18650 i dioda cree

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
kriqs

18650 i dioda cree

Post autor: kriqs »

Witam

Mam takie pytanko. Posiadam akumulatorek, co prawda marnej jakości pewnie bo nie firmowy. Podłączony pod diodę Cree xp-e przez rezystor 1 oma, pobiera tylko 0,6A. Czy to nie za mało ? Jeżeli akumulator ma 4V, a dioda ma dostać 3v, chce 1A to ze wzoru wynika (4-3)/1 = 1om ? co jest nie tak ? i jak dam bezpośrednio na akumulator bez rezystora to jest tak samo 0,6A ? Słaba jakość ogniwa ? Zamówiłem sterownik 1,4A i pytanie drugie nasuwa mi się, czy on wyciągnie z tego akumulatorka te 1,4A ?

Pozdrawiam
ptja

Post autor: ptja »

Zerknij na charakterystykę diody, zobacz przy jakim prądzie ma 3V i jak to napięcie się zmienia w zależności od różnych parametrów (np. temperatury) i jaki jest rozrzut napięcia różnych egzemplarzy.
Przyjęcie do obliczeń wartości 3V jest zbyt mało dokładne.
Stabilizator zapewne ustabilizuje prąd, przynajmniej dopóki napięcie akumulatora będzie wyższe od napięcia diody co najmniej o minimum przewidziane przez konstruktora sterownika.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jakim sprzętem mierzyłeś prąd ?
kriqs

Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

To miej na uwadze, że miernik ten jak i przewody dołączone do niego mogą mieć rezystancję wejściową zbliżoną do zastosowanego rezystora. Czyli łącznie masz ~1,3-2Ω wpięte w obwodzie :razz:
kriqs

Wiec uwzględniając rezystancje które podałeś, zrobiłem pakiet 8 akumulatorów co dało 10 V i podłączając diode dało mi 0,98A. Strasznie się to to grzeje, a w sumie to jest niewiele więcej światła.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Mam nadzieję, że dioda jest przylutowana na podłożu a całość przymocowałeś do radiatora z użyciem kleju termo przewodzącego lub pasty i śrub?
kriqs

Tak tak dioda na podłożu i w obudowie. Wiec nie wybuchnie ale ciepło jest na diodzie dość poważne ciężko ją dotknąć.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Daj może jakieś zdjęcie tego czegoś, bo 1A w diodę nie generuje aż takiego ciepła by mogło parzyć (oczywiście przymocowane do kawałka radiatora).
kriqs

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12401 tutaj są zdjęcia tego czegoś. Sama głowica się nie grzeje tylko dioda jak ją dotknę po zdjęciu szybki.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

To nie testuj w ten sposób dalej, bo wynika z tego, że dioda z podłożem jest kiepsko osadzona w głowicy i nie oddaje ciepła. Do takich zabaw najlepiej diodę zamocować (przykleić na kleju termo, lub przykręcić śrubkami na paście termo) do radiatora, wystarczy taki od procesora z PC. Tu możesz sobie diodę zniszczyć.
ODPOWIEDZ