mam problem mag-lite3d

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
robi

mam problem mag-lite3d

Post autor: robi »

• chciałbym przerobić mag-lite3d na mocniejszy jestem trochę elektrykowaty nie wiem jakie wymiary ma mieć ta piguła i jakie teraz kupić diody obudowę mam w jakich pieniądzach bym się zamkną ,może ktoś mi podpowie

[ Dodano: 18 Grudzień 2013, 12:58 ]
Bo z tego co czytałem fajny szperacz z niej wychodzi no gdyby tak dała mi 150 metrów było by ok ale czy to ma sens,a może ktoś ma do sprzedania za sensowne pieniądze do 200 zł coś takiego lub przerabia,proszę o pomoc.
robi
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

To raczej nie ma sensu chociażby z uwagi na kosmicznie drogie akumulatory R20. Można pobawić się w modyfikacje i zrobić na 18650, ale to jakby do Kamaza wstawić silnik od Golfa. Lepiej jest kupić nową latarkę.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj,
Przerabiałem maga 3d na led'a i muszę powiedzieć że jest to stosunkowo trudna sprawa.
Mając do dyspozycji podstawowe narzędzia trzeba poświęcić sporo czasu żeby ogarnąć ten temat.
Najważniejsze to wytoczyć pigułę, więc albo własna tokarka albo zlecenie, mi pomagał kolega kolegi, więc raz zwymiarowana piguła musiała pasować idealnie, no ale udało się.
Piguła została wykonana z mosiądzu, to zaś był właśnie problem z kawałkiem odpowiedniej średnicy, ale w końcu się udało. Można też zrobić pigułę z aluminium czy miedzi.
Reflektor zastosowałem z C8, oryginalny nie zgrywał się dobrze z diodą.
Nie podam Ci tu przepisu na wszystko, bo mocno zależy to od posiadanych sprzętów, bo mając swobodny dostęp do tokarki, wiertarki stołowej itp można taką modyfikację zrobić szybko sprawnie i przyjemnie, a tak to jest dłubanie.
W mojej zasilanie przerobiłem na 2 ogniwa 18650 zabezpieczone.
Driver dereelight oparty na AX2003 3 tryby, 2,8A prądu w diodę.
Dioda XM-L T6 na podłożu sinkpad.

Pozdrawiam.

Gotowy moduł led do maga w "świetnej" cenie ;) http://www.ebay.com/itm/Cree-XML2-Flash ... RK:MESE:IT
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
mick1

Post autor: mick1 »

"zamknął"
Piguła - to musisz sam policzyć (niestety mam 2C - więc korpus inny).
Diody - to zależy od zwierciadła (piguła w sumie też)

Pytanie pierwsze - ile chcesz wydać?
(podpowiem, że ja na moda 2C wydałem już w okolicach 200 zł).
Dioda - 30? 40?
Driver - też koło 40
piguła - 50
ref - 30 (i dojdzie jeszcze usługa tokarza)
do tego bzdurki typu wyłącznik, uszczelki, smar
Dużo pracy i cierpliwości.

Za to powstaje dobrze świecący maglite :)
robi

maciex93, witam ponownie mam pytanie jak się zamawia ten gotowy moduł czy w nim można zmienić diode na silniejszą czy zrobić samemu można wyciągnąc leprze swiatło. Z góry pozdrawiam i dziękuje za odpowieć.

[ Dodano: 27 Grudzień 2013, 13:57 ]
wiem iż moje pytanie dla was jest banalne ale jeszcze nie zamawiałem towaru w takim sklepie, a pewnie to idzie ze stanów. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek 27 gru 2013, 16:08 przez robi, łącznie zmieniany 1 raz.
robi
Awatar użytkownika
maciex93

Ten gotowy moduł swoje kosztuje, ale jak by podliczyć koszty, to ja na przeróbkę maga wydałem około 130zł na same części, a jak by do tego dodać ilość pracy to pewnie wyszło by, że opłaca się jednak ten gotowy moduł kupić.
A czy samemu można zrobić świecący mocniej? Myślę że tak, to tylko sprawa diody, prądu i reflektora, żeby uzyskać 1000lm, i zasięg ponad ponad 100m.
Gotowiec podejrzewam, że będzie dawał na jakieś max 60m, bo reflektor nie jest głęboki.
A jeszcze co do zmiany diody w tym gotowym, to nie ma za bardzo co zmieniać bo wyposażony jest w diodę XM-L2 więc najnowszą.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
robi

maciex93, Dziękuje bardzo koledze za odpowiedz ,mam jeszcze jedno pytanie w takim razie czy kupię dobrą latarkę która będzie miała np 1000lm do 200 zł bo teraz to się zastanawiam ,te targowe widzę ze mają i 5000ml ale właśnie ,można pewnie się obuć .
robi
Awatar użytkownika
maciex93

Zdecydowanie nie można wierzyć w opisy 5000lm, nawet te po 1600lm są kłamliwe, jeżeli chcesz dobrą latarkę z całkiem niezłym zasięgiem (około 100m-120m) i realnymi osiągami na poziomie 800lm to dobrą opcją będzie Convoy C8 za 200zł zmieścisz się z całym zestawem, latarka (po poprawkach), akumulatorki, ładowarka.
robi

maciex93, maciex93, A GDZIE JĄ KUPIĆ OCZYWIŚCIE PO POPRAWKACH ,PROSZĘ O POMOC BO JESZCZE MAM PROBLEM COŚ TU ZNALEZC DO KUPNA
robi
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

Po pierwsze nie krzycz. A latarkę często można znaleźć u nas w sklepiku.
Everybody lies...
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

robi pisze:A GDZIE JĄ KUPIĆ OCZYWIŚCIE PO POPRAWKACH
Np. tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11183&start=0
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
robi

lord_craven, Witam ile bys sobie życzył za za komplet z ładowarką
robi
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

robi, czytaj ze zrozumieniem. To nie jest mój temat, ja tylko podałem przykładowy.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
robi

Witam wszystkich,jednak do przeróbki oddałem naszemu koledze Darkowi,co fachowiec to fachowiec .Jak skończy na pewno się pochwalę plany są ambitne.Pozdrawiam wszystkiego najlepszego na 2014 r dla wszystkich światelkowiczów aby to światło rozjaśniło się mocniej w przyszłym roku.

[ Dodano: 2 Luty 2014, 18:23 ]
Witam ponownie,latareczka MAG-LITE przerobiona przez kolegę Darka 3-akumulatory 18650 dioda XM-L ,dorobiona piguła ,wszystko ok świeci fajnie bez porównania z orginałem .Kontakt z kolegą Darkiem fantastyczny bez problemu odpowie na każde pytanie i doradzi na plus.Finansowo bardzo uczciwie bez krentów .Mogę każdemu zaproponować z czystym sumieniem usługi jeśli ktoś chce przerobić tą latareczkę kolegę Darka który w tym temacie jest fachowcem,naprawdę wie co robi i jak robi .
robi
ODPOWIEDZ