SKU 7880 z innym serduszkiem, hał to ;-) foto story
- Calineczka
- Kontakt:
SKU 7880 z innym serduszkiem, hał to ;-) foto story
...wszystko przez Pikoma
Zachciało Mu się ulepszyć Ultrafire C3. A że uroku osobistego Mu nie brakuje, popełniłem.
Ze SKU7880 PIC został wypędzony, osadzono Attiny 13V, 3 tryby ciągłe, w pełni konfigurowalne...i nic więcej.proste, funkcjonalne światełko.Z pamięcią ost.trybu.
W LOW żre 70mA z palucha.Niestety tyle, bo taki rodzaj przetworniczki, w SKU7882 było sporo mniej...
No ale świeci zacnie....
A tak się działo:
Imadło operacyjne;
podnosimy transformatorek:
wywalamy PIC-a
wsadzamy Attiny, acz niektóre nózki podniesione w górę-nie dolutowujemy do płytki (1,3,5)
tu widac że jedynkę niestety dolutowałem, trza było poprawić:
łączymy wyjście PWM Attiny(n.5) z wejściem mosfeta-biały drucik w teflonie
dokładamy tranzystor npn w SOT23, kolektor do pinu 3 Attiny, emiter z pinem 7 Attiny-do masy
teraz do bazy rezystor 4,7k i cienkim drucikiem do plusa zasilania-na obrazku do kondensatora 6,8µF, drucik nieizolowany
dorzucam kondensator 100µF równolegle do małej diody Zenera 5,1V
trafko na dół
dolutowujemy cienki drucik (ciasno było) między n.8 Attiny(Uzas) a kondensatorek (tu dochodzi też katoda diody Zenera, plus owego 100µF który juz został doklejony)
trzeba było dorzucić w szereg do zasilania Attiny diodkę LL4148
w prawym dolnym rogu kondensator wejściowy 6,8µF
teraz ożeniony z rezystorem 1,5k pomagającym go rozładować, ułatwia do przełączanie trybów
i wjazd do modułu z C3ki na dolutowanych drucikach:
żeby owe druciki dolutować trzeba moduł dobrze rozgrzać. Złapałem go w kawałek gumy z dętki, w imadło, hot air na 420stopni w lewej ręce, w prawej lutownica trafo, złapało szybciutko
Oczywiście operacja grzania bez leda w module
Niestety driverek wsadzony "na kanapkę" powoduje, że odsłoniony jest kawałek gwintu w tej chwili, po dokręceniu body, ale tym będzie się Pikom bawił.Mozna wywalić oringa, ew. dac węższego między szkiełko a korpus, mozna papierkiem ściernym czy pilnikiem zeszlifowac krople cyny z obwódki driverka...
Zachciało Mu się ulepszyć Ultrafire C3. A że uroku osobistego Mu nie brakuje, popełniłem.
Ze SKU7880 PIC został wypędzony, osadzono Attiny 13V, 3 tryby ciągłe, w pełni konfigurowalne...i nic więcej.proste, funkcjonalne światełko.Z pamięcią ost.trybu.
W LOW żre 70mA z palucha.Niestety tyle, bo taki rodzaj przetworniczki, w SKU7882 było sporo mniej...
No ale świeci zacnie....
A tak się działo:
Imadło operacyjne;
podnosimy transformatorek:
wywalamy PIC-a
wsadzamy Attiny, acz niektóre nózki podniesione w górę-nie dolutowujemy do płytki (1,3,5)
tu widac że jedynkę niestety dolutowałem, trza było poprawić:
łączymy wyjście PWM Attiny(n.5) z wejściem mosfeta-biały drucik w teflonie
dokładamy tranzystor npn w SOT23, kolektor do pinu 3 Attiny, emiter z pinem 7 Attiny-do masy
teraz do bazy rezystor 4,7k i cienkim drucikiem do plusa zasilania-na obrazku do kondensatora 6,8µF, drucik nieizolowany
dorzucam kondensator 100µF równolegle do małej diody Zenera 5,1V
trafko na dół
dolutowujemy cienki drucik (ciasno było) między n.8 Attiny(Uzas) a kondensatorek (tu dochodzi też katoda diody Zenera, plus owego 100µF który juz został doklejony)
trzeba było dorzucić w szereg do zasilania Attiny diodkę LL4148
w prawym dolnym rogu kondensator wejściowy 6,8µF
teraz ożeniony z rezystorem 1,5k pomagającym go rozładować, ułatwia do przełączanie trybów
i wjazd do modułu z C3ki na dolutowanych drucikach:
żeby owe druciki dolutować trzeba moduł dobrze rozgrzać. Złapałem go w kawałek gumy z dętki, w imadło, hot air na 420stopni w lewej ręce, w prawej lutownica trafo, złapało szybciutko
Oczywiście operacja grzania bez leda w module
Niestety driverek wsadzony "na kanapkę" powoduje, że odsłoniony jest kawałek gwintu w tej chwili, po dokręceniu body, ale tym będzie się Pikom bawił.Mozna wywalić oringa, ew. dac węższego między szkiełko a korpus, mozna papierkiem ściernym czy pilnikiem zeszlifowac krople cyny z obwódki driverka...
