Zasilanie ładowarki

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
dominos96

Zasilanie ładowarki

Post autor: dominos96 »

Witam, mam pytanie odnoście tego czy mógłbym zasilić ładowarkę z zasilacza laptopowego 19V. Z góry mówię że zasilacz ten cały czas stabilizuje napięcie na poziomie 19V i nie ma możliwości na jakieś wzrosty napięcia bez obciążenia.
Mam zamiar wziąć Redox Beta, iMAX B6 lub coś podobnego (wszystkie takie same w sumie są). Mają one zakres od 11V do 18V.
Podobno jak napięcie będzie niezgodne to ładowarka pokaże błąd, więc teoretycznie nic nie powinno się uszkodzić. Ale czy dopuści ona te 19V ?
Może już ktoś próbował coś takiego zrobić.
Jak nie podejdzie to można było by dać tam 2 diody w szereg
ObrazekObrazekObrazek
macgap90

Post autor: macgap90 »

W większości zasilaczy laptopowych za poziom napięcia wyjściowego odpowiada tl431 a właściwie jego dzielnik napięcia złożony z 2 rezystorów możesz rozebrać zasilacz i wymienić jeden z nich obniżając napięcie wyjściowe. Wzór na policzenie wartości rezystora jest w nocie katalogowej tl431.
Awatar użytkownika
dominos96

No nie bardzo chce zmieniać coś tym zasilaczu bo zasilam nim laptopa pracującego jako serwer w domu. Chcę się tylko dowiedzieć jak taka ładowarka na niego zareaguje
ObrazekObrazekObrazek
macgap90

Post autor: macgap90 »

Nie mam takie ładowarki ale podejrzewam, że tak. Procki i inne scalaki i tak pewnie są zasilane z jakichś wewnętrznych przetwornic jedyne co to będzie się minimalnie bardziej grzać przy ładowaniu małej liczby akumulatorów ze względu na różnice napięć wejściowego i wyjściowego.
Awatar użytkownika
dominos96

No też tak się domyślam, ale właśnie słyszałem że ładowarka może sypać błędem zasilania,
i właśnie pytam się czy ktoś może nie próbował już tak jej podpinać.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Sprawdziłem na imax b6 przed chwilą i przy minimalnym przekroczeniu 18V, np 18,1V ładowarka wywala input voltage error i wyje cały czas. Tak że nie będzie działać z 19V.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
dominos96

No tak jak myślałem, więc zostają diody, albo jakiś inny zasilacz. W sumie jak dołożę 40zł to mam 12V 5A więc może to wezmę.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Gdy kupowałem Imax'a B6 to się pytałem tutaj na forum czy brać z zasilaczem 12V 5A, czy lepiej 15V 4A i polecono mi 15V, że Imax na nim lepiej (stabilniej) działa. Tak też zrobiłem, jest OK, jak by było na 12V to nie wiem. Brałem zestaw z takim:
http://sklep.skyrc.pl/pl/p/SkyRC-Zasilacz-15V-4A/2 za 46zł.

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
GrzechVip

Post autor: GrzechVip »

Polecam zasilacze do starszych Thinkpad'ów 16V 4,5A oryginał można kupić tanio a są rewelacyjne w zestawieniu ze skośnookimi 12V.
Redox Beta sprawuje mi się świetnie ale radzę sprawdzić po światełkowemu odprowadzanie ciepła.
Awatar użytkownika
owies

Post autor: owies »

GrzechVip, gdzieś ty był w ubiegłym tygodniu jak szukałem zasiłki na giełdzie :P
W prawdzie do Sharka 10 ale to wszystko po jednych pieniądzach, znalazłem Toshibe 15V 3A za całe dwie dychy :) Za IBMy 5A wołali po 4 dychy, ale że ja i tak małymi prądami latam więc powinna wystarczyć.
EDC X1 by greg
XM-L2 T6 3C / TIR narrow / extended
Astrolux A01

Nareszcie widzę... :)
ODPOWIEDZ