3 Downlighty-12 Ledowe poprawa termiki + Budowa żyrandola

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
Saud

3 Downlighty-12 Ledowe poprawa termiki + Budowa żyrandola

Post autor: Saud »

Witam
Parę miesięcy temu zaryzykowałem i zakupiłem chińskie Downlighty na Ledach "no name" do łazienki ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu okazały się bardzo dobrym i wydajnym źródłem światła.

Obrazek

Postanowiłem zbudować na nich żyrandol do pokoju ... Jak wszystkie lampy tego typu mają swoje wady i zalety w tym przypadku podstawowym problemem ( moim zdaniem ) jest brak precyzji w wykonaniu , co nie jest niczym niezwykłym w konstrukcjach które przeszły przez moje ręce ...

Obrazek
MPCB nie jest przymocowane w żaden sposób do blachy nad radiatorem dociska je soczewka skręcana pierścieniem przez otwory w MPCB widać śruby łączące radiator z blachą ... a co łączy Mpcb z blachą tylko docisk soczewki ... :???:

Obrazek
Przerwa pomiędzy radiatorem a blachą

Obrazek
Przerwa pomiędzy blachą a Mpcb

Obrazek
Zadziory otworowe nie ułatwiają przylegania radiator blacha MPCB
Blacha jest wyciskana na sztancy co powoduje odkształcenie miseczkowate ...

Obrazek
Piła pozostawiła ślady na radiatorze ograniczony kontakt termiczny :sad:

Obrazek

Coś co było zaskoczeniem ledy nie są lutowane są dociśnięte/pastowane :grin: i lutowane
jest to typowe rozwiązanie w tego typu lampach ...

Podsumowując jest to udana lampa która bardzo ładnie świeci pomimo powyższych drobnych problemów ... polecam (nie ma leda na środku w osi lampy który bardzo często wisi w powietrzu w lampach ze środkowym ledem jest dziura w blasze aby można było naciąć na tokarce gwint do pierścienia podczas produkcji ... )

Obrazek
Podczas dokręcania pierścienia dociskającego soczewkę a przez soczewkę mpcb dochodzi do głębokiego rysowania Mpcb o wystające śruby dokręcające radiator do blachy. Mpcb wykonuje obrót wraz z soczewkami i pierścieniem o wystające łebki śrub ...polerowanie mpcb i wymiana pasty :mrgreen:

Obrazek
Gwintowanie na nowe śruby
Obrazek
Polerowanie powierzchni radiatorów

Obrazek
Pasta coś czego w tym miejscu nie było

Obrazek
8 dodatkowych śrub łączących MPCB z radiatorem widać łebki :)

Obrazek

Obrazek
Pasta jest tam gdzie powinna być wszystko skręcone na siłę czyli tak jak powinno być

ps .temat moja ślepota :mrgreen:

[ Dodano: 7 Styczeń 2014, 15:54 ]
I żyrandol
Obrazek
Trochę blaszek i rurek AL
Obrazek
Największym problemem był wycięcie nacięć na paski led spuchłem przy dremelu z 20 tarcz poszło ... Paski 5050 wklejone na ceownik niestety zime
Obrazek
Przymiarka całość wypolerowana pastą , wyczyszczona i lakierowana (ostatnia czynność bez sensu jest duża szansa odprysków)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek 07 sty 2014, 16:07 przez Saud, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
owies

Post autor: owies »

Chyba mam Spotlighta tej samej firmy, wnioskuję po wykonaniu łapek trzymających oprawę:
http://allegro.pl/oprawa-downlight-dave ... 04182.html

kupiony również na próbę i również jestem zaskoczony mocą/skutecznością.
Po tym co pokazałeś chyba będę myślał o zajrzeniu do środka...

btw. źle podlinkowałeś duże zdjęcia, ale dodupiłem się jak je obejrzeć :)

btw2. tak fajniej się przegląda, nie trzeba celować gdzie kliknąć:

Kod: Zaznacz cały

[url=http://duas.republika.pl/lampa/DSC_0002.jpg][img]http://duas.republika.pl/lampa/ZSC_0002.jpg[/img][/url]
Obrazek
EDC X1 by greg
XM-L2 T6 3C / TIR narrow / extended
Astrolux A01

Nareszcie widzę... :)
Awatar użytkownika
Saud

Kolego Owies zdjęcie wystarczy nie musisz dawać linka do Aukcji ... Przynajmniej tak mi się wydaje ...

Pozdrawiam

Swoją drogą bardzo ciekawe co tam siedzi i jak czy radiator nie jest plastikowy ;-)
Ostatnio zmieniony wtorek 07 sty 2014, 12:10 przez Saud, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Saud popraw proszę temat.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Saud

Obrazek
DNF

Post autor: DNF »

Bardzo fajna lampka :) Powiedz mi Saud, czy nie masz wrażenia niedoświetlonych niektórych obszarów pokoju?
Bo z tego co widzę, nie ma żadnej regulacji gdzie to ma świecić, tylko wszystkie 3 świecą w jedno miejsce na dół prawda?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Fajny mix.

Radiator po długiej pracy gorący / zimny ? Mierzyłeś prądy idące w leda ?

PS-Na ostatniej foto najbardziej podoba mi się "stolik" na lapka :razz:
ILPT
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

Post autor: extreme_ilumin »

Ładny projekt no i efekt końcowy.
Największym problemem był wycięcie nacięć na paski led spuchłem przy dremelu z 20 tarcz poszło ... Paski 5050 wklejone na ceownik niestety zime
Może lepiej dopasować jakiś profil dedykowany do taśm LED, jest ich bardzo dużo na rynku i nie tak drogo.
Jeśli możesz to udostępnij fotkę mocowania lampki do sufitu, bo poszukuję pomysłu na lampkę własnego projektu a kształtem jest identyczna jak Twoja.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ja do taśm używam karniszy z Jyska. Aluminiowy 1m to koszt około 10 zł :P
ILPT
gramek1

Post autor: gramek1 »

Witam serdecznie
Czy mógłbym prosić o linka do sklepu w którym zostały zakupione dowlighty? Jakie mają parametry?
Awatar użytkownika
Saud

DNF pisze:Bardzo fajna lampka :) Powiedz mi Saud, czy nie masz wrażenia niedoświetlonych niektórych obszarów pokoju?
Bo z tego co widzę, nie ma żadnej regulacji gdzie to ma świecić, tylko wszystkie 3 świecą w jedno miejsce na dół prawda?
Zdjęcie nie oddaje rzeczywistej koloru/jasności ... niemniej jednak lampy mają soczewki kierunkowe sądzę ze 60~80 stopni i widać gradację w stronę ścian spadek światła , ciemniejsze są górne rogi pokoju .

1) soczewki można zamienić na koła wycięte z filtra matrycy lcd i już jest bardzo szeroko i lepsza dystrybucja światła ....
2) można zrobić żyrandol w formie trójkątnej lepsze rozmieszczenie więcej paska ...
3) Trzy Downlighty w żyrandolu na taki pokój ... dwa wystarczą , po to tyle wyłączników tam podistalowałem :mrgreen:

Obrazek
W tej konfiguracji skręcają się dwa zewnętrzne względem zaplanowanej osi na etapie budowy środkowy jest skierowany w dół
Obrazek
Dwa zewnętrzne mogą się skręcać w dowolną stronę jeśli (zrobisz czerwone punkty otwory po obwodzie)
Środkowy można skręcać jeśli cały żyrandol powiesisz jak w lampie naftowej z ramka z ładnego nierdzewnego drutu :mrgreen:

[ Dodano: 9 Styczeń 2014, 13:49 ]
skaktus pisze:Fajny mix.

Radiator po długiej pracy gorący / zimny ? Mierzyłeś prądy idące w leda ?

PS-Na ostatniej foto najbardziej podoba mi się "stolik" na lapka :razz:
0 26
2 29
4 35
6 38
8 39
10 39,5
12 40,7
14 41,7
16 42.3
18 43,5
20 44,5
24 45,3
28 45,5
30 45,7
35 46,1
45 46,4
60 46,4

minuty temp. w najgorętszym miejscu na dole riadiatora przy blasze od środka

[ Dodano: 9 Styczeń 2014, 13:56 ]
extreme_ilumin pisze:Ładny projekt no i efekt końcowy.
Może lepiej dopasować jakiś profil dedykowany do taśm LED, jest ich bardzo dużo na rynku i nie tak drogo.
Jeśli możesz to udostępnij fotkę mocowania lampki do sufitu, bo poszukuję pomysłu na lampkę własnego projektu a kształtem jest identyczna jak Twoja.
Pomysł był taki aby wykonać żyrandol z tej rurki :cool:

We Wrocławiu np.rampa na Robotniczej proponuje zapoznać się z asortymentem AL i CENAMI . Dobrze sobie najpierw podjechać np. do Castoramy aby mieć porównanie ...
tych samych kątowników ...

Z rampy schodzę i obok jest firma z Laserem

Obrazek
A propo mocowania

Nie mam żadnych ograniczeń technicznych wykonać dowolny żyrandol miedź , Al , pleksa
nawet heat pipe (jakaś uproszczona wersja) , zdobienia z miedzi , galwanizacja ... kwestia kto będzie miał odpowiednio gruby portfel i dobry pomysł wart realizacji

Każda lampa pobiera około 16wat jest to gra nie warta świeczki , chyba że ktoś się uprze
(szukam dobrego szklarza do rozwiercenia klosza szklanego nikt nie che się podjąć )

Pozdrawiam

[ Dodano: 9 Styczeń 2014, 14:12 ]
gramek1 pisze:Witam serdecznie
Czy mógłbym prosić o linka do sklepu w którym zostały zakupione dowlighty? Jakie mają parametry?
Sklep nie ma ich obecnie w asortymencie wysłałem linka ... prw
Ostatnio zmieniony czwartek 09 sty 2014, 13:44 przez Saud, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