XinTD X3 - szperacz w kompaktowych rozmiarach

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
maciex93

XinTD X3 - szperacz w kompaktowych rozmiarach

Post autor: maciex93 »

Wiedziałem że ta latarka jest fajna, ale że aż tak?! :twisted:

Dobra, dobra ale od początku ;)

Dotarły do mnie 2 sztuki XinTD X3 i muszę powiedzieć że wykonanie stoi na bardzo wysokim poziomie.
XinTD X3 może być zasilany z ogniwa 18650, 26650 albo z 3 akku AA.

Obrazek

To co widać z zewnątrz, zaczynając od powłoki, jest ona bardzo dobrej jakości, twarda, ciężko zarysować, miła w dotyku, bez ubytków, nic tylko chwalić ;)
Obróbka mechaniczna bardzo dobra, żadnych ostrych krawędzi.
Koronka na głowicy ze stali nierdzewnej.
Latarka świetnie leży w dłoni, jest stosunkowo ciężka, bo waży jakieś 300g ale czuć że jest solidna, na materiale nie ma tu nigdzie oszczędności. "Dupka" z włącznikiem to prawie lity kawałek aluminium. Tak samo głowica, potężna, gruba i solidna.

ObrazekObrazekObrazek <<<< na tym zdjęciu widać że dioda nie jest idealnie wycentrowana, aktualnie poprawione)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Nie ma w tej latarce klasycznej wkręcanej piguły, miejsce osadzenia diody stanowi jedność z głowicą.
Dizajn ;) w mojej ocenie jest super, wygląd taki klasyczny jednak widać że to coś "nowszego", osobiście bardzo mi się podoba.
Gwinty są trapezowe, anodyzowane, szkoda że nie były nasmarowane od "nowości" ale szybko to poprawiłem. Oczywiście uszczelniające o-ringi przy każdym gwincie, czuć że są dobrze dopasowane.

ObrazekObrazekObrazek

Zagłębiając się bardziej ;) w latarce siedzi sterownik 8*AMC (nanjg 105c) znany z na przykład latarek Convoy. Jest możliwość wyboru pomiędzy 2 grupami trybów:
Grupa 1: Niski (5%) > Średni (40%) > Wysoki (100%)
Grupa 2: Niski (5%) > Średni (40%) > Wysoki (100%) > Stroboskop > sygnał SOS
Aby zmienić grupę trybów należy włączyć tryb niski, po 5s latarka mrugnie, należy wówczas szybko ją wyłączyć , a po włączeniu grupa będzie już zmieniona.

Obrazek

W zakupionych modelach wybrałem diody XM-L2 T6 3B, więc okolice 5500K, barwa przyjemna, nie zimna, jak to bywa w latarkach nawet firmowych.

Obrazek

Reflektor wykonany nieźle, nie ma żadnych widocznych wad w stylu zadrapania, paluchy.
Świetnie skupia XM-L, nie ma żadnych prążków, pierścieni, artefaktów. Spot jest wyraźnie zarysowany. Niestety nie pomierzyłem rozmiarów reflektora, a teraz już nie chcę jej rozkładać.
Szybka jest z powłokami AR, widać pod światło jak mieni się fioletowym kolorem. Szkoda jednak że nie zadbali o jej czystość, był na niej kurz czy coś w tym stylu (już jest wymyta ;))
Dioda XM-L2 T6 3B była (potem wyjaśnię dlaczego była ;)) osadzona na podłożu aluminiowym, typu star, 20mm. Podłoże umocowane 2 śrubkami, a pod nim pasta termo w kolorze szarym. Wiec nie ma na co narzekać.
Moim zdaniem latarka bardzo fajna, nadaje się do użytku bez żadnych poprawek, jedynie co może zasmucić nabywce to to, że szybka nie jest idealnie czysta ;)

I jeszcze fotka z wymiarami ze sklepu http://intl-outdoor.com
Obrazek

Teraz część o modyfikacji, oczywiście nie był bym sobą gdybym czegoś jednak nie zmienił :twisted:

Jako że miałem 2 sztuki to obie zmodyfikowałem w nieco inny sposób.

