Czołówka 2xLED "Cree XP-G R5 + 3W LED 348LM
Q1 i Q2 są sterowane mikroprocesorem U1 a one z kolei sterują bezpośrednio diodami. Można w tym miejscu podcinać i podpinać przełączniki, inne procki itp.
Ja mając taką latarkę dla siebie zrobiłbym nową płytkę PCB wrzucił ATTiny i po 3 AMCki na diodę (po uprzedniej wymianie diod na XP-G2 i XM-L2). Koszty by taki zabieg podniósł sporo ale przynajmniej byłaby porządnie zrobiona czołówka.
Ja mając taką latarkę dla siebie zrobiłbym nową płytkę PCB wrzucił ATTiny i po 3 AMCki na diodę (po uprzedniej wymianie diod na XP-G2 i XM-L2). Koszty by taki zabieg podniósł sporo ale przynajmniej byłaby porządnie zrobiona czołówka.
Nie moja ligaElSor pisze:Q1 i Q2 są sterowane mikroprocesorem U1 a one z kolei sterują bezpośrednio diodami. Można w tym miejscu podcinać i podpinać przełączniki, inne procki itp.
Podjąłbyś się zrobienia czegoś takiego dla mnie ?
workaround na to dwa sterowniki lub jeden sterownik do którego jest podpięty ten włacznik (pomiędzy diodami a sterownikiem) co tam jest plus drugi włączniki pomiędzy zasilaniem a sterownikiem
Skoro masz już ten sterownik na 3xAMC i przełącznik ON/OFF/ON to mogę zrobić tak, że gorzej chłodzona dioda będzie zasilana prądem 350mA a ta lepiej chłodzona prądem 700mA (ew także 350mA). Będzie w 1 chwili świeciła jedna lub druga dioda (nigdy obie na raz). Choć patrząc na koszty wysyłek i prostotę moda to lepiej będzie jak Ci narysuję i wytłumaczę co z czym i jak OK?madmun pisze:Podjąłbyś się zrobienia czegoś takiego dla mnie ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 sty 2014, 13:07 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
Będę leciał Ci w takim razie .....ElSor pisze:Skoro masz już ten sterownik na 3xAMC i przełącznik ON/OFF/ON to mogę zrobić tak, że gorzej chłodzona dioda będzie zasilana prądem 350mA a ta lepiej chłodzona prądem 700ma (ew także 350mA). Będzie w 1 chwili świeciła jedna lub druga dioda (nigdy obie na raz). Choć patrząc na koszty wysyłek i prostotę moda to lepiej będzie jak Ci narysuję i wytłumaczę co z czym i jak OK?madmun pisze:Podjąłbyś się zrobienia czegoś takiego dla mnie ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 sty 2014, 13:08 przez madmun, łącznie zmieniany 1 raz.
Także oto i schemat:
Diodę 1N4148 itp można znaleźć w praktycznie każdym zasilaczu (właściwie każde urządzenie elektryczne w domu zasilane z sieci). Trzeba wykonać 1 cięcie i kilka lutowań.
Ten przewód pomarańczowy lutowany do sterownika, mniej więcej na środku, może być przylutowany także z 2giej strony w miejscu gdzie normalnie jest dołączany + baterii.
[ Dodano: 6 Styczeń 2014, 12:53 ]
Diodę 1N4148 itp można znaleźć w praktycznie każdym zasilaczu (właściwie każde urządzenie elektryczne w domu zasilane z sieci). Trzeba wykonać 1 cięcie i kilka lutowań.
Ten przewód pomarańczowy lutowany do sterownika, mniej więcej na środku, może być przylutowany także z 2giej strony w miejscu gdzie normalnie jest dołączany + baterii.
[ Dodano: 6 Styczeń 2014, 12:53 ]
Kosztem 0,3V mniej na 1 diodzie i zakupem diody Schottkyego da radęZbychur pisze:Świeci albo flood albo Flood+Throw, na jednym sterowniku da radę?
Witam
Pozdrawiam
PS: Link 1 , Link 2
Chyba, żeby całością przełączania zajął się procek, a AMCki podzielić jeszcze na sterowaniu i podpiąć pod PWMa i PWMb.ElSor pisze:[ Dodano: 6 Styczeń 2014, 12:53 ]Kosztem 0,3V mniej na 1 diodzie i zakupem diody Schottkyego da radęZbychur pisze:Świeci albo flood albo Flood+Throw, na jednym sterowniku da radę?
Pozdrawiam
PS: Link 1 , Link 2
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
To ja sobie zostawię te dwa sterowniki, a problem 2+1 rozwiążę inaczej. W zasadzie mam już pomysł tylko muszę go przetestować, żeby się nie wygłupićElSor pisze: Zbychur napisał/a:
Świeci albo flood albo Flood+Throw, na jednym sterowniku da radę?
Kosztem 0,3V mniej na 1 diodzie i zakupem diody Schottkyego da radę
Wtedy byłoby najlepiej, bo można wyłącznik zastąpić mikroswitchem i zrobić takie cuda, że się Chińczykom nie śniłoPyra pisze:Chyba, żeby całością przełączania zajął się procek
[ Dodano: 6 Styczeń 2014, 13:29 ]
Chyba domyślam się jaki ... jeśli tak, to dobrze kombinujeszZbychur pisze:W zasadzie mam już pomysł tylko muszę go przetestować, żeby się nie wygłupić
ElSor pisze:Także oto i schemat:
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_52ca9797f198f6083.jpg]Obrazek[/url]
[ Dodano: 6 Styczeń 2014, 12:53 ]Kosztem 0,3V mniej na 1 diodzie i zakupem diody Schottkyego da radęZbychur pisze:Świeci albo flood albo Flood+Throw, na jednym sterowniku da radę?
Dzięki! Faktycznie proste, idę szukać diody ...
Ewentualnie co jeżeli mam np sterownik z 4*amc jak wtedy będzie wyglądał schemat?:
www.fasttech.com/p/1122401 - taki sterownik
Poszłoby po 700mA w każdą diodę ?
Pozdrawiam
Tomasz
www.fasttech.com/p/1122401 - taki sterownik
Poszłoby po 700mA w każdą diodę ?
Pozdrawiam
Tomasz
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm