Jakiś czas temu kupiłem kilka latarek, o takich: http://www.aliexpress.com/item/The-new- ... 83455.html
Wątek z zagranicznego forum : http://budgetlightforum.com/node/24224
Jest to klon Trusftire TR-J18 tylko że z jedną diodą.
Na stronie sklepu pisze że dioda z binu T6, na podłożu diody napis U2...
W kwestii wyglądu zewnętrznego raczej nie ma się do czego przyczepić, żadnych zadziorów, żadnych ostrych krawędzi na kantach.
Powłoka dość błyszcząca, z pewnością nie jest to HIII
Gwinty dość ostre, ale grube więc nie ma się o co martwić.
Fabrycznie tylko tailcap był przesmarowany smarem, reszta wszystko na sucho.
Wymiary:
śr głowicy 6.2 cm
śr korpusu 3.2cm
długość 24 cm
Waga 360 g
Zapakowana w troche małe pudełko
Po lewej Szperacz z biedronki, po prawej UF C8
Głowica to spory kawałek radiatora, solidnie użebrowany, składający się z 3 części:
koronka, korpus na refa i korpus w który wkręca się pigułe i tube.
Sam reflektor bardzo dobrze wykonany jak na klona chińczyka, żadnych nierówności na jego powierzchni
Wymiary refa : średnica 58 mm
głębokość 48 mm
Skupienie zacne
Najsłabszym elementem jest chyba szybka, po zaświeceniu latarki wydaje się mleczna, widać że dużo światła się na niej zatrzymuje.
Włącznik reserv, sprężynka niby pozłacana ale troche cienka więc zmostkowałem plecionką.
Teraz najważniejsze:
Piguła:
Ogulnie dobrze wykonana, ścianki grube, gwint wysoki, nawet nie ma śladów po toczeniu, miejsce na podłoże diody 20 mm, na driver 22 mm, ale jest jedno ale.
Pod diodą mogła by być grubsza blaszka, oryginalnie jest jakieś 2-3 mm.
Nie mam tokarki, więc myślałem żeby roztopić troche alu, ewentualnie cyny i zalać ją od środka, ale to już nie w tym dziale będe opisywał.
W komplecie z latarką dostajemy takie redukcje:
Teraz bardziej praktyczne sprawy.
Dioda pewnie XM-L T6
Driver:
Zasilanie z 2 ogniw w szeregu 26650/18650 dzięki tulejkom redukcyjnym.
5 trybów low medium high strobo sos.
Brak pamięci ost trybu po wyłączeniu latarki, uruchamiając ją startuje kolejny tryb.
Pobór prądu z 2 naładowanych 18650 w trybie max 1A.
Więc pewnie coś koło 2A idzie w diode.
Latarka fajnie leży w ręce, wykonanie takie że fabrycznie spokojnie można ją użytkować po przesmarowaniu gwintów i odpowiednim skręceniu.
Jedyną wadą jest włącznik z tył, przy tej długości latarki przydał by się przy głowicy.
Plany względem latarki:
Zwiększenie masy piguły
Driver ok 4-5A w diode
Dioda XM-L2 U2 1D na Noctigonie
Szybka z powłokami o dużej przepuszczalności światła.
Klon TR-J18
- smokuxx1987
Hmmm.. niezła jest też o niej myślałem jako fany host pod coś mocnego np. MT-G2
Piguła solidna, duży reflektor, wszystko ładnie.
Odnośnie włącznika to zmień go od razu, to jest ten najgorszy z możliwych gdzie prąd płynie wewnątrz przez cienką sprężynkę i zaraz się pali.
I jeszcze pytanko, jaka średnica szybki?
Piguła solidna, duży reflektor, wszystko ładnie.
Odnośnie włącznika to zmień go od razu, to jest ten najgorszy z możliwych gdzie prąd płynie wewnątrz przez cienką sprężynkę i zaraz się pali.
I jeszcze pytanko, jaka średnica szybki?
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
- smokuxx1987
Szybka taka sama jak ref, 58 mm.
Co do włącznika to jeszcze go nie rozbierałem, ale jest zrobiony w ten sposób że 2 boczne blaszki są przyłożone cały czas do masy, a środkowa podaje albo odcina prąd, więc chcąc dać otmena trzeba będzie troche podziałać pilnikiem.
Myślałem o MT-G2 bo akurat mam jedną sztuke na Noctigonie 20 mm ale troche mi szkoda tej obudowy bo przy zasilaniu z 2S długo nie poświeci, a kupować przedłużke na 3-4 ogniwa to już nie będzie taka poręczna.
Poza tym na MT-G2 szperacz to z tego nie będzie a XM-L skupia fajnie.
Edit.
W zasadzie to ty podlinkowałeś tą latarke w temacie Dobra cena, więc punkt dla ciebie.
Co do włącznika to jeszcze go nie rozbierałem, ale jest zrobiony w ten sposób że 2 boczne blaszki są przyłożone cały czas do masy, a środkowa podaje albo odcina prąd, więc chcąc dać otmena trzeba będzie troche podziałać pilnikiem.
Myślałem o MT-G2 bo akurat mam jedną sztuke na Noctigonie 20 mm ale troche mi szkoda tej obudowy bo przy zasilaniu z 2S długo nie poświeci, a kupować przedłużke na 3-4 ogniwa to już nie będzie taka poręczna.
Poza tym na MT-G2 szperacz to z tego nie będzie a XM-L skupia fajnie.
Edit.
W zasadzie to ty podlinkowałeś tą latarke w temacie Dobra cena, więc punkt dla ciebie.
Dam link do szybki 58mm http://kaidomain.com/product/details.S023037 tak dla pamięci, jak bym się sam w przyszłości decydował na tą latarkę
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.