Pierwsza latarka za rozsądną cenę
Witam
Pozdrawiam
Nie ma takiej potrzeby. Ogniwa, które można ładować do 4,35V, doskonale pracują ładowane do 4,2V, a nawet mamy ten komfort psychiczny, że przekroczenie napięcia końcowego 4,2V nie zrobi im żadnej różnicy. One po prostu, nie będą miały pełnej pojemności, ale to tylko kilka procent, za to będą miały bardziej komfortowe warunki pracy.dsk pisze:Wniosek jest taki, że najprościej kupić jednak ogniwa 4,2V. Inne jeśli masz już czym je ładować.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pewnie, można używać ogniw ładowanych do 4,35V i ładować je do 4,2V. Nawet wydłuży to ich żywotność.
Trzeba mieć jednak świadomość, że np. z takiego Samsunga 30A zamiast 3000mAh wyciągniemy 2500-2600mAh. Jeśli cena na ogniwo 4,35V jest dobra, można rozważyć zakup i nie używać ich pełnej pojemności, tylko jakieś 83-87%.
Trzeba mieć jednak świadomość, że np. z takiego Samsunga 30A zamiast 3000mAh wyciągniemy 2500-2600mAh. Jeśli cena na ogniwo 4,35V jest dobra, można rozważyć zakup i nie używać ich pełnej pojemności, tylko jakieś 83-87%.
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... apter-plugdsk pisze:Zbychur, lepiej nie podawać linków do ładowarek z wtyczką US, bo jeszcze ktoś zaufa i kliknie.
A na targu po 2 zł
- michal2001lach
Wrócę jeszcze do swojego wątku. Mam pytanie odnośnie tej ładowarki. Gdzieś przeczytałem iż w niektórych jest tak, że jeżeli przegapi się moment naładowania to ładowarka zaczyna cykl ładowania od początku co też szkodzi ogniwom. Czy w tej jest zakieś zabezpieczenie przed tym? Mogę np. włożyć ją do gniazdka na noc i wypiąć rano? Ile taka ładowarka ładuje przeciętne ogniwa 2500mAh?
Pozdroo
Pozdroo
A jak sytuacja będzie odwrotna - mam ładowarkę ładująca do 4,35V, a ogniwa 4,2VPyra pisze:WitamNie ma takiej potrzeby. Ogniwa, które można ładować do 4,35V, doskonale pracują ładowane do 4,2V, a nawet mamy ten komfort psychiczny, że przekroczenie napięcia końcowego 4,2V nie zrobi im żadnej różnicy. One po prostu, nie będą miały pełnej pojemności, ale to tylko kilka procent, za to będą miały bardziej komfortowe warunki pracy.dsk pisze:Wniosek jest taki, że najprościej kupić jednak ogniwa 4,2V. Inne jeśli masz już czym je ładować.
Pozdrawiam
Czy w tej ładowarce mogę ładować te ogniwa??
Ostatnio zmieniony sobota 04 sty 2014, 10:08 przez aflo, łącznie zmieniany 1 raz.