Konfiguracja trybów pewnego sterownika

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Falanis

Konfiguracja trybów pewnego sterownika

Post autor: Falanis »

Witam,

Posiadam driverek wyciągnięty kiedyś z UltraFire C8, który ma na pokładzie 5 trybów bez pamięci (następny tryb po włączeniu).
Na pewno dużo z Was kojarzy ten sterownik, ale można sobie wyobrazić, że użytkowanie takiej latarki to katorga.

Zdjęcia słabe, ponieważ nie mam aparatu, a i do fotografa mi daleko:
Obrazek

Obrazek

Moje pytanie brzmi:
Czy można go tak skonfigurować (hardware'owo), aby posiadał tylko jeden tryb (maksymalny) ?

Przynajmniej zrobił bym z niego jakiś pożytek.
Przychodzi mi jeszcze na myśl opcja konfiguracji na zasadzie lutowania "mostków", które znajdują się na PCB, ponieważ spotkałem się z driverem, który coś takiego oferował.

PS Wydaje mi się, że gdzieś na forum przeleciał mi podobny temat, ale za nic nie potrafię go znaleźć :/
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Możesz próbować polutować zworki po kolei i wtedy testować jakie tryby są dostępne.
Większego sensu to nie ma bo driver do wymiany.
Nie ma stabilizacji prądu, najprawdopodobniej pompuje tyle ile wyciągnie z ogniwa.
Proponuje zakup popularnego naing 105C albo u grega driver programowalny, to już full wypas.
Awatar użytkownika
Falanis

Nanjg 105C znam doskonale, driver Grega również :)

Chciałem tylko zrobić z niego pożytek, (bo poniewiera się niewykorzystywany) pakując go do czegoś małego, ot tak żeby świeciło :)

Czyli rozumiem, że opcja z lutowaniem poszczególnych zworek coś zmieni?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jest duże prawdopodobieństwo że będą dostępne inne grupy trybów, tylko nie wiadomo jakie:D.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Nie jestem pewien czy to są typowe zworki, czy miejsca na kolejne rezystorki do podniesienia mocy. Ale warto spróbować, i tak nic nie tracisz. :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

W tym sterowniku prąd w trybie 100% jest ograniczony jedynie rezystancją tranzystora moseft (ten większy układ, z 8 wyprowadzeniami). Oznacza to że przy dobrym ogniwie w diodę może iść nawet 4A.
Jeżeli chcesz 1 tryb to równie dobrze możesz dać tam rezystor zamiast "drivera" ale jak chcesz pozbyć się efektu startu z następnego trybu, to spróbuj dolutować rezystor 470k równolegle do kondensatora o tak: http://i1222.photobucket.com/albums/dd4 ... MemMod.jpg
Jednak moim zdaniem driver do pudełka i na części...
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Falanis

Tutaj ktoś zastąpił ten kondensator zwarciem dla uzyskania jednego trybu :) ale kosztem dużego spadku prądu na wyjściu.

Też się zastanawiam czy te zwory to nie po prostu kolejne miejsca na rezystory, co zasugerował Zbychur.

Chętnie bym zmodował ten driver wg pomysłu maciex93, ale nie wiem czy poradzę sobie z lutowaniem na elemencie SMD.
Swoją drogą w temacie przytoczonym powyżej podają podobne propozycje z wykorzystanie rezystora 470-500kOhm.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Moja pierwsza rada - wyrzuć ten driver,
moja druga rada - wyrzuć ten driver bardzo daleko.
Kiedy to ma jeszcze tryby, to może i ma sens, w latarce ze sporą rezystancją pasożytniczą, ale w dobrej, może szybko upalić diodę.
Lepszym rozwiązaniem jest zakup płytki z 8-ma AMCkami, albo nawet zakup driverka z AMCkami i uwalonym prockiem i zrobienie zworki na pin sterujący.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Falanis

Dobrze - ten nieszczęsny sterownik odłożę na razie do "pudła" :)
Dziękuję koledzy za rady, jednak intryguje mnie inna kwestia związana z nadmienionym gdzieś powyżej sterownikiem Nanjg 105C.

Jak wiemy, posiada on pamięć trybów, która spisuję się jak należy.
Ale czy istnieje możliwość pozbycia się jej, tak aby sterownik ten startował z pierwszego trybu?

Mam tu oczywiście na myśli modyfikacje typu hardware :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

http://www.kaidomain.com/product/details.S020073 w tym sterowniku możesz ustawić zworką czy ma pamiętać tryb czy startować z pierwszego.
A jak byś miał kiedyś programator to tu http://drjones.dyndns.info/#nlite jest udostępniony program (NLITE) dla nanjg 105c, gdzie konfiguruje się tryby gwiazdkami i również można włączyć i wyłączyć pamięć.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Jeśli wersja z fasttechu to nic nie zrobisz, tak samo jak z nową z CNQ, w starszych wersjach mostkowało się zworką lutowaną 1-szą gwiazdkę. Chyba, że masz np. KD
http://www.kaidomain.com/product/details.S020237
To pod spodem jest instrukcja.
ODPOWIEDZ