18650 i dioda cree
18650 i dioda cree
Witam
Mam takie pytanko. Posiadam akumulatorek, co prawda marnej jakości pewnie bo nie firmowy. Podłączony pod diodę Cree xp-e przez rezystor 1 oma, pobiera tylko 0,6A. Czy to nie za mało ? Jeżeli akumulator ma 4V, a dioda ma dostać 3v, chce 1A to ze wzoru wynika (4-3)/1 = 1om ? co jest nie tak ? i jak dam bezpośrednio na akumulator bez rezystora to jest tak samo 0,6A ? Słaba jakość ogniwa ? Zamówiłem sterownik 1,4A i pytanie drugie nasuwa mi się, czy on wyciągnie z tego akumulatorka te 1,4A ?
Pozdrawiam
Mam takie pytanko. Posiadam akumulatorek, co prawda marnej jakości pewnie bo nie firmowy. Podłączony pod diodę Cree xp-e przez rezystor 1 oma, pobiera tylko 0,6A. Czy to nie za mało ? Jeżeli akumulator ma 4V, a dioda ma dostać 3v, chce 1A to ze wzoru wynika (4-3)/1 = 1om ? co jest nie tak ? i jak dam bezpośrednio na akumulator bez rezystora to jest tak samo 0,6A ? Słaba jakość ogniwa ? Zamówiłem sterownik 1,4A i pytanie drugie nasuwa mi się, czy on wyciągnie z tego akumulatorka te 1,4A ?
Pozdrawiam
Zerknij na charakterystykę diody, zobacz przy jakim prądzie ma 3V i jak to napięcie się zmienia w zależności od różnych parametrów (np. temperatury) i jaki jest rozrzut napięcia różnych egzemplarzy.
Przyjęcie do obliczeń wartości 3V jest zbyt mało dokładne.
Stabilizator zapewne ustabilizuje prąd, przynajmniej dopóki napięcie akumulatora będzie wyższe od napięcia diody co najmniej o minimum przewidziane przez konstruktora sterownika.
Przyjęcie do obliczeń wartości 3V jest zbyt mało dokładne.
Stabilizator zapewne ustabilizuje prąd, przynajmniej dopóki napięcie akumulatora będzie wyższe od napięcia diody co najmniej o minimum przewidziane przez konstruktora sterownika.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
http://www.ihe24.pl/mierniki-cyfrowe/14 ... 30buz.html o takim czymś.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12401 tutaj są zdjęcia tego czegoś. Sama głowica się nie grzeje tylko dioda jak ją dotknę po zdjęciu szybki.
To nie testuj w ten sposób dalej, bo wynika z tego, że dioda z podłożem jest kiepsko osadzona w głowicy i nie oddaje ciepła. Do takich zabaw najlepiej diodę zamocować (przykleić na kleju termo, lub przykręcić śrubkami na paście termo) do radiatora, wystarczy taki od procesora z PC. Tu możesz sobie diodę zniszczyć.