[zakup] Którą lampę pod dynamo lub na baterie polecacie?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
gruby

Post autor: gruby »

sloniu_21 pisze:Już nieaktualne. Może byc dynamo 6V i co najmniej 3W, baterie których napięcie sumaryczne wyniesie 6V lub akumulator..
Ale bzdura. To nie mogę mieć lampki przedniej 2xAA(A) i tylnej 1xAA(A)? Bo nie ma 6V? :-|
Co z tego, skoro rowerzysta nie widzi drogi przed sobą?
Widzi tylko trochę gorzej :wink: Rowerzysta nie musi oświetlać sobie drogi, wystarczy, że będzie jechał wolniej.
Z kolei lampki o bardzo wąskim kącie są niezbyt dobre bo co z tego, że widać to co oświetla jak kompletnie nie widać poza?
Dlatego też na wiejskich drogach czy w lesie wyłączam oświetlenie (w innym rowerze, gdzie mam znacznie gorszą lampkę bateryjną) by widzieć dalej.
Niemieckie przepisy określają siłę światła w luksach, a nie w lumenach, bo co mi da 80 lumenów na wyjściu z latarki jeśli ma rozświetlić 10 m² przede mną?
Chyba coś pokręciłeś. Mają mieć 10 luksów a to nie jest równoznaczne z oświetlaniem powierzchni 10m2 :)
sloniu_21

Post autor: sloniu_21 »

gruby pisze:Z kolei lampki o bardzo wąskim kącie są niezbyt dobre bo co z tego, że widać to co oświetla jak kompletnie nie widać poza?
Nie wiem do czego pijesz teraz. Lampki z odcięciem (zgodne z StVZO) mają odcięcie górnego promienia, ale doskonale mogą świecić na boki. Przykłady:

Philips Saferide 80
Obrazek

Roxim RX5
Obrazek
gruby pisze:Chyba coś pokręciłeś. Mają mieć 10 luksów a to nie jest równoznaczne z oświetlaniem powierzchni 10 m².
Nic nie pokręciłem. Dałem przykład lampy o strumieniu świetlnym 80 lm na wyjściu, która oświetla drogę przede mną i obszar oświetlany wynosi np. 10 m² (2 m szerokości drogi i 5 m do przodu). Średnia wartość w luksach oświetlonego obszaru to 80 lm/10 m² = 8 luksów.
Lub inny przykład: lampa 200 lx o skupionym promieniu oświetla obszar 10 m², jasność oświetlonego obszaru (pomiar jasności w punkcie) to 20 luksów.
Taka sama moc lampy, ale światło typu flood oświetla obszar 25m², to uśredniony pomiar wynosi 200 lm/25m² = 8 luksów.
Nie brałem pod uwagę kształtu wiązki światła, lecz założyłem że oświetlenie jest równomierne.
gruby

sloniu_21 pisze:Nie wiem do czego pijesz teraz. Lampki z odcięciem (zgodne z StVZO) mają odcięcie górnego promienia, ale doskonale mogą świecić na boki.
Jedno z drugim się wyklucza. Mówimy o lampkach na prądnicę. One muszą mieć dość mocno skupioną wiązkę by spełnić wymagania StVO.
LINK do testów lampek. To są nawet mocniejsze lampki bo bateryjne. One też świecą wąsko, obok jest dosłownie czarna plama a w tych na prądnicę będzie jeszcze gorzej.
Porównaj też Roxima co pokazuje producent a jak jest w rzeczywistości. ;-)

Philips Saferide 40 generuje ok. 130lm (z danych zastosowanej diody). Producent deklaruje 40lux. Otrzymujemy zatem równomiernie oświetloną powierzchnię 2,5m2. Ale ta powierzchnia oczywiście jest mierzona dla ściany odległej z 10m. Oświetlanie drogi to co innego. Jak policzysz dla rozkładu tej lampki:
Obrazek
To uzyskasz mizerną liczbę luksów.

Uwierz, ale te lampki gotowe mają mizerne światło (wszystkie rzędu 40lux czy 150lm). Nie sugeruj się też zdjęciami bo tam wystarczy zwiększyć czas otwarcia migawki i wydaje się, że tak jasno świeci. A masz byle jaką plamę co najwyżej na szerokość pasa ruchu. Jeśli ci to wystarcza to ok, ja obecnie się przekonałem, że szerszy rozkład jest znacznie lepszy nawet kosztem gorszego oświetlenia środka.

Ja mam ok. 400lm w trybie 50% i 800lm w trybie 100%. Za tę samą cenę przeszło 6x mocniej. A rozkład światła podobny do tego: LINK.

Ja powiem tak. Gotowce na prądnice są kiepskie a cena jest kilkukrotnie zawyżona w stosunku do jakości. Nie przeszkadza ci to to kupuj cokolwiek (większość ma diody o podobnej wydajności, różnica tylko w rozkładzie światła). Chcesz coś mocniejszego to albo pozostają ci baterie, których tak bardzo nie chcesz albo samoróbka.
max4max

Post autor: max4max »

gruby pisze:Chyba coś pokręciłeś. Mają mieć 10 luksów a to nie jest równoznaczne z oświetlaniem powierzchni 10m2 :)
Chyba sam kręcisz.
Gdzie pisze, że mają mieć 10 luxów?

