mnożone, nie dzieloneElSor pisze:Moc (ilość ciepła) = prąd² dzielone przez rezystancję.
Multimetr zawyża Ohmy
Tak jako ciekawostka. Przyczepiłem się dzisiaj do tego multimetra w robocie. Jest to jakiś Vorel z zakresem pomiaru napięcia do 500V. O takie dziadostwo: klik Zmierzyłem opór na samych tych przewodach zwierając ze sobą te dwie dzidy, bo szpilkami tego nazwać nie można i wyszło 00,9 Ohm, po przytrzymaniu jakiegoś czasu stabilizuje się do 00,5 Ohm. Pokazałem koledze w moim wieku, również praktykantowi, żeby go zadziwić, to mnie od tępaków wyzywać zaczął i mówi, że opór musi być duży, bo w gniazdkach wysokie napięcie jest. Już to przemilczałem.
No i miał rację. Ale tylko częściowo, bo przy pomiarze napięcia woltomierz powinien mieć dużą rezystancję (impedancję) wejściową i zazwyczaj ma wyrażoną w MΩ.
Jako ciekawostkę to powiem, że mój najlepszy woltomierz bierze więcej prądu niż procesor z drivera w stanie uśpienia mimo, że ma wg producenta ~10MΩ
Jako ciekawostkę to powiem, że mój najlepszy woltomierz bierze więcej prądu niż procesor z drivera w stanie uśpienia mimo, że ma wg producenta ~10MΩ
To procesor w stanie uśpienia bierze jakiś prąd? Chodzi o driver latarkowy? On chyba raczej lunatykuje, a nie śpi w takim razie.ElSor pisze:No i miał rację. Ale tylko częściowo, bo przy pomiarze napięcia woltomierz powinien mieć dużą rezystancję (impedancję) wejściową i zazwyczaj ma wyrażoną w MΩ.
Witam
Borsuczy zerknij do Bazy wiedzy - Pomiary
Pozdrawiam
No właśnie, rozładuje się już mojemu praprawnukowiElSor pisze:Jak nie patrzeć, to ponad 100 lat mniej czuwania na ogniwie 3100mAhA mój bierze 0,17µA
Borsuczy zerknij do Bazy wiedzy - Pomiary
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dokładnie o NANJG 105 z podmienionym prockiem na ATTiny85 i wylutowanymi rezystorami służącymi fabrycznie do pomiaru napięcia zasilania. Sterowanie odbywa się przyciskiem chwilowym czyli mikroswitchem (choć wersja na 2-3 guziki też jest w planie). Zasilanie oczywiście jest podpięte na stałe.Falanis pisze:O jaki dokładnie "driver latarkowy customowy" chodzi? Sterowany mikroswitchem?
Przecież po wyłączeniu latarki obwód jest otwarty i prąd nie ma prawa płynąć.
Praprawnukowi to chyba się rozładuje Chińskie ogniwo 4000mAh zawierające w sobie lipola 88mAhPyra pisze:No właśnie, rozładuje się już mojemu praprawnukowi