O widzisz, super sprawa, 3 tryby i to jest to, konfigurowanie też ok bo mamy wybór. Ogólnie fajny driver ale w oryginale spaprane tryby, po operacji miód malina . Pacjent miał wadę wrodzoną ale doktor Arek wyleczył . Bardzo mi się podoba taka konfiguracja.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
- Calineczka
- Kontakt:
Jak niektórzy wiedzą, a zapewne reszta forumowiczów się domysla, ideą pomysłu było stworzenie prostego, przyjaznego i co najważniejsze wydajnego driverka do skądinąd przyjemnej i wygodnej małej latareczki jaką jest C3 bez przedłużki - w celu użycia w niej standardowych ogniw AA a nie litowych 14500, a przy zachowaniu jasności zbliżonej do tej osiąganej z lionkami.
Przyznaję się bez wstydu do idei, ale projekt i wykonanie bez wątpienia wymagały większej wiedzy i umiejętności niż moje, stąd pomysł by najważniejszym zajął się Calineczka. To też mój pomysł i też niezły, prawda?
Teraz czas na montaż i testy - oczywiście zamieszczę wyniki i zdjęcia, w tym porównania ze światełkiem ze standardowego driverka z AA i z 14500. Dodatkowe C3-ki już jadą z Chin...
Na koniec, mam nadzieję, można będzie takie maleństwo podarować na Gwiazdkę bez obawy, że osoba obdarowana zdoła się choćby w minimalnym stopniu oprzeć urokowi flashoholizmu
Przyznaję się bez wstydu do idei, ale projekt i wykonanie bez wątpienia wymagały większej wiedzy i umiejętności niż moje, stąd pomysł by najważniejszym zajął się Calineczka. To też mój pomysł i też niezły, prawda?
Teraz czas na montaż i testy - oczywiście zamieszczę wyniki i zdjęcia, w tym porównania ze światełkiem ze standardowego driverka z AA i z 14500. Dodatkowe C3-ki już jadą z Chin...
Na koniec, mam nadzieję, można będzie takie maleństwo podarować na Gwiazdkę bez obawy, że osoba obdarowana zdoła się choćby w minimalnym stopniu oprzeć urokowi flashoholizmu
Pozdr.
Pikom
Pikom
- Calineczka
- Kontakt:
Ja tymczasem pracuję nad alternatywnym, prostym softem dla takiego i innych driverów z DXa. Oczywiście na oryginalnym procesorze, bez przeróbek hardware.
Wszystko jest na dobrej drodze
Wszystko jest na dobrej drodze
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
- Calineczka
- Kontakt:
Chwilowo nie miałem jak zrobić pomiarów luksometrem i nie mam lepszego aparatu pod ręką, ale wrzucam zdjęcia pokazujące mniej więcej jasność świecenia różnych wersji UltraFire C3. Nie patrzcie na kolor promienia - ściana na której robiłem zdjęcia jest żółta i ma jakiś dziwaczny wzorek
Jak uda mi się dorwać lepszy aparat to zrobię porządniejsze porównanie.
Od lewej: UltraFire C3 Mode-A Cree P4-WC 4-Mode , UltraFire C3 Cree 1xAA 1x14500 Flashlight (with Holster) , Taka sama C3-ka jak po lewej, ale ze zmodowanym driverem sku.7880, Ultrafire C3 Cree Q5 5-Mode.
