Reflektor 3 x XM-L
Reflektor 3 x XM-L
Witam wszystkich serdecznie .
Na kai wypatrzyłem ref pod 3 x XM-L o średnicy 52 mm i głębokości 26 mm . Czy któryś z kolegów może posiada taki reflektory i może udzielić odpowiedzi na dwa pytania . Mianowicie , czy lepiej skupia od tego 19 mm . Oraz , czy zmieszczą się po niego diody na 16 mm podłożach .
Pozdrawiam Grzegorz .
Na kai wypatrzyłem ref pod 3 x XM-L o średnicy 52 mm i głębokości 26 mm . Czy któryś z kolegów może posiada taki reflektory i może udzielić odpowiedzi na dwa pytania . Mianowicie , czy lepiej skupia od tego 19 mm . Oraz , czy zmieszczą się po niego diody na 16 mm podłożach .
Pozdrawiam Grzegorz .
A rozmiar głowicy masz już określony jakimiś sztywnymi parametrami? Bo są jeszcze inne opcje, jeśli potrzebujesz lepszego skupienia.
1. Kolimatory (soczewki) TIR np. wąskie, powinny dać lepsze skupienie i a spill pobokach szerszy.
2. 3 niezależne reflektory, ale tu pewnie trzeba będzie większą głowicę zrobić.
1. Kolimatory (soczewki) TIR np. wąskie, powinny dać lepsze skupienie i a spill pobokach szerszy.
2. 3 niezależne reflektory, ale tu pewnie trzeba będzie większą głowicę zrobić.
Soczewki przerabiałem w pierwszej latarce . Brak wyraźnego promieniami środkowego . W sumie wyszło fajne oświetlenie na czyste wody . Niestety ma nasze krajowe trzeba coś mocniejszego , dlatego powstał projekt 3 x XM-L2 na podłożach miedzianych z prądem 5 A w diode skupione potrójnym refem . Zdaje sobie sprawę że nie skupie tego tak jak hida .
Tutaj bardzo będzie Ci przeszkadzał spill, tak mi się wydaje, bo nie nurkuję, ale w zadymionym pomieszczeniu fandyfire UV-S5 na 3xXM-L T6 3C 2 3,3A w diodę zrobiło taką poświatę, że nic nie widać. Nie wiem czy nie lepszym i w sumie tańszym rozwiazanie nie byłoby użycia 1xMT-G2 w większym refie. na przykład
http://kaidomain.com/product/details.S021807, albo większym. Na pewno będzie wyraźniejszy spot. Bo taka moc światła rozlazłego nie koniecznie musi pomóc, po za tym możesz pomyśleć też o zastosowaniu 3xXP-G2@3A w diodę, będzie na pewno mocniejszy spot niż przy 3xXM-L2@5A
http://kaidomain.com/product/details.S021807, albo większym. Na pewno będzie wyraźniejszy spot. Bo taka moc światła rozlazłego nie koniecznie musi pomóc, po za tym możesz pomyśleć też o zastosowaniu 3xXP-G2@3A w diodę, będzie na pewno mocniejszy spot niż przy 3xXM-L2@5A
To nie chodzi o lumeny a o ilość luksów z 1m (lux/1m), z doświadczenia powiem, że spot będzie mniejszy, a zasięg 25% większy. 3xXM-L na sinkpadach @3,3A w takim refie daje ok. 40Klux/m i le da XP-G2 nie wiem, ale są o wiele łatwiejsze do skupienia, bo mają mniejsze emitery i kąt świecenia 115*, a XM-L2 125*. Poszukam za moment czegoś, to może Ci rozjaśni sprawę.
lumeny to to, co wychodzi z diody w całości, czyli moc światła. W spocie masz luksy, czyli natężenie światła.grzekot pisze:Czyli będę miał więcej lumenow w spocie niż z 3 x XM-L2 5 A . Ile to da lumemow .
I tak: przy tym samym reflektorze więcej lumenów da więcej luksów.
