sterownik Tiross
sterownik Tiross
Witam
Mam czołówkę firmy tiross, wiem że nie jest najlepsza i w ogóle badziew. Świeci to to ładnie ale chciałbym coś więcej i mam pytanie takie: Co można z tym zrobić ? W załączniku jest zdjęcie sterownika.
Pozdrawiam
Mam czołówkę firmy tiross, wiem że nie jest najlepsza i w ogóle badziew. Świeci to to ładnie ale chciałbym coś więcej i mam pytanie takie: Co można z tym zrobić ? W załączniku jest zdjęcie sterownika.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 19:28 przez kriqs, łącznie zmieniany 1 raz.
dioda osadzona na pascie. sterownik daje 0,3A na diode. Jedzie do mnie li-ion 18650 to moze na tym bedzie wiecej.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 19:29 przez kriqs, łącznie zmieniany 1 raz.
Zasada działania jak czołówka z biedronki, jak wsadzisz Li-Ion to będziesz miał na głowie ogrzewanie i będzie parzyć, pewnie brak stabilizacji, a z ogniwa będzie ssało ile wlezie. Jak chcesz dać 18650 to musisz inny driver zastosować, z zabezpieczeniem przed rozładowaniem, choćby AK-47 albo inny na AMC ale max 2 - 3 xAMC w tym kadłubku. To się wiąże ze zmianą włącznika na mechaniczny, chyba że nabędziesz np. NJANG 105C od grega, przystosowany do microswitcha.
nabyłem ten o to: http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 20984.html . Czyli od grega z tego co wiem. Chcialem zrobic przełączanie w tubie na akumulator z tyłu głowy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 19:32 przez kriqs, łącznie zmieniany 2 razy.
pytanie czy xm-l wytrzyma 1,4A w tym body i powiedzmy że 1,4 używane raz na 30 min i na 5 min, a tak to powiedzmy 0,4-0,5A też nie dłużej. Czołówka kupiona na rybki na Solinie. Wiec max używany tylko po wyjście do lasu po drzewo. A tak to nie potrzebuje dużo światła.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 19:35 przez kriqs, łącznie zmieniany 2 razy.
Pewnie chodziło o ten http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 20984.html, bo link się nie otwiera, no myślę, że o jedno AMC za dużo, 1050 to tak na maxa, chyba, że będziesz kontrolował temperaturę zwłaszcza w pomieszczeniach. Tu konieczna zmiana włącznika i driver musi być w jakiś sposób umieszczony w tym tubusie pod diodą i najlepiej przylutowany do wciśniętego wcześniej dopasowanego pierścienia albo chociaż przyklejony klejem termo, bo też musi gdzieś swoje ciepłoty oddać.
sterownik programowalny wiec zamiast max 100% mogę używać tylko 70% a medium dac 30%. Zobaczę jak to temperaturowo będzie wyglądać. Myslalem nad nauczeniem się programować takie procesorki, na razie nie było okazji. Wydaje mi się ze dołożenie możliwości kontroli temperatury to nie problem. Czas pokaże myślę że dużo diod nie będę musiał kupować.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 19:36 przez kriqs, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Najprostszą opcją, będzie zakup 2 - 3 układów AMC i wlutowanie do oryginalnej płytki. Do sterowania AMCkami można użyć sygnału sterującego tranzystorem, nie widzę dokładnie ścieżek, ale chyba Q2. Będziesz miał stabilizację trybu max. za tryb min odpowiadają rezystory, wystarczy znaleźć który to i go podmieniać do uzyskania zadowalających rezultatów.
Pozdrawiam
He he, tak się wydaje tym, którzy nie próbowali tego ogarnąćkriqs pisze:Wydaje mi się ze dołożenie możliwości kontroli temperatury to nie problem.
Najprostszą opcją, będzie zakup 2 - 3 układów AMC i wlutowanie do oryginalnej płytki. Do sterowania AMCkami można użyć sygnału sterującego tranzystorem, nie widzę dokładnie ścieżek, ale chyba Q2. Będziesz miał stabilizację trybu max. za tryb min odpowiadają rezystory, wystarczy znaleźć który to i go podmieniać do uzyskania zadowalających rezultatów.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
To fakt.kriqs pisze:Wydaje mi się ze dołożenie możliwości kontroli temperatury to nie problem.
Dajesz 2 AMCki ale 1 z nich zasilasz przez bezpiecznik termiczny. Zrobi się gorąco to w trybie Hi poleci tylko połowa prądu. Niestety histereza wynosi ok 20 stopni więc będzie trzeba trochę poczekać na możliwość ponownego włączenia trybu max. W przypadku 3 AMC można dołożyć do niego bezpiecznik termiczny na nieco (5-10 stopni) wyższą temperaturę.
Ucz się ucz, tylko nie licz, że w tydzień będziesz w stanie zrobić to wszystko. Samo programowanie to nie wszystko - z elektroniki też trzeba coś wiedzieć