sterownik Tiross

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
kriqs

sterownik Tiross

Post autor: kriqs »

Witam
Mam czołówkę firmy tiross, wiem że nie jest najlepsza i w ogóle badziew. Świeci to to ładnie ale chciałbym coś więcej i mam pytanie takie: Co można z tym zrobić ? W załączniku jest zdjęcie sterownika.

Pozdrawiam

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 19:28 przez kriqs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Pokaż jeszcze przód, czy w ogóle warto coś zwiększać, jak z odprowadzaniem ciepła itp., jaka dioda ? Więcej zdjęć po prostu, najlepiej z osadzeniem diody włącznie.
kriqs

dioda osadzona na pascie. sterownik daje 0,3A na diode. Jedzie do mnie li-ion 18650 to moze na tym bedzie wiecej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 19:29 przez kriqs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Wyjmij leda. Sprawdź co to za blaszka pod nim, jak jest osadzona itd. Jeśli siedzi twardo, ma jakieś 1 mm grubości i zdrapiesz z niej anodyzację to może i w leda poleci te 700 mA.
ILPT
kriqs

na diodzie pisze ze to Cree ZL, blaszki jest ponad 1mm.
Awatar użytkownika
Zbychur

Zasada działania jak czołówka z biedronki, jak wsadzisz Li-Ion to będziesz miał na głowie ogrzewanie i będzie parzyć, pewnie brak stabilizacji, a z ogniwa będzie ssało ile wlezie. Jak chcesz dać 18650 to musisz inny driver zastosować, z zabezpieczeniem przed rozładowaniem, choćby AK-47 albo inny na AMC ale max 2 - 3 xAMC w tym kadłubku. To się wiąże ze zmianą włącznika na mechaniczny, chyba że nabędziesz np. NJANG 105C od grega, przystosowany do microswitcha.
kriqs

nabyłem ten o to: http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 20984.html . Czyli od grega z tego co wiem. Chcialem zrobic przełączanie w tubie na akumulator z tyłu głowy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 19:32 przez kriqs, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Zbychur

kriqs pisze:na diodzie pisze ze to Cree ZL
wygląda mi na XP-E, nie najgorzej. Można zmienić na XP-G2 R5 3C, ładna neutralna barwa lub zaszaleć i XM-L2 T6 3C, przy trzech AMC będzie prawie 400lm w max na diodzie.
kriqs

pytanie czy xm-l wytrzyma 1,4A w tym body i powiedzmy że 1,4 używane raz na 30 min i na 5 min, a tak to powiedzmy 0,4-0,5A też nie dłużej. Czołówka kupiona na rybki na Solinie. Wiec max używany tylko po wyjście do lasu po drzewo. A tak to nie potrzebuje dużo światła.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 19:35 przez kriqs, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Zbychur

Pewnie chodziło o ten http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 20984.html, bo link się nie otwiera, no myślę, że o jedno AMC za dużo, 1050 to tak na maxa, chyba, że będziesz kontrolował temperaturę zwłaszcza w pomieszczeniach. Tu konieczna zmiana włącznika i driver musi być w jakiś sposób umieszczony w tym tubusie pod diodą i najlepiej przylutowany do wciśniętego wcześniej dopasowanego pierścienia albo chociaż przyklejony klejem termo, bo też musi gdzieś swoje ciepłoty oddać.
kriqs

sterownik programowalny wiec zamiast max 100% mogę używać tylko 70% a medium dac 30%. Zobaczę jak to temperaturowo będzie wyglądać. Myslalem nad nauczeniem się programować takie procesorki, na razie nie było okazji. Wydaje mi się ze dołożenie możliwości kontroli temperatury to nie problem. Czas pokaże myślę że dużo diod nie będę musiał kupować. :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 19:36 przez kriqs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
kriqs pisze:Wydaje mi się ze dołożenie możliwości kontroli temperatury to nie problem.
He he, tak się wydaje tym, którzy nie próbowali tego ogarnąć ;)
Najprostszą opcją, będzie zakup 2 - 3 układów AMC i wlutowanie do oryginalnej płytki. Do sterowania AMCkami można użyć sygnału sterującego tranzystorem, nie widzę dokładnie ścieżek, ale chyba Q2. Będziesz miał stabilizację trybu max. za tryb min odpowiadają rezystory, wystarczy znaleźć który to i go podmieniać do uzyskania zadowalających rezultatów.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

kriqs pisze:Wydaje mi się ze dołożenie możliwości kontroli temperatury to nie problem.
To fakt.
Dajesz 2 AMCki ale 1 z nich zasilasz przez bezpiecznik termiczny. Zrobi się gorąco to w trybie Hi poleci tylko połowa prądu. Niestety histereza wynosi ok 20 stopni więc będzie trzeba trochę poczekać na możliwość ponownego włączenia trybu max. W przypadku 3 AMC można dołożyć do niego bezpiecznik termiczny na nieco (5-10 stopni) wyższą temperaturę.
Ucz się ucz, tylko nie licz, że w tydzień będziesz w stanie zrobić to wszystko. Samo programowanie to nie wszystko - z elektroniki też trzeba coś wiedzieć ;-)
kriqs

A co to za dioda ? Była w innej czołówce Tiross takiej jakby większej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zbychur

Zdejmij tą białą podkładkę i powinno pisać. Podchodzi mi pod XM-L ale nie widac dokładnie struktury.
ODPOWIEDZ