ledwo świeci lieren kc01

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Gusmas

ledwo świeci lieren kc01

Post autor: Gusmas »

Witam, kupiłem latarkę lieren kc01, do tego na alledrogo akumulator ultrafire, "3800mAh"
problem w tym że latarka ledwo świeci, tak słabo że mogę patrzeć na diodę z odległości centymetra, czy problem tkwi w ogniwie czy coś z latarką?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Niestety, nie wiemy...
Bez pomiarów się nie obejdzie, choćby napięcie na ogniwie.
Uszkodzone może być wszystko, włącznik, dioda, sterownik, ogniwo, lub ładowarka.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
mars27

Post autor: mars27 »

witam,

Może również po prostu coś słabo stykać, nie łączyć, może coś jest słabo przylutowane.

Pozdrawiam
"SolarForce L2P extended" Grega
Choroba światełkowa się rozwija ;)
Awatar użytkownika
Gusmas

Do zamknięcia, okazało się że bateria nie była naładowana, a ładowarka świeciła się cały czas na zielono, więc myślałem że jest pełna, przepraszam za bezsensowny temat.
Obrazek
max4max

Post autor: max4max »

Gusmas pisze:problem w tym że latarka ledwo świeci, tak słabo że mogę patrzeć na diodę z odległości centymetra
Gusmas pisze:Do zamknięcia, okazało się że bateria nie była naładowana, a ładowarka świeciła się cały czas na zielono,
Szkoda, ze nie zmierzyłeś napięcia na ogniwie przed naładowaniem.
Jeśli było poniżej 2,7 V to jest duże prawdopodobieństwo, że ten ultrafire jest uszkodzony.
Jeśli to był nowy zakup to trzeba by reklamować.
Awatar użytkownika
Gusmas

miernik mam na działce, w weekend sprawdzę napięcia, tak czy siak, jeśli ogniwo jest uszkodzone, to nie mam zamiaru go reklamować, było kupione za 8zł, nawet nie opłacałoby mi się odsyłać.
Obrazek
max4max

Gusmas pisze:w weekend sprawdzę napięcia, tak czy siak, jeśli ogniwo jest uszkodzone, to nie mam zamiaru go reklamować, było kupione za 8zł, nawet nie opłacałoby mi się odsyłać.
Pytanie, czy ładowałeś to ogniwo, bo nawet uszkodzone da się naładować do wyższego napięcia i wtedy już nie sprawdzisz ile miało.
A co do reklamacji - piszesz maila z reklamacją z tytułu niezgodności towaru z umową ( o ile stwierdzisz uszkodzenie tego ogniwa) , jeśli sprzedawca będzie chciał by odesłać to ogniwo, to koszt ma Ci zwrócić - tak jest w Ustawie, plus po przyjętej reklamacji na swój koszt przysłać towar bez wad.
Awatar użytkownika
Gusmas

Dobra, to jest jakiś bubel, po 12 godzinach ładowania, świeci gorzej od 8 diodowego wynalazku z biedronki.
Opłaca się kupować markowe ogniwa z rozbiórki baterii? i czy to na pewno akumulatorek, a nie np ładowarka, która świeci tylko na zielono, tak jakby bateria była pełna, mowa o takiej ładowarce.
Obrazek
Obrazek
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Opłaca się, ale tylko sprawdzone.
Polecam forumowy sklepik, tam koledzy mają i nowe i z rozbiórek, ale zawsze sprawdzone.
max4max

Gusmas pisze:Opłaca się kupować markowe ogniwa z rozbiórki baterii? i czy to na pewno akumulatorek, a nie np ładowarka, która świeci tylko na zielono, tak jakby bateria była pełna, mowa o takiej ładowarce.
Z rozbiórki polecam oferty ogniw ze sklepiku.
Co do ładowarki to może być jej wina, u mnie taka raz tylko zaświeciła i koniec.
Nie opłacało się nawet nic tam w środku robić, to taki szajs, ze szkoda nawet rozkręcać.

Tym nie mniej skoro dioda ledwo się żarzy to ogniwo nawet rozładowane powinno dać wystarczająco dużo energii na kilka sekund mocniejszego świecenia, więc obstawiam, że też jest uszkodzone.
Generalnie i ogniwo i ładowarka to szajs pierwszej klasy.
ODPOWIEDZ