problem z ładowarką z fastech

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
lobudek

problem z ładowarką z fastech

Post autor: lobudek »

Witam. Dwa dni temu dotarła do mnie przesyłka z fasttech ( S2, C8, ładowarka ), jednak mam problem z ładowarką ( ogniwa od woytazo ). Gdy rozładowały mi się akumulatorki wsadziłem je do ładowarki no i na początku było ok. ( świeciły się 2 czerwone diody, jednak po dłuższej chwili zauważyłem, że dioda po prawej stronie mruga raz na zielono raz na czerwono, wyjąłem ogniwo zmierzyłem multimetrem było 3,78V, wsadziłem z powrotem znowu mrugało. Po jakiejś chwili przestało mrugać i świeciło an zielono, kolejny pomiar pokazał 3,8V. Pomyślałem, że coś jest nie tak, jednak dalej wsadziłem ogniwo ( po lewej stronie dioda ciągle paliła się na czerwono ). poczekałem kilka godzin, aż z lewej strony też zapaliła się zielona dioda. Wyjąłem ogniwa i to ładowane z lewej strony miało 4,2V, a to z prawej cały czas 3,8V... Co może być przyczyną tego stanu? Uszkodzona ładowarka? Gdy mierzę na "sucho" napięcie z prawej strony ładowarki to jest ok. 4,09V, a z lewej strony skacze w zakresie 4,13-4,34V.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

U mnie był zimny lut na blaszce baterii przy tych samych objawach, co u Ciebie. Lutownica i odrobina kalafonii rozwiązały problem.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Niektóre ładowarki choć mają dwa kanały niby nie zależne, to i tak lepiej ładować po jednym ogniwie, lub to drugie doładować na tym "lepszym" kanale. Nie wiem dlaczego tak jest, ale wiem że minus oba kanały mają wspólny. Może któryś kolegów bardziej biegłych w elektronice to wyjaśni. Czasem lepiej dołożyć kilka $ do sprawdzonych sprzętów.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Masz 2 opcje:

1) naprawić samemu - jak umiesz to będzie szybciej

2) wymienić - w brew pozorom, że daleko FT bardzo dobrze działa. Napisz do nich maila z opisem problemu, potem wysyłasz listem poleconym (jedynie cześć uszkodzoną dla obniżenia wagi), kasę ze wysyłkę zwracają na PayPal lub jako kredyt na zakupy. Tylko trochę to trwa.
lobudek

ElSor, raczej to nie jest problem, gdyż przekładając baterię do 2 kanału jest ok.
Zbychur, polecono mi tutaj tą ładowarkę. Chyba ją rozbiorę i sprawdzę co w środku siedzi. Póki co ładuje tylko w tym 1 kanale.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

ElSor, raczej to nie jest problem, gdyż przekładając baterię do 2 kanału jest ok.
Chodzi mi oczywiście o tą blaszkę w ładowarce stykającą się z baterią.
lobudek

ElSor, z tym, że jakby nie stykało, to nie podawałoby żadnego napięcia.
Awatar użytkownika
Zbychur

lobudek pisze:ElSor, z tym, że jakby nie stykało, to nie podawałoby żadnego napięcia.
Styk może być słaby.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

lobudek pisze:ElSor, z tym, że jakby nie stykało, to nie podawałoby żadnego napięcia.
Zimne luty już tak mają, że malutkie prądy mogą przez nie płynąć normalnie a większe powodują przerwę w obwodzie. Nic Ci nie szkodzi sprawdzić, tym bardziej, że u mnie było dokładnie tak jak to opisujesz.
lobudek

Zbychur, dlatego jak tylko ogniwo się naładuje rozbiorę ładowarkę i zobaczę na jakiej zasadzie działa i czy faktycznie gdzieś niema zimnego lutu.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Jak możesz to pokaż na zdjęciu co tam siedzi w środku.
lobudek

Rozkręciłem, luty wyglądały ok, ale wszystkie poprawiłem, jednak problem nie zniknął.
@up
Zapomniałem zrobić zdjęć, ale zaraz rozkręcę jeszcze raz i zapodam jakieś foto.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Konstrukcja bardzo prosta, niema co się tam tak naprawdę zepsuć.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

A nie ma tam przypadkiem zwarcia w okolicach układu AX2535 (nad nim lekko po prawej stronie)?
Sometimes darkness can show you the light
lobudek

Bocian, nigdzie niema zwarcia, chociaż na zdjęciu tak wygląda. Cóż pozostaje pogodzić się z 1 sprawnym slotem.
Awatar użytkownika
Zbychur

U mnie sprawa wyglądała tak. Jeśli włożyłem dwa jednakowo rozładowane ogniwa, oba naładowały się jednakowo do 4,2. Jeśli jedno ogniwo w prawym kanale już się jakiś czas ładowało i miało w okolicach 3,9V i włożyłem drugie w lewe gniazdo, to w prawym zmieniała się dioda na zielono, a lewe ładowało normalnie. Po wyjęciu ogniwa z lewego gniazda, prawe znów wskakiwało na czerwony kolor diody i ładowało dalej. Takie małe "jaja" choć święta nie te. :)
ODPOWIEDZ