Jedno ogniwo wiecej - co się stanie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
icewinter

Jedno ogniwo wiecej - co się stanie

Post autor: icewinter »

Witam posiadam latarkę trustfire 7 x xml , sterownik w latarce kupiony na kaidoman
http://www.kaidomain.com/product/details.S020419
Mam pytanie ponieważ latarka pobiera teraz dużo prądu więc postanowiłem ze dokręcę przedłużkę na 4 ogniwo i teraz moje pytanie co sie stanie i czy sterownik to wytrzyma ?
bo sie boje to spalić. Chodzi mi o to żeby latarka dłużej świeciła

czekam na wasze zdanie zanim ją włączę

Obrazek
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Niestety sterownik pracuje w zakresie 6-12V, a 4x4,2 to prawie 17V
a tu masz odpowiedź z KAI
http://www.kaidomain.com/product/browsediscussions/203
icewinter

Post autor: icewinter »

w takim razie nie będzie próbował
kriqs

Post autor: kriqs »

Witam
Mam takie pytanie. Żeby zwiększyć pojemność wspólna akumulatorów, łączy się je równolegle, a żeby zwiększyć napięcie łączy się je szeregowo ?. Czyli dołożenie kolejnej baterii do latarki kolegi powyżej, zwiększy jej czas używania ?
ptja

Post autor: ptja »

kriqs pisze:Czyli dołożenie kolejnej baterii do latarki kolegi powyżej, zwiększy jej czas używania ?
co do zasady: tak. Dołączając kolejne ogniwo zwiększasz energię zgromadzoną w źródle zasilania.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
kriqs

ale kolega jak rozumiem chce dodać szeregowo, wiec doda to energii ? czy energia zostanie ta sama a tylko napięcie wzrośnie?
ptja

kriqs pisze:ale kolega jak rozumiem chce dodać szeregowo, wiec doda to energii ? czy energia zostanie ta sama a tylko napięcie wzrośnie?
Pytanie pomocnicze: co to jest energia (elektryczna)?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
kriqs

hmmm chodzi mi o pojemność akumulatora. Pytanie mi się jeszcze jedno nasuwa. Czy jak połączę 2x18650 szeregowo to będę miał około 7V i pojemność 2000mAh ? A jak dioda potrzebuje 3V i 1A, to jak długo będzie świecić teoretycznie ? 2 godziny ?
Awatar użytkownika
Falanis

Post autor: Falanis »

Teoretycznie tak.
Mniej więcej dobrze to liczysz :-)
kriqs

Czyli jak kolega icewinter by dołożył i 10 akumulatorów jeden po drugim ( szeregowo ) , niewiele to pomoże, w tym żeby latarka dłużej chodziła ?
ptja

Dalsze pytania pomocnicze:
- jaki prąd płynie ze sterownika impulsowego do LEDa przy zmieniającym się napięciu zasilania?
- czy prąd przy napięciu zasilania np. 7,4V jest inny niż przy 11,1V (przy takiej samej mocy doprowadzonej do diody)?
- jeśli jest inny, to w jakim stopniu się różni? Rośnie przy wzroście napięcia zasilającego czy maleje?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

kriqs pisze:Czy jak połączę 2x18650 szeregowo to będę miał około 7V i pojemność 2000mAh ? A jak dioda potrzebuje 3V i 1A, to jak długo będzie świecić teoretycznie ? 2 godziny ?
Teoretycznie tak.
Ale chaos. Jeśli prąd do diody ograniczymy rezystorem wtedy ok - 2 godziny, natomiast jeśli zastosujemy przetwornicę step-down (przyjmijmy, że jej sprawność wyniesie 100%) wtedy dioda będzie świeciła 4 godziny, podobnie w przypadku gdybyśmy ogniwa połączyli równolegle (3,6V 4000mAh).
ODPOWIEDZ