Jedna z latarek dostała "powera" przez dolutowanie 2 układów AMC7135, więc teraz sterownik ma ich 10szt, czyli prąd w diodę to 3,5A w trybie 100%
Dodatkowo oryginalna dioda XM-L2 T6 3B została przelutowana na podłoże sinkpak AL.
Starą pastę termo zmieniłem na coś bardziej pewnego, tj. Arctic Cooling Céramique.
Wszystko spisuje się świetnie, na wyjściu latarki powinno być 1000lm+.

Obrazek

Druga latarka dostała nową diodę, XP-G2 R5 3C również na podłożu sinkpad AL, sterownik pozostał bez zmian, tj 2,8A w trybie 100%
Skupienie dla XP-G2 jest wyraźnie lepsze, z resztą widać to na zdjęciach.

Obrazek

Porównanie skupienia XP-G2 (lewo) i XM-L2 (prawo), nie sugerować się barwą światła, fotka ma pokazać tylko skupienie
Obrazek
ObrazekObrazek

Zdjęcia "jak to świeci" pojawią się wkrótce ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

Fajne kształty, jakby dla jakiegoś terminatora była zaprojektowana. Tylko ten koszyk na baterie coś inaczej wygląda na zdjęciu w sklepie. http://intl-outdoor.com/images/xtdx3_08.jpg To pewnie kwestia balansu bieli. :wink:
Awatar użytkownika
maciex93

Tak, koszyk jest inny ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
dsk

Post autor: dsk »

Zastanawia mnie to wgłębienie w miejscu gdzie przykręca się MCPCB z diodą. Dlaczego zrobili taką dziurę? :roll:
Awatar użytkownika
maciex93

Pewnie jakaś sprawa produkcyjna, oczywiście lepiej jak by tego zagłębienia nie było, ale sądzę, że nie ma to dużego wpływu na oddawanie ciepła na głowicę, powierzchnia styku i tak jest wystarczająca. W sumie to gorzej by było, gdyby na środku był odstający dzyndzel który by skutecznie ograniczył powierzchnię styku.
dsk

Post autor: dsk »

maciex93, czekamy na zdjęcia jak to świeci. Jest to o tyle ciekawe, że możesz porównać ze sobą XM-L2 i XP-G2 w takim samym relflektorze. :mrgreen:
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

Witam.
Zagłębienie pewnie zostało po tokarce. Ja mam identycznie w swoich lampkach na rower.
Pewnie da się zrobić bez ale jak to już nie wiem :P
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

dsk pisze:Zastanawia mnie to wgłębienie w miejscu gdzie przykręca się MCPCB z diodą. Dlaczego zrobili taką dziurę? :roll:
To po nakiełku, lub wiertle, tzw "dziura technologiczna". :)
Awatar użytkownika
Saud

Post autor: Saud »

maciex93 pisze:Pewnie jakaś sprawa produkcyjna, oczywiście lepiej jak by tego zagłębienia nie było, ale sądzę, że nie ma to dużego wpływu na oddawanie ciepła na głowicę, powierzchnia styku i tak jest wystarczająca. W sumie to gorzej by było, gdyby na środku był odstający dzyndzel który by skutecznie ograniczył powierzchnię styku.
Nie wytrzymałem ... :wink: Zrobili tej latarce tragedie a faktycznie konkretny sprzęt ...z zewnątrz :mrgreen:

Szczerze "pisząc" zanim ta dioda się zużyje przez tą dziurę szybciej gwinty w latarce się rozjadą a przełącznik straci 30% przewodności od klikania\oparów a więc jaki jest sens celowego wyrzynania tych zagłębień w latarkach z takim zamiłowaniem przez chińczyków czyżby chcieli mieć pewność :cool:
Pozdrawiam