Pojawia się pytanie: czy warto dać 2/3 więcej prądu (i o 40% skrócić czas świecenia) i uzyskać znacznie mniejszy przyrost jasności?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Generalnie trochę działam po omacku . Tak naprawdę dopiero pod wodą będę wiedział czy o to chodziło . W moim projekcie wzoruje się trochę na gralu 3 x XM-L . Chociaż go na oczy nie widziałem i nie Wiem jaki ma ref .
Z lumenami , to chodziło mi o 3 x xp-g2. Czyli w którym rozwiązaniu bedzie więcej luxow w spocie .
Z lumenami , to chodziło mi o 3 x xp-g2. Czyli w którym rozwiązaniu bedzie więcej luxow w spocie .
Po prawej XM-L2 U2@4A refie Catapult z szybką z powłokami AR (ok. 96-97% przepuszczalności światła zrobione z półfabrykatu optycznego), po lewej XP-G2 S2@3,A w teoretycznie gorszym refie, plastikowym i dodatkowo mocno ocieplającym barwę diody i zwykła szybka szklana ponad 2mm grubości czyli jakies 88% przepuszczalności.
Odległość do ściany 3200mm, aparat 3400mm, lampki świecą na maxa ale wartość ekspozycji celowo została obniżona, żeby pokazać różnicę.
Refie z catapult spot XP-G2 jest jeszcze mniejszy, ale nie mam w tej chwili podkładek, żeby go wycentrować.
Tu jeszcze w lekkim zbliżeniu
Tu ta z XP-G2 w terenie, ale było wtedy lekko mleczne powietrze i zdjęcie nie wyraźne trochę bo robione z ręki, a czas naświetlania to 1s przy ISO 100, przesłona 2,8
Różnica jasności w punkcie jest zdecydowanie na korzyść XP-G2
[ Dodano: 5 Styczeń 2014, 23:29 ]
Thrunite TN31 modowana na XM-L2@6,5A na miedzianym podłożu (500k luksów)
To wszystko fajnie wygląda w dużych refach, ale w tym z Kinga 3xXM-L będzie jeszcze wieksza ściana światła. Wiadomo też, że takie 6,5A wykończy szybko ogniwa i diodę na dłuższą metę.
*Zdjęcia użytkownika ILIKEFLASHLIGHTS z BudgetLightForum.com
http://budgetlightforum.com/node/15579
Odległość do ściany 3200mm, aparat 3400mm, lampki świecą na maxa ale wartość ekspozycji celowo została obniżona, żeby pokazać różnicę.
Refie z catapult spot XP-G2 jest jeszcze mniejszy, ale nie mam w tej chwili podkładek, żeby go wycentrować.
Tu jeszcze w lekkim zbliżeniu
Tu ta z XP-G2 w terenie, ale było wtedy lekko mleczne powietrze i zdjęcie nie wyraźne trochę bo robione z ręki, a czas naświetlania to 1s przy ISO 100, przesłona 2,8
Różnica jasności w punkcie jest zdecydowanie na korzyść XP-G2
[ Dodano: 5 Styczeń 2014, 23:29 ]
Thrunite TN31 oryginał XM-Lptja pisze:Pojawia się pytanie: czy warto dać 2/3 więcej prądu (i o 40% skrócić czas świecenia) i uzyskać znacznie mniejszy przyrost jasności?
Thrunite TN31 modowana na XM-L2@6,5A na miedzianym podłożu (500k luksów)
To wszystko fajnie wygląda w dużych refach, ale w tym z Kinga 3xXM-L będzie jeszcze wieksza ściana światła. Wiadomo też, że takie 6,5A wykończy szybko ogniwa i diodę na dłuższą metę.
*Zdjęcia użytkownika ILIKEFLASHLIGHTS z BudgetLightForum.com
http://budgetlightforum.com/node/15579
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 sty 2014, 20:43 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Np tu > http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=116267#116267grzekot pisze:Gdzie znajdę wykres zależności prądu do lumenów dla diody XP-G2 .
- smokuxx1987
A nie przypadkiem 50K luksów?Zbychur pisze:...
Thrunite TN31 modowana na XM-L2@6,5A na miedzianym podłożu (500K luksów)
Obrazek
...