Latarka wielofunkcyjna

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
leclerc

Latarka wielofunkcyjna

Post autor: leclerc »

Witam wszystkich serdecznie.

Adres forum wskazał mi dobry kumpel. Za Waszą pomocą kupił bardzo fajne światełko modyfikowane przez jednego z użytkowników forum. Urządzenie bardzo mi się spodobało.

Przeglądałem forum szukając jakiejś podpowiedzi, jakiego urządzenia mógłbym poszukać dla siebie. Ostatnio przeprowadziłem się do lasu i mój mały maglite przestaje dawać radę, dodatkowo bawię się okazjonalnie w geocaching z naciskiem na bunkry i inne ciemne zakamarki.

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź/propozycję zakupu latarki.

Latarka głównie do obejścia terenu wokół domu w lesie + zabawa w geocaching.
Chciałbym aby byłaby nieduża, zasilana maksymalnie z dwóch akumulatorków AA (używam baterii eneloop w różnych urządzeniach i w 100% spełniają moje moje oczekiwania).
Wydaje mi się, że odpowiednia dla mnie była latarka o dużym zasięgu, coś a'la szperacz, ale przydałoby się, aby latarka nadawała się do "szerszego" oświetlenia ciemnego wnętrza (nie wiem czy połączenie takich funkcji będzie możliwe).

Na latarkę nie chciałbym wydać więcej niż 160-180 zł.

Z góry dziękuję, jeśli ktoś znajdzie chwilę czasu i pomoże mi znaleźć lampkę pasującą do moich potrzeb.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

AA to lepiej zostaw do Garmina a do latarki zakup specjalnie ogniwa litowo-jonowe 18650 i specjalną do tego ładowarkę. Niby dodatkowy wydatek ale korzyści duże.
Latarka jakiej potrzebujesz to Convoy M1 lub M2. Do geocachingu bardziej przydaje się jednak czołówka (wpisy do logbooka 1 ręką bywają utrudnione a z latarką w zębach przy kumplach głupio się wpisywać ;) )
leclerc

Czołówkę mam jakiegoś no-name'a i daje radę, ale myślałem o czymś mocniejszym bo ostatnio zabrałem się na wyjeździe za bunkry pod Krzystkowicami, a tam bunkry i zabudowania mają spora kubaturę.
Co do baterii to nie miałem wiedzy na temat ogniw, które podał ElSor. W takim razie nie będę upierał się przy bateriach o których pisałem.
Convoy M1 i M2 wyglądają ciekawie. Kumpel chyba miał nawet coś podobnego, ale sprzęt był przerobiony przez kogoś z forum. Kupować seryjny sprzęt czy warto rozejrzeć się za jakimś przerobionym światełkiem?
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Możesz kupić bezpośrednio z fasstech z jakąś neutralną diodą i samemu dokonać podstawowych prostych poprawek lub zlecić komuś zakup i modyfikację w odpowiednim dziale. Lub ewentualnie kupić gotowca na już z trochę większym zasięgiem, delikatnie kosztem bliższych dystansów.

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11183,
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Tyle, że te prponowane latarki wymagają aku 18650, 'leclerc' musiałby wyrzucić kilkadziesiąt złotych tylko na akumulatory i ładowarkę pomimo tego, że używa wielu Eneloopów (unifikacja to bardzo przydatna rzecz).
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Poza rozmiarem (ta jest średnia) warunki spełni XinTD . Można zasilać 3 x AA. Dobrze zrobiona latarka .
Da radę bez poprawek. Kilka barw diody do wyboru.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Zbychur

phantom pisze:Tyle, że te prponowane latarki wymagają aku 18650, 'leclerc' musiałby wyrzucić kilkadziesiąt złotych tylko na akumulatory i ładowarkę pomimo tego, że używa wielu Eneloopów (unifikacja to bardzo przydatna rzecz).
Tyle, że w zadanym budżecie, nic mocnego nie kupi na AA, a na latarkę i ogniwa wystarczy. Chciałem początkowo zaproponować SA2 Eluma, ale ciężko już ją dostać, jest też
JETBeam BA20 na XP-G, który można za 30$ z wysyłka dostać, ale z drugiej strony 2x18650 zgromadzą więcej energii niż 4xAA a zajmą mniej miejsca.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

phantom pisze:'leclerc' musiałby wyrzucić kilkadziesiąt złotych tylko na akumulatory i ładowarkę
To jest dobrze zainwestowane kilkadziesiąt złoty a dokładniej 20zł za ładowarkę i ok 20zł z przesyłką 2 ogniw od woytazo. Za pozostałą część budżetu może sobie nawet 2 dobre latarki kupić (np C8 i S2).
Awatar użytkownika
phantom

