jak poprawić LIEREN KC-01

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
HigBee

jak poprawić LIEREN KC-01

Post autor: HigBee »

Witam ,

Pozdrowienia dla wszystkich z okazji mojego pierwszego postu.

------------------------

Do sedna :

skusiłem się na taką małą zabaweczkę LIE REN KC-01 --> LINK

Obrazek

Moja zbudowana jest trochę inaczej niż ta z recenzji w linku.

Chciałbym ją poprawić trochę i w związku z tym mam kilka pytań :
1.
Czy ktoś wie co to za sterownik ?
czy da się z nim coś zrobić - np. wyłączyć stroboskopy ?
- wg sprzedającego ma ochronę ogniwa, ale czy wierzyć ? może lepiej wymienić ?
- czy może wystarczy ogniwo z własną ochroną ?
2.
Jak poprawić ją termicznie ?
- "zapchać" czymś dziurę pod diodą ?
- zlecić zrobienie całkiem nowej piguły ?
znajdzie się tu ktoś chętny kto zrobiłby pigułę, no i za ile ?
3.
Czarne lustro ? - robić z tym coś, czy nie mam sensu ?
4.
Za pstryczek wezmę się później - na razie działa.
5.
Do kogo uderzyć po tani dobry sterownik i ogniwko ?

Obrazek - Obrazek - Obrazek - Obrazek - Obrazek - Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek 27 sie 2013, 08:25 przez HigBee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Witaj,
Typowy zoom , jak widzisz kompletny brak chłodzenia . Podłoże leda opiera się wyłącznie na cienkich ściankach piguły .

Trzeba dotoczyć i wprasować na początek odpowiedni wałek alu/miedź w puste miejsce pod ledem.
Do tego dobra pasta .

Driver do kosza bo nic w nim nie zmienisz, driverek na AMC od Grega . Możesz wybrać zgodnie z upodobaniami programowalny itd.
Poczytasz w sklepiku. Ogniwo podobnie - greg.

Za włącznik warto się również zabrać odrazu bo to będzie słaby punkt.

--------------------------------------------------------------------------------

Jeszcze uwaga , na forum piszemy po polsku. Stosujemy duże litery i kropki bo to co napisałeś to chaos .Popraw to.
Awatar użytkownika
HigBee

Post autor: HigBee »

Widzę, że jak zawsze kiedy próbuje się zgłębić temat zaczyna się "Never Ending Story"
OT: ostatnio kupowałem kino domowe, zacząłem z nieprzekraczalnym budżetem XXXX,- a skończyłem z rachunkiem prawie dwukrotnie wyższym.
Teraz chciałem mieć przyzwoitą latareczkę za nieduże pieniądze, a tu się robi skarbonka: sterownik, piguła, ogniwko ... co później, pstryczek ?

No to wiem gdzie pytać o sterownik i akumulatorek.

Co do piguły, to:
1.
mam pasty termo z komputera: "Arctic Silver" i "Arctic Ceramic" - będą dobre?
2.
w oryginale mam sterownik o średnicy 20mm, standard to chyba 17mm ?
rozumiem, że rozsądniej będzie zrobić nową pigułę na 17mm, np. pod sterowniki AMC7135
3.
czy rdzeń piguły (pod diodą) zrobić jak najgłębszy?
ile zostawić miejsca z drugiej strony - na sterownik ?
4.
wyczytałem, że sterownik AMC7135 wymaga chłodzeni i trzeba go wlutować po obwodzie,
czy w takim układzie piguła nie będzie jednorazowa? da się to potem wylutować ?

Następne pytania później, bo pewnie się jeszcze jakieś pojawią.

PS
Proszę o namiar na kogoś kto zrobiłby pigułę.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

ad 1. Jak najbardziej.

ad 2. Zrobienie nowej piguły podwyższy koszty ale można , prościej będzie dodać rdzeń do tej a do drivera dolutować krążki z grubszego drutu miedzianego na obwodzie płytki drivera.

ad 3. Im grubszy tym będzie sprawniejsze przekazywanie ciepła na body ale musi zostać tak 5mm na driver.

ad 4. Jw , oczywiście da się wylutować.
Norbert2000

Post autor: Norbert2000 »

Witam serdecznie,

Jestem nowym użytkownikiem i również jestem zielony co do takiego sprzętu, ale zakupiłem latarkę taką jak powyżej czyli Lie Ren KC-01. Uwielbiam jeździć na rowerze również po zmroku dlatego zdecydowałem się na takie "cudo".