Nie opieraj się na jednym wpisie na polskiej stronie tylko poszperaj głębiej to wyszukasz zupełnie inną wartość w innej odległości.
gruby

Kolega Słoniu_21 przytoczył przepis, że mają mieć min. 10 lux w odległości 10m.
sloniu_21

W porządku. Edytuje tytuł wątku. Dodaję do wyboru lampy na baterie.

Którą lampę, spełniającą niemieckie StVZO, na dynamo lub baterie polecacie? B&M IXON IQ 40 lux czy mocniejszą wersję IXON IQ premium 80 lux? A może jakieś inne typy, np. zlecenie komuś na forum zrobienie takiej lampki.
Nie musi ona koniecznie być zgodna z StVZO, ale nie może oślepiać nadjeżdżających z przeciwka i powinna oświetlać mi nie całkiem ciemną drogę oraz nieoświetlony park.
gruby

Jak już masz tą prądnicę to szkoda jej nie wykorzystać i się męczyć z akumulatorami. Jeśli dopuszczasz odcięcie metodą taśmy to spróbuj poszukać by ktoś ci zrobił taką lampkę. Na pewno będzie najkorzystniej.

Tak naprawdę tę lampkę co ja mam to zrobisz samodzielnie nawet jak nie masz wprawy. Diodę kupujesz na mcpcb, przyklejasz do radiatora klejem, przyklejasz kolimator klejem, przyklejasz szkiełko silikonem na ciepło i również nim uszczelniasz. Jeśli boisz się by nie zgubić leda z kolimatorem to można przykręcić. Na pewno znajdziesz wśród znajomych z gwintownicą.
Uchwyt to kawałek blachy, zaginasz, wywiercasz otwory, gwintujesz i przykręcasz. Dasz radę a już na pewno z pomocą sąsiada.

Sterownik: możesz zlecić wykonanie albo kupić od EdiMa: http://sklep.ledim.pl/?misc=49. 10% mocy mniej ale wygodniej i zapewne nie zauważysz różnicy. Jedynie brak trybów świecenia.

Jakbyś chciał montować lampkę to mogę pomóc. Osobiście nie wykonam. Sam mam jeszcze 3 do zrobienia z układami a zawodowo się tym nie zajmuję więc z czasem kiepsko.

Ja na pewno odradzam ci te wszystkie lampki spełniające StVO. Są znacznie gorsze od tych nie spełniających za tą samą cenę.
sloniu_21

Mam od jednego z forumowiczów zmodowaną Aurorę z CREE XM-L na 18650. Coś ok. 750 lm na wyjściu. Niestety wraz ze starym rowerem ukradli (pie***oni złodzieje) uchwyt do jej mocowania. Ale spróbuję z czarną taśmą i folią aluminiową, coby światło znowu do refa odbijała.
Ostatnio zmieniony wtorek 14 sty 2014, 17:55 przez sloniu_21, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Ja i jeszcze inny forumowicz testowaliśmy opcję lusterka zamiast czarnej taśmy nic to nie daje - teoria to nie to samo co praktyka. Osobiście na Twoim miejscu zbudowałbym sobie sam lampkę w oparciu o reflektorek OP i diodę XM-L w module D26 np. od gerga oraz driver pod dynamo od Edima. Będzie mała, świetnie świecąca i przede wszystkim Twoja :)
Bierz, korzystaj:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... c&start=25
sloniu_21

Kuras77 pisze:na Twoim miejscu zbudowałbym sobie sam lampkę
Kuras, nie każdy kto jest zarejestrowany na tym forum ma pojęcie o elektronice, nawet w podstawowym zakresie. Lutownicę miałem w ręku ostatnio kilka lata temu. Ja celuję bardziej w literaturę, muzykę klasyczną (15 lat grałem na mandolinie w zespole młodzieżowym) i sztukę kulinarną. W sprawach technicznych jestem kompletną nogą. Dlatego szukam czegoś co już ktoś opracował, sprawdził, wyprodukował, a ja mogę za to zapłacić.
Naprawdę nie muszę mieć działa fotonowego dla moich potrzeb, ważne żeby lampa oświetlała mi ciemną ulicę, kiedy o 23 dla przyjemności wychodzę sobie pojeździć godzinkę na typowo miejskim rowerze. Nie jeżdżę po Kampinosie :razz:, nie uprawiam downhillu, lubię szybką jazdę ale na miejskim rowerze po mieście i parku. Taki po prostu jestem romantyczny :mrgreen:

[ Dodano: 1 Marzec 2014, 05:58 ]
Nie mogąc się zdecydować kupiłem sobie dwie :)
B&M Lumotec IQ Fly Premium 80 lux pod dynamo i X1 or grega z soczewką TIR narrow.

Busch & Müller ma MOC! Wiązka w tej lampce jest naprawdę dobrze ukształtowana. Ref kieruje całość światła na drogę przed rower, nic nie ucieka w górę na gałęzie drzew. Do mojej jazdy szosowo-szutrowej jest to optymalne światło. Jechałem w nocy za kolegą, który ma jakiegoś cateye'a na kierownicy i jak zgasiłem moją, to zrobiło się naprawdę ciemno. Lampka grega doświetla mi pobocze przy szerokich ulicach oraz zwisające gałęzie gdy przejeżdżam przez park.
Nie żałuję ani jednego z 52 euro wydanych na amazonie za lumoteca fly i polecam innym szosowiczom używającym dynama.

http://www.bumm.de/produkte/dynamo-sche ... q-fly.html
nr modelu 1742QSNDI
ODPOWIEDZ