. Co można z tym zrobić? Jakaś pasta termoprzewodząca pomoże? Jeśli tak, to jaka? Nie może też być zbyt droga, bo jaki to ma sens kupowanie kosmicznie drogiej pasty, tylko po to, żeby jeden mały gwincik posmarować.
Re: Niedoskonałe :) odprowadzanie ciepła z Convoy M1
Witam
Gwinty same w sobie zapewniają wystarczająco dobry styk powierzchni, a jeśli są luźne, to i pasta nic nie pomoże.
Pozdrawiam
Według mnie... nic. Żebrowana głowica odprowadza większość ciepła do otoczenia a tuba z ogniwami jest chłodniejsza, co jak wiadomo, dobrze wpływa na ich kondycję.Borsuczy pisze:Głowica gorąca, a tuba ledwo ciepła. Co można z tym zrobić?
Gwinty same w sobie zapewniają wystarczająco dobry styk powierzchni, a jeśli są luźne, to i pasta nic nie pomoże.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Ja posmarowałem pastą i trochę pomogło, różnicy znacznej nie ma, ale w porównaniu do Convoya S2 to jak niebo a ziemia, radiatory w S2 parzą a tuba chłodna, w M1 nie dość że znacznie dłużej całość się nagrzewa z racji dużo większej masy, to jeszcze w miarę dobrze odprowadza temperaturę na tubę która też jest masywna (głowica: gorąca, tuba: ciepła, część z włącznikiem: letnia).
Anodyzacja gwintów w głowicy i na tubie też pewnie jest przeszkodą w oddawaniu ciepła.
Anodyzacja gwintów w głowicy i na tubie też pewnie jest przeszkodą w oddawaniu ciepła.
Najlepsza pasta cenowo i jakościowo to arctic mx2, sam ją używam do kart graficznych i cpu. Spisuje się znakomicie tutaj teścik past http://chlodzenie.net/reviews/test-past ... i-fakty/4/
- smokuxx1987
Jeżeli już czymś owijać, to moim zdaniem najlepiej samym metalem, czyli folią, czy taśmą miedzianą, czy aluminiową, ale bez klejów na nich, czy foli plastikowych. Ale jeżeli to jest gwint, to faktycznie po dokręceniu prawie połowa powierzchni będzie bezpośredni styk, z foliami będzie pośredni. Oba rozwiązania mogą być wystarczające, tylko odradzałbym te taśmy/folie z klejami/lakierami/plastikami...
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
- smokuxx1987
Falanis pisał o taśmie przylepnej...Lampek pisze:Niby dlaczego. Ja owinąłem taśmą miedzianą z ekranu przewodu K1000 i jest git. Bez użycia taśmy i dokręceniu to gwint będzie stykał się wierzchołkami i jaka będzie przewodność ciepła na obudowę, słabiutka.smokuxx1987 pisze:Żadnej taśmy.
Klej w tym przypadku będzie izolatorem a nie przewodnikiem ciepła.
Samą folie alu można zastosować ale ja bym osobiście dał trochę pasty i pigułę dokręcił do oporu, wtedy niweluje się luz.
Ostatnio zmieniony piątek 17 sty 2014, 16:21 przez smokuxx1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Folia miedziana z kabla K-1000 jest czysta bez żadnych powłok. Zależy od wielkości luzu dajemy minimum jedno owinięcie z małą zakładką, a w mojej M1 dałem 1,5 obwodu.marmez pisze:Jeżeli już czymś owijać, to moim zdaniem najlepiej samym metalem, czyli folią, czy taśmą miedzianą, czy aluminiową, ale bez klejów na nich, czy foli plastikowych
Pastę można dopiero dać jak się uformuje gwint po wykręceniu na zewnątrz, a chcieć posmarować pigułę i na to folię to nigdy się nie wkręci ponieważ będzie poślizg.