Pytanie moje brzmi:

Czy w puste miejsce pod diodą można włożyć np pięć jednogroszówek przesmarowanych pastą chłodzącą tak aby wypełniła całą przestrzeń?

Wiem, że to szalony pomysł, ale może się sprawdzi :mrgreen:
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Ta dziura musi być wypełniona na ciasno, np. plastrem z pręta alu o pasującej, średnicy co najmniej 3mm grubości (wysokości), żeby ciepło z diody mogło się poprzez ścianki piguły wydostać na zewnątrz. Piguła jest wkręcana na znacznej długości a to już duży plus.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Norbert2000 pisze:Czy w puste miejsce pod diodą można włożyć np pięć jednogroszówek przesmarowanych pastą chłodzącą tak aby wypełniła całą przestrzeń?
Istotą wypełnienia pustej przestrzeni pod MCPCB jest poprawa przekazywania ciepła z diody na obudowę, tak więc najlepiej wytoczyć nową pigułę, ostatecznie można dorobić pastylkę dopasowaną na wcisk i wprasować do wewnątrz.
Pasty termoprzewodzące, swoje właściwości zawdzięczają wypełniaczowi, czyli substancji która de facto przewodzi ciepło, aby ją utrzymać potrzebna jest oleista substancja, a ona ciepła raczej nie przewodzi. Wniosek z tego, że gruba warstwa, praktycznie nic nie daje, wpływ na polepszenie transmisji ciepła, pasty mają przy względnej grubości rzędu setnych części mm. W zasadzie zadaniem pasty jest wypełnienie drobnych nierówności w stykających się powierzchniach. Teoretycznie najlepiej tak dopasować powierzchnie, aby styk był idealny (polerowanie itp.). Taka obróbka jest niestety bardzo kosztowna, więc stosuje się pasty.
W przypadku procesorów np. zaleca się ilość pasty odpowiadającą ziarnku ryżu, z czego i tak sporo powinno wypłynąć bokiem.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Norbert2000

Tak myślałem. ciężko to zrobić bo są dwa kabelki którę przeszkadzają w umieszczeniu nawet jakiegoś miedzianego wałeczka. Wałeczek ten musiałby mieć wyżłobione miejsca na kabelki.

A druga sprawa czy isnieje możliwość takiego przegrzania, że odlutują się kabelki??
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Norbert2000 pisze:A druga sprawa czy isnieje możliwość takiego przegrzania, że odlutują się kabelki??
Niejednokrotnie widziałem odlutowane LLEDy, kabelek tylko raz.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Norbert2000

Czyli "domowymi" sposobami ciężko mi będzie poprawić pigułę. Będę musiał znaleźć kogoś z tokarką. Czy może się mylę i macie jakiś ciekawy pomysł?
Awatar użytkownika
Zbychur

Zmierz średnicę otworu pod dziurą i spróbuj uderzyć w ten deseń

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=127318#127318

to bardzo domowy sposób
Norbert2000

dziękuję bardzo za pomoc. Może coś wykombinuję ;-)

Aha przypomniało mi się jeszcze jedno pytanie. Czy przez to ciepło i tą przestrzeń pustą pod diodą może nastąpić spadek mocy tzn latarka będzie wiecej szarpać prądu i gorzej świecić? mam akumulator ultrafire 4000mAh.
Awatar użytkownika
Zbychur

Przez brak odprowadzania ciepła dioda będzie tracić jasność z czasem i skróci się jej żywot i to drastycznie.
Norbert2000 pisze: mam akumulator ultrafire 4000mAh.
Podziel tę pojemność przez 3 i wtedy Ci wyjdzie zbliżona do prawdziwej. Dzięki takiemu akusowi, być może latarka jeszcze żyje. Nie jes tw stanie pogonić diody bo to niestety bubel, sorry. :)
Norbert2000

Domyślam się, że są latarka najwyższych lotów też nie jest:) no ale za 50 zł nie spodziewałem się rekina:) nie nagrzewa się dratycznie mocno no ale zawsze. Mam czołówkę z tą diodą i jest zimniutka nawet po godzinie pracy. Mam nadzieję ze dożyję chociaż kolejnego sezonu:)
Awatar użytkownika
Zbychur

Nie chodzi o to by dobijać leżącego, ale popatrz na to ogniwo Ultrafire
http://budgetlightforum.com/node/27603

z serii "ile jest ogniwa w ogniwie"
ODPOWIEDZ