Zbychur pisze:Tyle, że w zadanym budżecie, nic mocnego nie kupi na AA, a na latarkę i ogniwa wystarczy. Chciałem początkowo zaproponować SA2 Eluma, ale ciężko już ją dostać, jest też
JETBeam BA20 na XP-G, który można za 30$ z wysyłka dostać, ale z drugiej strony 2x18650 zgromadzą więcej energii niż 4xAA a zajmą mniej miejsca.
Tylko z drugiej strony po grzyba komuś 800lm w obejściu lub do lasu? A jeśli to mus to jest takie coś (jest kilka wersji):
https://www.fasttech.com/products/1400606
https://www.fasttech.com/products/1601/ ... -860-lumen

W przeliczeniu ok 100zł, nadwyżkę można zainwestować w zmianę diody na neutralną XM-L2. I jest sporo światła, dobra barwa, niezły zasięg i zasilanie z AA. A oryginał (Nitecore EA4) również z importu, na styk mieści się w budżecie (ciut poniżej 60$).
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Jakością te latarki na pewno nie grzeszą, polecam obejrzeć http://budgetlightforum.com/node/23842
Trochę ryzyko kupić, szczególnie dla osoby która raczej nie jest zainteresowana modyfikacjami na własną rękę.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
phantom

Jest kilka wersji które się między sobą różnią. Ultrafire może być jedną z tych gorszych. A za 60-80zł myślę, że i ktoś bardziej doświadczony bez problemu zmieni diodę.

PS. Np. ta wersja wygląda lepiej:
http://dx.com/p/lightmore-fa4-cree-xm-l ... 500-236427

Lumintop SD20 występuje z neutralem, marka uznana i też mieści się w budżecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

phantom, Masz swoje racje i swój punkt widzenia. Nitecre EA4 to dobry sprzęt i przyznam się bez bicia, że już kiedyś miałem ją w koszyku, ale zrezygnowałem, może kiedyś znowu się nad nią zastanowię. Mnie osobiście przekonuje jednak coś na 18650. Mam porównywalną moc i parametry w mniejszych gabarytach. Może koledze leclerc, będzie pasować bardziej twoja propozycja, nie będę jej negował. Każdy ma swoje upodobania i może już jesteśmy zepsuci trochę li-ion'ami, jednak mnie się wydaje, że lepiej w kieszeni mieć jedno 18650 niż 3AA. Faktem jest, że w razie "W" AA można kupić w kiosku i to jest ich przewaga. Dosyć dobra wydaje się być Darka, też już miałem ją w koszyku 3 dni temu :mrgreen: , ale poszło co innego.

[ Dodano: 5 Styczeń 2014, 01:32 ]
Inna sprawa, że kolega pisze o szperaczu, ale do eksploatacji bunkrów, całkiem skupione światło nie do końca może być trafione.
Awatar użytkownika
phantom

Tylko, że dla kolegi 18650 oznaczałoby konieczność zakupu ogniw i ładowarki przeznaczonych tylko i wyłącznie do tej jednej latarki, posiadając jednocześnie kilka urządzeń zasilanych Eneloopami.

To jeszcze coś na AA: Jetbeam PA40 i Fenix LD40. Bardzo podobne do siebie latarki, Jetbeam jest jaśniejszy, ale ma bardziej rozproszony promień i trudno go dostać z diodą neutralną (CW w okolicach 55$ z wysyłką). LD40 (55-60$ na ebay'u) ma neutralną diodę w standardzie, tyle że mniejszą XP-G - robi mniej światła, ale przy minimalnie lepszym zasięgu i długim czasie pracy - ponad 3 godziny w trybie maksymalnym (Fenix podaje 3h13min, Jetbeam 2:30h choć na Eneloopach zmierzono im krótsze czasy - dla obu w okolicach 2 godzin). Ich zaletą jest brak stepdowna tzn. utrzymują stałą jasność od początku do końca.
fazi

Post autor: fazi »

leclerc napisz może jeszcze czy do zabawy wykorzystujesz jeszcze rower (geocaching) - bo jak tak to latarki polecane przez phantoma (te zasilane 4 xAA) będą mało praktyczne - kłopot z uchwytami rowerowymi - wtedy korzystniej przesiąść się na Li-Iony:)

Pzdr
leclerc

Dziękuję za poświęcony czas. Muszę ogarnąć i posprawdzać przedstawione przez Was propozycje. Szczerze mówiąc nie zdawałem sobie nawet sprawy, że są jakieś mocniejsze ogniwa :oops: W wielu urządzeniach używam Eneloop i myślałem, że to najbardziej optymalne rozwiązanie.
Jak jest ciepło śmigam też rowerem, ale lampek raczej unikam. Mocowanie latarki na rowerze nie jest dla mnie ważnym aspektem przy wybieraniu urządzenia.
Podoba mi się ta XINTD zaproponowana przez Dariusz70
Muszę nad tym jeszcze posiedzieć.
Jeśli w tej cenie zmieszczę się z ładowarką i ogniwem 18650 to jestem jak najbardziej na tak.
ODPOWIEDZ