![Obrazek](http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_52b7335ac15906992.jpg)
Głowica gorąca, a tuba ledwo ciepła. Co można z tym zrobić? Jakaś pasta termoprzewodząca pomoże? Jeśli tak, to jaka? Nie może też być zbyt droga, bo jaki to ma sens kupowanie kosmicznie drogiej pasty, tylko po to, żeby jeden mały gwincik posmarować.
Według mnie... nic. Żebrowana głowica odprowadza większość ciepła do otoczenia a tuba z ogniwami jest chłodniejsza, co jak wiadomo, dobrze wpływa na ich kondycję.Borsuczy pisze:Głowica gorąca, a tuba ledwo ciepła. Co można z tym zrobić?
Falanis pisał o taśmie przylepnej...Lampek pisze:Niby dlaczego. Ja owinąłem taśmą miedzianą z ekranu przewodu K1000 i jest git. Bez użycia taśmy i dokręceniu to gwint będzie stykał się wierzchołkami i jaka będzie przewodność ciepła na obudowę, słabiutka.smokuxx1987 pisze:Żadnej taśmy.
Folia miedziana z kabla K-1000 jest czysta bez żadnych powłok. Zależy od wielkości luzu dajemy minimum jedno owinięcie z małą zakładką, a w mojej M1 dałem 1,5 obwodu.marmez pisze:Jeżeli już czymś owijać, to moim zdaniem najlepiej samym metalem, czyli folią, czy taśmą miedzianą, czy aluminiową, ale bez klejów na nich, czy foli plastikowych