Edyt
No Comment :wink: :razz: muszę sobie ręce powiązać aby mi nie opadały
Ostatnio zmieniony poniedziałek 27 sty 2014, 21:27 przez Saud, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Zbychur

Ta głowica nie jest wykona w jednym zapięciu do uchwytu. To zagłębienie w którym w czasie obróbki umieszczony był kieł. Pozwala to na szybkie i zawsze w miarę dokładne wycentrowanie elementu w uchwycie na tokarce. Nie będzie miał większego wpływu na żywotność diody, bo pad termalny pod dioda ma o wiele mniejszą powierzchnię i zdolność odprowadzenia ciepła niż powierzchnia styku między podłożem a powierzchnią pod nim. Po za tym o wiele więcej czasu zajęłoby i trudniej byłoby uzyskać od noża powierzchnię bez tego "cycka" o którym wspomina Maciek zwłaszcza w takim zagłębieniu. Wejdzie tam tylko cienki nóż, który na takiej długości może już dostać drgań co spowoduje powstanie nierówności na tej powierzchni, więc najprawdopodobniej została wykona frezem, który i tak mógłby zostawić nierówność na środku, więc należy się cieszyć, że jest tak a nie gorzej. Moim zdaniem ta dziura bardziej świadczy o profesjonalizmie niż o partactwie lub celowym działaniu na niekorzyść klienta, choć nie przeczę mogła być mniejsza.
kylo117

Post autor: kylo117 »

"Dziura " jest po to żeby łatwiej było utrzymać parametry obróbki - gładkość i płaskość powierzchni pod dioda.

Powierzchnia wygląda na toczoną, a kiedy nóż tokarski zbliża się do osi obrótu parametry skrawania się zmieniają, aby je utrzymać tokarka CNC zwiększa obroty.
Obroty trzeba ograniczyć bo inaczej dążą do nieskonczonisci - uszkodzenie obrabiarki.

Trzeba więc wybrać: albo robimy "dziurę" albo zostaję nam górka bo nóż tokarski sobie nie radzi...
Ostatnio zmieniony niedziela 12 sty 2014, 22:54 przez kylo117, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

kylo117 pisze:"Dziura " jest po to żeby łatwiej było utrzymać parametry obróbki - gładkość i płaskość powierzchni pod dioda.

Powierzchnia wygląda na toczoną, a kiedy nóż tokarski zbliża się do osi obrótu parametry skakania się zmieniają, aby je utrzymać tokarka CNC zwiększa obroty.
Obroty trzeba ograniczyć bo inaczej dążą do nieskonczonisci - uszkodzenie obrabiarki.

Trzeba więc wybrać: albo robimy "dziurę" albo zostaję nam górka bo nóż tokarski sobie nie radzi...
Amen :)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

"parametry skakania" -> skrawania ;)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
maciex93

Zdjęcia ;)

-------kontrolne----------------------------------XM-L2 T6 3B @ 3,5A obok aparatu----------XM-L2 T6 3B @ 3,5A nad aparatem
ObrazekObrazekObrazek

------kontrolne-----------------------------------XP-G2 R5 3C @ 2,8A obok aparatu----------XP-G2 R5 3C @ 2,8A nad aparatem
ObrazekObrazekObrazek

Na powyższych zdjęciach odległość do oświetlanego brzegu stawu wynosi 208m a do garażów 228m wg. google maps. (ustawienia aparatu, F/8, czas naświetlania 5s, ISO200, WB, słoneczne)

A dla poniższych F/7,1 czas naświetlania 6s, ISO200, WB słoneczne.

XM-L2 T6 3B @ 3,5A oświetlony brzeg jest oddalony o 170m.
Obrazek

XP-G2 R5 3C @ 2,8A oświetlony brzeg jest oddalony o 170m.
Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela 12 sty 2014, 21:48 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Jakie miałeś ustawienia aparatu?
ODPOWIEDZ