Klekotanie ogniwa w latarce.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Borsuczy

Klekotanie ogniwa w latarce.

Post autor: Borsuczy »

Witam. Są jakieś fachowe porady jak zapobiec takiemu obijaniu się ogniwa w tubie? Chodzi mi o latarki dopasowane pod 18650, a nie takie tłuściochy, co jeszcze grubej rurki plastikowej potrzebują.
Obrazek
W mojej dbającej o szczupłą sylwetkę M1 ten problem nieco mnie irytował, to wziąłem taką taśmę stosowaną do sklejania wiązek przewodów. Allegro oczywiście jej nie zna, ale po firmie i nazwie, to w wielu sklepach normalnych narzędziowych powinno się taką znaleźć. LINK
Obrazek
Najpierw wyciągnąłem pierścienie, bo ich średnica wewnętrzna jest trochę mniejsza od samej tuby. Dociąłem kawałki taśmy pod wymiar, włożyłem do środka kawałek taśmy przykładając nieklejącą się stronę do obudowy i tak przeciągnąłem, żeby był na środku, a potem przykleiłem do równoległej ścianki. Potem to samo z drugim kawałkiem, który przykleiłem naprzeciwko. Wcisnąłem z powrotem pierścienie, przykręciłem tubę do głowicy.
Obrazek
Ogniwo wsuwa się z lekkim oporem, nie wypada pod własnym ciężarem. Trzeba lekko machnąć latarką, żeby się wysunęło. Udało się idealnie- zero stukotów. :grin:
Obrazek
Gra gitara. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Koszulki termo na ogniwo, lub gruba folia np. PP zwinięta i włożona do wewnątrz tuby. Jej sprężystość amortyzuje ruchy ogniwa.

Pozdrawiam
PS: Kontroluj stan bo od temperatury, taśma "lubi puścić klej".
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Borsuczy

Właśnie próbowałem pogrubiać ogniwo, ale jak wspomniałem pierścienie mają mniejszą średnicę wewnętrzną i to nie wypali. A jak chodzi o puszczanie kleju, to tutaj raczej nie ma co się martwić, bo przecież taśma jest cały czas dociskana przez ogniwo i nawet jak puści klej, to lampka ostygnie i klej znowu zastygnie. A tak w ogóle nie wiem czy ciepełko z latarki zrobi jakiekolwiek wrażenie na tej taśmie, jak takich używają do wiązania przewodów pod maskami samochodów i nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Włąśnie o to chodzi, że klej może wypłynąć i przykleić ogniwo.
Borsuczy pisze:...jak takich używają do wiązania przewodów pod maskami samochodów i nic się nie dzieje.
Oj dzieje dzieje... sporo tego przerabiałem... o na przykład...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Borsuczy

No tak, zapomniałem, że nie piszę z jakimś zielonkiem. :wink:
Awatar użytkownika
Drut12

Post autor: Drut12 »

U mnie w UF C8 jest ten sam problem na ogniwach które mają do 18.3mm, jakiś niezręczny chiński "projektant" dowalił średnice wewnętrzną 18.8mm.
Ja używam przezroczystych koszulek termo, w przypadku ogniwek Sanyo mają one tak elastyczne i grube koszulki że wchodzą idealnie i nie terkoczą.
ODPOWIEDZ