Pierwsze trzy od lewej mają eneloopy, odpowiednio dwa, jeden i jeden. Te trzy latarki mają diodę P4. Ostatnia po prawej to Q5 na lionku 14500.
wersja nie pomniejszana: http://prawo.univ.gda.pl/priv/flash/c3-1.JPG
wersja nie pomniejszana: http://prawo.univ.gda.pl/priv/flash/c3-2.JPG
Jak dla mnie, "na oko", zmodowana przez Calineczkę wersja driverka 7880 daje w latarce z P4 i jednym eneloopem światło pośrednie pomiędzy Q5 na 14500 a P4 zasilaną z dwóch eneloopów. Rewelacja
Jak uda mi się dorwać lepszy aparat to zrobię porządniejsze porównanie.
Od lewej: UltraFire C3 Mode-A Cree P4-WC 4-Mode , UltraFire C3 Cree 1xAA 1x14500 Flashlight (with Holster) , Taka sama C3-ka jak po lewej, ale ze zmodowanym driverem sku.7880, Ultrafire C3 Cree Q5 5-Mode.
Pierwsze trzy od lewej mają eneloopy, odpowiednio dwa, jeden i jeden. Te trzy latarki mają diodę P4. Ostatnia po prawej to Q5 na lionku 14500.
wersja nie pomniejszana: http://prawo.univ.gda.pl/priv/flash/c3-1.JPG
wersja nie pomniejszana: http://prawo.univ.gda.pl/priv/flash/c3-2.JPG
Jak dla mnie, "na oko", zmodowana przez Calineczkę wersja driverka 7880 daje w latarce z P4 i jednym eneloopem światło pośrednie pomiędzy Q5 na 14500 a P4 zasilaną z dwóch eneloopów. Rewelacja
Pozdr.
Pikom
Pikom
- Calineczka
- Kontakt:
Ha, pomysł niezły Jedzie jeszcze do mnie C3 z Q5 którą będę mógł zasilic dwoma eneloopami, więc byłby zestaw światełek: 2xAA P4 / 2xAA Q5 / 1xAA P4 / 1xAA P4 MOD / 1xAA Q5 MOD / 1x14500 Q5
Zabraknie do porównania 1x14500 P4 i 1xAA Q5 - ale to zrobię jakieś miksy zestawień.... A do tego oczywiście pojawie sie w wolniejszej chwili żeby zrobić pomiary luksometrem...
Zabraknie do porównania 1x14500 P4 i 1xAA Q5 - ale to zrobię jakieś miksy zestawień.... A do tego oczywiście pojawie sie w wolniejszej chwili żeby zrobić pomiary luksometrem...
Pozdr.
Pikom
Pikom
- Calineczka
- Kontakt:
...dostałem do przeróbki driverek RV7 z CPF-a:
http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=178359
Na oko taki mniejszy brat SKU7880.Drobne róznice...średnica 15,5mm
Zmierzyłem prąd dawany w LEDa z naładowanego Eneloopa-1A!! WOW
No to galeryja, z pamiętnika młodego spawacza ...eee...lutownika
http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=178359
Na oko taki mniejszy brat SKU7880.Drobne róznice...średnica 15,5mm
Zmierzyłem prąd dawany w LEDa z naładowanego Eneloopa-1A!! WOW
No to galeryja, z pamiętnika młodego spawacza ...eee...lutownika
Zegarmistrz pierwsza klasa WOW!
nie wiem, czy już to ktoś zauważył ale... SKU + Attiny 13
Calineczka, chyba kończą się Twoje udręki z wycinaniem ścieżek po PIC12....
czyżby zmarł chiński programista tych uC ...
3.7~4.2V Circuit Board (17Modes 3 Mroups ) 5PCS
Waiting 5 seconds at Mode Low, then convert to next mode
A:High/Mid/Low/Strobe/SOS
B:High/Mid/Low
C:Low/Mid/High/Strobe(10Hz)/Strobe(5Hz)/Strobe(3Hz)/Strobe(1Hz)/Alarm/SOS
nie wiem, czy już to ktoś zauważył ale... SKU + Attiny 13
Calineczka, chyba kończą się Twoje udręki z wycinaniem ścieżek po PIC12....
czyżby zmarł chiński programista tych uC ...
3.7~4.2V Circuit Board (17Modes 3 Mroups ) 5PCS
Waiting 5 seconds at Mode Low, then convert to next mode
A:High/Mid/Low/Strobe/SOS
B:High/Mid/Low
C:Low/Mid/High/Strobe(10Hz)/Strobe(5Hz)/Strobe(3Hz)/Strobe(1Hz)/Alarm/SOS